Even bellen? -> 026-3030161

Contact

ma t/m vrij 08:45 - 17:00 uur

Hiervoor blijf je in Krabi: smaragdzwembad, hete waterval

Mark 3 januari 2024 Thailand Reistips, Reiservaring

Veel Thailandreizigers gaan naar de zuidelijke stad Krabi om direct de boot te nemen naar de paradijseilanden in de Andaman Zee, zoals Koh Yao, Koh Phi Phi en Koh Jum.

Eilandhoppen in Thailand is ook fantastisch, maar wij vertellen je graag in vier blogs waarom een tijdje in Krabi blijven ook erg leuk is.

In dit eerste deel bezoeken we natte, geothermische, natuurwonderen.

Smaragdgroen sprookje

Over de bosbodem stroomt een laagje water. Hoge bomen staan een paar centimeter nat, maar gelet op het groen overal, hebben ze daar geen last van. Op doorweekte zwarte stammen van omgevallen bomen groeien witte zwammen. We wandelen over een verhoogd betonnen pad door het bos van Khao Phra-Bang Khram Wildlife Sanctuary, onderweg naar Sa Morakot, de Emerald Pool. Lichtgroene vruchten die alleen vogels kunnen eten hangen aan loofbomen. Enorme palmbladeren, gevormd als ventilatorbladen, beschermen ons als halfopen parasols tegen de ochtendzon.

Halverwege de route van een ruime kilometer, komen we bij de Crystal Pool. Een idyllisch bospoeltje met kraakhelder water, formaat wedstrijdzwembad, helemaal omzoomd door bomen. Maar zwemmen is hier helaas verboden.

Dat zwemmen mag wel in de Emerald Pool, al lijkt dat haast een soort van heiligschennis. Wat een prachtige plek! Een groot natuurbad midden in het bos, half in de schaduw en half in de zon, het water inderdaad fantastisch smaragdgroen, ronde lage rotsen die geleidelijk aflopen als een vloeiende entree het water in, de bosbadbodem licht zandkleurig en zo te zien niet heel diep, wat bankjes en groene bomen aan de randen, en nauwelijks mensen in het heldere water. Een sprookje!      

De Emerald Pool is ongeveer dertig graden warm, voelen we, en krijgt die warmte uit de aarde. Heet grondwater borrelt omhoog in de Blue Pool, en dat water sijpelt door naar de Emerald Pool.

Geothermisch elektrisch blauw

Natuurlijk willen we naar de oorsprong van dit prachtige natuurverschijnsel. Langs een tempeltje in het bos met beelden van tijgers, neushoornvogels, olifanten en de kluizenaar die vereerd wordt als de kruidendokter van Boeddha, verlaten we het verharde pad.

Zacht verende bosgrond, enorme lichtgroene varens die andere bomen verstoppen, een bord dat met foto’s waarschuwt voor pythons en cobra’s die hier rondkruipen, en ruim honderd jaar oude, gigantisch brede Tetramelacea-bomen geven een gevoel van avontuur. En dan “ontdekken” we, midden tussen gesloten bomenrijen, de Blue Pool. Het lijkt alsof een speciale opening is gecreëerd in het donkere bos, zodat de zon als een soort spotlicht alleen de poel kan beschijnen.

En hoe! Helder water, licht blauw, elektrisch blauw, onwerkelijk, haast betoverend blauw, boven een witte bodem waarin zwarte dunne boomstammen dramatische patronen tekenen. Takken met dikke bladeren hangen boven het water, alsof ze de wonderpoel willen beschermen tegen elke verstoring.

Gefascineerd kijken we naar het natuurwonder, dat ongeveer tien meter lang, en net zo breed is. Bubbels aan het wateroppervlak verraden dat de aarde als een natuurlijke bron het water verwarmt en kleurt met hitte en mineralen uit haar kern. De poel zou zo’n vijftig graden zijn, maar we mogen het niet testen. Ook dit verleidelijke bad mogen we niet in. Eerlijk gezegd is dat maar beter ook, zodat mensen haar natuurlijke schoonheid niet verstoren.

Zwemmen doen we daarom een halve kilometer verderop in de Emerald Pool. We dobberen gelukzalig in het ondiepe water, dat zacht en niet zo warm aanvoelt, want de temperatuur van de lucht is iets hoger dan die van het water. Helemaal blij in het bos van Krabi, laten we ons met onze rug tegen een gelig rotsmuurtje aan de poelrand overspoelen door warm water van een miniwaterval.                

Hot Waterfall

Een vele malen grotere versie daarvan, vinden we een paar kilometer verderop in Khlong Thom. Na ongeveer vijf minuutjes lopen door een bosomgeving, zien we Indiase en Thaise toeristen met hun broekspijpen opgerold en westerse toeristen in zwembroek en bikini pootjebaden, zittend op rotsen en ondergedompeld in natuurlijke uithollingen tussen die stenen, ter grootte van een badkuip. Achter en langs hen stroomt uitnodigend water, afkomstig van een ondergronds bron, die thermaal mineraal water uit de aarde omhoog drukt.

Wij gaan ook op een rotsblok zitten en zetten onze benen in het water. Heet! Dat hadden we kunnen weten, want de verkeersborden wezen ons de weg met de tekst “Hot Waterfall”. Maar dit water is warmer dan onze lichaamstemperatuur; volgens een informatiebord dat we later zien, gemiddeld tweeënveertig graden.

We zien ook kleine ondiepe en mooi aangelegde zwembaden die gevuld zijn met het natuurlijke mineraalwater, zodat bezoekers makkelijk kunnen genieten van haar goede eigenschappen, verklaart het bord. Hoewel dat erg begrijpelijk is, want de keien zijn rond, glibberig en lopen ongeveer tien meter af naar een riviertje, kiezen wij toch voor de niet-gereguleerde ervaring. Voorzichtig klauteren we met handen en voeten naar beneden, soms via de rotsen, dan weer via de bosrand, tot aan het lichtbruin gekleurde stroompje. Dan zijn we er: direct aan het sloom stromende rivierwater, gevormd door grote keien, met aan beide kanten naast ons bomen, gaan we, tot onze nek ondergedompeld, tevreden zitten onder de witte warme waterstromen van de hete waterval.

Thailand rondreis op maat

Wil jij het echte Thailand ontdekken? Bekijk eens onze voorbeeld rondreizen Thailand op maat. Highlights die je niet wilt overslaan maar ook van de gebaande paden. Langs verborgen tempels, weelderige natuur en verrassende ontmoetingen met locals.

Mark, een Dutch local in Thailand

Over de schrijver:

Mark woont in Thailand, al heel wat jaren. Nu samen met zijn vriendin Praew op het prachtige eiland Koh Samui, nadat hij eerst in Khon Kaen, een grote stad in het landbouwgebied van de Noordoostelijke regio Isaan, en ook in het altijd fascinerende Bangkok gewoond heeft.

Terug naar overzicht