Veel Thailandreizigers gaan naar Krabi, in het zuiden, om direct de boot te nemen naar de schitterende paradijseilanden van de Andamanzee, zoals Koh Yao, Koh Phi Phi en Koh Jum.
Islandhopping is hier ook fantastisch, maar wij vertellen je in vier blogs waarom je ook een tijdje op het vasteland van Krabi kan blijven.
In dit tweede blog beklimmen en bezoeken we indrukwekkende wat, Thais voor tempels.
Kramp, geen tijgers
1260. Het cijfer, achteloos gestempeld op een blauw metalen paaltje, geeft aan dat we precies zoveel steile - en soms heel smalle – stenen traptreden beklommen hebben, deels slingerend tussen bomen en struiken, deels onbeschut. We zijn eindelijk helemaal boven, op de ongeveer 275 meter hoge heuvel van Wat Tham Seua, de tigercave-temple.
Waarom beklim je een heuvel als de grot die de tempel haar naam geeft aan de voet daarvan ligt? Dat vragen veel Thaise en buitenlandse toeristen zich ook regelmatig af, puffend onderweg omhoog, helemaal als de zon onze ruggen tijdens de workout verder verwarmt. Regelmatig stoppen is onvermijdelijk, ook voor fitte trapklimmers. Om op adem te komen, water te drinken, beenspieren even te ontspannen en weer moed vinden voor het vervolg, bijvoorbeeld in aanmoedigingen van mensen die in doorweekte T-shirts van de top terug komen. Een jonge Engelse vrouw die half hinkend afdaalt, wijst naar haar linker kuit en zegt: “Kramp, ik ben omgekeerd, het is teveel.”.
Wij zetten door en komen trots en zwetend boven. Daar is ook het antwoord op de eerdere vraag: na de stevige inspanning, is de beloning ten eerste rust, stilte, een licht afkoelend briesje, en vooral: een fantastisch uitzicht vanaf de heuvelrug! We kijken driehonderdzestig graden rond. Krabi-stad, groene valleien, de verre zee, zelfs een paar eilanden, rijen van de voor de streek zo kenmerkende karstrotsbergen, bananenplantages, bolletjes van wolken in de blauwe hemel boven verre bossen, en biddende Thai bij een paar Boeddhabeelden, direct naast ons. Want dat is het tweede deel van het antwoord: dit is een belangrijk Boeddhistisch heiligdom, en met de vermoeiende beklimming toon je je toewijding aan Boeddha. “Echte tijgers leefden hier vroeger, in de grot beneden waar de monniken mediteerden.”, vertelt een Thaise man. Hij heef net respectvol een krans van gele plastic bloemen om de nek van een aardewerken tijgerbeeldje gehangen. Terwijl de man wierookstokjes aansteekt, halen wij diep adem voor de uitdagende afdaling. Slechts 1260 treden naar de tijgergrot….
India in Thailand?
Alsof we in India zijn: van buiten ziet Wat Bang Thong er uit als een typisch Hindoeïstische tempel. Helemaal in de kenmerkende stijl, van meer dan tien in blokjes opgebouwde etages, straalt een enorme brede geel met groene toren ons hoog tegemoet. Nadat we over een roze loper een warm open plein overgestoken zijn, zien we dat in de “ramen” van die blokjes geen Indiase goden staan, maar Thaise Boeddha’s. En binnen in de tempel krijgen we de Boeddhistische bevestiging: een groot wit met gouden Boeddhabeeld verwelkomt ons. En kleur. Ontzettend veel kleur: elk stukje van de muren en het plafond is verfraaid met verhalen uit het leven van Boeddha, zijn biddende volgelingen, bloemen en natuurscènes, de twaalf dieren uit de Chinese astrologie, en veelkoppige slangen en andere religieuze symbolen. Zwart, goud en rood zijn de dominante kleuren, en ondanks de overdaad is het geheel ontzettend mooi. Oranje wordt aan het palet toegevoegd door het gewaad van een monnik die in gesprek is met gelovigen. Ze chanten samen een gebed, dat mooi galmt door de hoge tempelruimte. Daarna gaat de monnik de groep voor in een rondje om het Boeddhabeeld. De lange glimmend gouden doek die de Thai voor zich dragen, wordt om de voet van het beeld gedrapeerd, een vorm van verering. Prachtig om te zien!
We lopen rond in de half open bijgebouwen, langs rijen schitterende gouden Boeddhabeelden tegen een knalblauwe achtergrond en wijnrode muren, en leren dat de chedi, de grote “Indiatoren” buiten, geïnspireerd is op een tempel in Gaya in - inderdaad – India, waar Boeddha mediterend zijn verlichting bereikte. De Thai die zojuist voor zijn beeld knielden en de zijden doek offerden, maken nu enthousiast met hun telefoon hun eigen blije beelden.
Thailand rondreis op maat
Wil jij het echte Thailand ontdekken? Bekijk eens onze voorbeeld rondreizen Thailand op maat. Highlights die je niet wilt overslaan maar ook van de gebaande paden. Langs verborgen tempels, weelderige natuur en verrassende ontmoetingen met locals.
Mark, een Dutch local in Thailand
Over de schrijver:
Mark woont in Thailand, al heel wat jaren. Nu samen met zijn vriendin Praew op het prachtige eiland Koh Samui, nadat hij eerst in Khon Kaen, een grote stad in het landbouwgebied van de Noordoostelijke regio Isaan, en ook in het altijd fascinerende Bangkok gewoond heeft.