Even bellen? -> 026-3030161

Contact

ma t/m vrij 08:45 - 17:00 uur

Smullen van streetfood tijdens je rondreis Thailand

Mark 15 februari 2024 Thailand Rondreis Thailand, Reistips

Een rondreis Thailand, dan denk je aan tropische eilanden, blikkerende tempels én ook streetfood! Waar in Thailand je ook bent, overal zie je food carts. En die verkopen één van de meest genoemde redenen om naar het land van de glimlach te komen: heerlijke streetfood!

Wij hebben er al van gesmuld, jij ook?

Pop-up Som-tam bij de benzinepomp

Omdat Thai dol zijn op eten en dat, als het even kan, ook de hele dag door doen, zie je de etenskarren de hele dag. Vanaf zes uur ’s ochtends koken de verkopers hun heerlijke gerechten. Pick-uptrucks, vol dagloners onderweg naar een bouwplaats, stoppen snel om een meeneem-ontbijt van gegrild varkensvlees met kleefrijst op een parkeerplaats naast de supermarkt te kopen. Vaste klanten komen naar de semipermanente standplaatsen van hun favoriete foodcarts, die als een soort minipop-up-restaurantjes kleine eetstraatjes vormen langs en op de straat.

Rond 12 uur is de lunch in volle gang: onder parasols op kleine plastic stoeltjes bij klaptafeltjes naast de karren slurpen Thai hun noedel-soep met stokjes naar binnen. Dit slurpen is trouwens verplicht, want daardoor komt de smaak beter naar boven. Toeristen schuiven ook aan, en worden beloond met een vriendelijke groet, een glimlach én lekker eten. Met standaard op tafel potjes gedroogde chilipepers, suiker, zout en verse pepertjes in olie voor nog wat extra smaak, en een flesje water, voor de warmte, én voor het pittige.

Som tam, de enorm populaire spicy groene papajasalade uit het Noordoosten van Thailand, wordt in grote kommen met houten vijzels, rode pepertjes, metalen messen en frisse komkommers gesneden en gemixt. Die kommen zijn na de lunch helemaal leeg. De verkopers klappen al het meubilair weer in en wassen hun pannen, pollepels en bakken, wachtend op de volgende 'eetgolf'.

Foodcarts in alle maten en Pad Thai

Naast foodcart-verkopers met een ongeveer vaste standplaats, zie je ook verkopers met hun mobiele wagen “op rit”, langs stoepen en wegen. Die foodcarts zijn er in allerlei varianten. Van een gewone houten kar met glazen vitrines waarin kogelronde watermeloenen, in reepjes gesneden sappige gele mango’s en aantrekkelijke gehalveerde passievruchten in vakken op eters wachten, tot een brommer met metalen zijspan waarin een complete kookinstallatie inclusief grote gasfles staat om pad thai (het populaire en snelle gerecht met taugé, tahoe, pinda’s, uitjes en kip/garnalen) te wokken.

Metalen schuimspanen tikken op de ondiepe ovale wokpannen. Spiesjes met kip en visballetjes worden op een grilinstallatie inclusief afzuigkap aan een handkar gegrild. En kijk ook niet vreemd op van een met bloedrood geverfde spaanplaat compleet tot mini-auto uitgebouwde stellage op een provisorische brommerconstructie, behangen met gedroogde inktvis, kipsatay en platgebakken rat op een stokje.

Of de bijzondere combinatie van versgebakken krekels en rupsen, even knapperige vegetarische loempia’s, en lauwwarme sushi op een uitklapbare overdekte toonbank op fietswielen. De rijdende bakplaten waarop razendsnel flensjes met Nutella en kaas gemaakt worden en natuurlijk de bakfietsvariant vol friskoele kokosnoot (en een vervaarlijk kapmes om die noot vakkundig te openen) zijn een favoriet voor ons toetje.

Voorbereiden voor de rij

Wij vinden het vooral ook leuk om tussen de drukke eettijden door te zien hoe de verkoper-koks hun eten (voor)bereiden. Geconcentreerd en met een vrolijk muziekje uit het mobieltje erbij, wordt fruit gepeld, voorgesneden, en in plastic bekers gedaan, zodat ze straks alleen nog met wat ijsblokjes in de blender snel tot een heerlijk fruitshake omgetoverd kunnen worden.

Deegbladeren worden gevouwen en met gebakken groente gevuld, klaar voor de frituur. Bij de supermarkt worden nog wat kipstukjes ingekocht. Een extra vijfliterfles zonnebloemolie belandt onderop de brommerkar. Gemalen vlees, kruiden en vloeibare marinade worden handmatig tot balletjes gedraaid en aan smalle houtjes geregen, water en ijs worden bijgevuld. Zwarte waas waaiende houtskool wordt in de grilbak gestort en in de fik gestoken, en houten eetstokjes, plastic lepels en vorken en tasjes worden gestapeld klaargelegd.

Ga maar vast in de rij staan: en smullen maar want de Thaise foodcarts komen er zo weer aan en hun heerlijk verse streetfood is bijna klaar!

Wil jij ook gaan smullen tijdens een rondreis Thailand?

Heb je van dit alles trek gekregen en wil je zelf ook een Thaise maaltijd proeven. Kies tijdens je rondreis Thailand voor een streetfood safari per tuktuk. Of vraag local Hero Henk of hij een kookles met een lokale chef voor je kan regelen. In Bangkok proef de lekkerste streetfood tijdens een culinaire Bangkok excursie. Vraag local Hero Henk naar de mogelijkheden voor jouw eigen Thailand rondreis op maat.

Mark, een Dutch local in Thailand

Over de schrijver:

Mark woont in Thailand, al heel wat jaren. Nu samen met zijn vriendin Praew op het prachtige eiland Koh Samui, nadat hij eerst in Khon Kaen, een grote stad in het landbouwgebied van de Noordoostelijke regio Isaan, en ook in het altijd fascinerende Bangkok gewoond heeft.

Terug naar overzicht