Even bellen? -> 026-3030161

Contact

ma t/m vrij 08:45 - 17:00 uur

Rondreis Thailand: kunst en cultuur in Bangkok

Mark 1 februari 2024 Thailand Rondreis Thailand, Familie reis Thailand, Must do Thailand

Bangkok, de levendig hoofdstad van Thailand. Met zijn overheerlijke streetfood, kronkelende achterafstraatjes, sierlijke tempels en gezellige rooftopbars.

In de stad die alles heeft, gaan we naar drie bijzondere plaatsen, waar we (gratis) genieten van Bangkok's fascinerende kunst en cultuur. Want ook dat heeft Bangkok te bieden.

Meet the locals in beeldenpark Benchasiri

Benchasiri Park is een postzegel van een park, grof gezegd 200 bij 250 meter. Het is direct gelegen aan de altijd drukke Sukhumvit-weg in het centrum van Bangkok. Je kan je afvragen waarom je dat groene vlekje zou moeten bezoeken. De Thai doen het zo: ze volleyballen, skaten en basketballen enthousiast op de speciaal aangelegde sportvelden. Werknemers van de omliggende hotels en grote winkelcentra ontspannen in hun pauze onder de bomen en rond de vijver waarin waterschildpadden zwemmen. Sommigen slapen zelfs zorgeloos in de schaduw van interessant beeld van Thaise kunstenaars.

Want in het ministadspark staan ook twaalf gevarieerde kunstwerken. Een gestileerde moeder met een vrolijk kind op haar schouders, tegen de achtergrond van eindeloze blauwspiegelende ruiten van een wolkenkrabber, een goudkleurig abstract ballonbollen beeld in een bloemenperkje en twee hoekige roestmetalen waterbuffels in volle galop, begeleid door witte twee duiven: we wandelen over het gras en de paden langs intrigerende kunst.

Voor een stenen beeld van een stuk of twintig kleine kinderen speelt een jonge Thaise moeder met haar dochtertjes. Het leven doet de kunst na. Tussen een verwrongen open flatgebouwstructuur, tegenover een draaddun mensbeeldje, ligt een grijs katje in diepe slaap. De natuur voegt nog een extra stukje kunst toe: we bewonderen een boom met een web van verweven, naar beneden kronkelende, takken. Na een uurtje genieten, nemen we afscheid van vier enthousiast zwaaiende schoolmeisjes in groene uniformen die gezellig samen snacken op een groot ovaal stenen kunstwerk in beeldenpark Benchasiri. Ja, wij vonden dit park absoluut het bezoeken waard!

Bangkokian museum, het Bangkok van vroeger

Waraporn Surawadee was een mooie lieve vrouw. Tachtig tot twintig jaar oude foto’s van haar en haar familie tonen hun leven in het prachtige jarendertig-huis dat zij in 2004, inclusief alle persoonlijke bezittingen die ze aan de stad Bangkok schonk en nu het Bangkokian Museum is. Omringd door een weelderige tuin staat het hoofdgebouw: wit met bruine accenten, met een uitnodigende veranda en nostalgische houten luiken. Nog even vriendelijk en statig als in de jaren veertig en vijftig van de vorige eeuw, toen dit was hoe Bangkokianen (met wat geld) leefden.

Glimmende honingbruine teakhouten vloeren en trappen met kunstig opengewerkte traphekjes, art-deco lampen, donkere jarenveertig kledingkasten met ovale spiegels, brede rotanstoelen, zware roodbruine reiskoffers met ijzeren grepen, zilveren sigarettenhouders, vriendelijke dames die levendig over de geschiedenis van het oude huis en haar overleden bewoners vertellen. Versleten speelgoed, een slanke hoge altaartafel, Chinees porselein, bakelieten lichtschakelaars, koperen waterleidingen, zwart-witte familieportretten en een His Master’s Voice grammofoon: we zijn helemaal terug in de tijd, alsof we in de ultieme antiekwinkel zijn beland.  

Op de eerste etage van het net zo charmante houten bijgebouw, vragen we of mogen blijven slapen in de halfopen kamer met houten hemelbed met wit linnen, een zithoek met een diepe leren fauteuil, een briesje door de open schuine luiken en een rustgevend uitzicht op bloeiende bloemen. De vrouw die ons losjes rondleidt, kijkt ons schuin aan en taxeert of we serieus zijn. “Cannot”, zegt ze lachend - een standaardzin in Thais Engels - wat wij uiteraard begrijpen, maar als ze “ja” had gezegd, waren we heel graag een paar dagen gebleven, om heerlijk te snoepen van de perfecte sfeer van de oude stadscultuur van Bangkok.

Streetart in de vervallen, én ook hippe, wijk Talat Noi

De streetart van Talat Noi is een compleet andere vorm van stadscultuur, en minstens zo fascinerend. Zuidelijk in Chinatown, is dit wijkje een mix van hippe koffiebarretjes, oude industrie, smalle groen overgroeide steegjes met vervallen huizen, eettentjes op straat en vooral veel kunst.

“Ze zag deze muurschildering op televisie en wilde perse hierheen”, vertelt een zomers-geklede Thaise dame, wijzend op haar moeder van minstens zeventig, die ze voortduwt in haar rolstoel. Ze poseren en maken het “minihart” (“we love it”) gebaar bij een lange eigeel geverfde muur met daarop tientallen cartoonachtige kleurrijke figuren. Achter die muur liggen duizenden gebruikte auto-onderdelen, de oorspronkelijke industrie van Talat Noi. Op de eerste etage van hetzelfde gebouw is een trendy koffiebar, waar katten doezelen tussen de spijlen van lage oudhouten balkonhekken.

Wandelend door de straatjes wisselen prachtige levendige muurschilderingen van kussende koi-karpers, Japanse anime-figuren, Thaise demonen, opvliegende fazanten, Van Gogh-achtige helgele zonnen draaiend in een blauwe lucht en een meterslange communistisch Chinese postzegel van plek met aansprekende foto’s op perspex van het dagelijks leven in Talat Noi. En met het symbool van dit boeiende stukje Bangkok: de “Turtle car”, een compleet verroeste Fiat 600-oldtimer, geparkeerd naast een muur. Het is grappig om te merken dat wij ook gevangen - of beter: bevangen - worden door het enthousiasme van de Thai en toeristen die poseren bij het stukje vergane industrie, dat nu kunst is geworden. 

Naast So Heng Tai Mansion, een mooi zorgvuldig gerestaureerd tweehonderd jaar oud Chinees huis vol fraaie authentieke details, zien we het voor ons ultieme plaatje van Bangkoks Talat Noi. Een sereen Boeddhabeeldje, gehuld in een glimmend gouden sjerp, zit in de lotushouding in een nis in de muur van een oud huis waar het pleisterwerk deels vanaf is gevallen. Om en onder het beeld staan in een halve cirkel planten met roze, rode en groene bladeren. En daarnaast, op een stuk muur van circa drie bij drie meter, perfect gecombineerd met afbrokkelend baksteen, is in grijs en lichtbruin schitterend subtiel een portret van een prachtige Aziatische vrouw geairbrusht. Ja, dit is een bijzonder stukje Bangkok.              

Wil jij ook op reis naar Thailand?

Ook langs de kunst van Bangkok struinen? De meeste van onze reizigers plannen een paar dagen Bangkok in aan het begin van hun Thailand rondreis. Je kunt je Bangkok dagen zelf invullen of je kunt local Hero Henk vragen dit voor je te regelen. Hop een dagje op de fiets en trap door de achterafstraatjes van Bangkok tijdens een bijzondere Bangkok backstreet tour. Of proef van Bangkok's lekkerste streetfood kraampjes tijdens een culinaire Bangkok excursie. Vraag local Hero Henk naar de mogelijkheden voor jouw eigen Thailand rondreis op maat.

Mark, een Dutch local in Thailand

Over de schrijver:

Mark woont in Thailand, al heel wat jaren. Nu samen met zijn vriendin Praew op het prachtige eiland Koh Samui, nadat hij eerst in Khon Kaen, een grote stad in het landbouwgebied van de Noordoostelijke regio Isaan, en ook in het altijd fascinerende Bangkok gewoond heeft.

Terug naar overzicht