Even bellen? -> 026-3030161

Contact

ma t/m vrij 08:45 - 17:00 uur

Madagaskar best local experiences

reisduur:
23 dagen / 22 nachten
route:
Antananarivo - Maroantsetra - Masoala - Antananarivo - Miandrivazo - Morondava - Bekopaka - Morondava - Belo Sur Mer - Morondava - Antananarivo
reissom:
va. € 2485,- (p.p. bij 2 volwassenen) (Boek zelf je retourvlucht)

Madagaskar, is dat toeristisch? Nou dat valt erg mee. Natuurlijk zijn er een aantal plaatsen die bekend en dus ook drukker bezocht zijn. Zo zul je de beroemde Baobab Allee, je kent de foto’s, niet willen missen. De trip per 4 WD naar het Tsingy National Park wordt dan weer niet veel gedaan maar is zonder meer een aanrader.

Op deze Best local Experience reis Madagaskar kom je op plekken die nauwelijks bezocht worden. Juist daar maak je het echte Madagaskar mee. Natuurlijk moet je er dan wel wat moeite voor doen. Het bezoek en alle excursies in en rond Masoala vonden we een echte eye-opener. Ook Belo Sur Mer en het afgelegen Kirindy Mitea reservaat zijn pareltjes off-the beaten track.

Inclusief:

- alle hotel- en luchthaven transfers;
- boottransfers naar Masoala en Belo Sur Mer;
- overnachtingen op basis van logies; 
- volpension in Masoala, halfpension in Morondava en Belo Sur Mer;
- genoemde excursies tenzij anders vermeld;
- dagreizen met auto met chauffeur en benzine inbegrepen.

Exclusief:
- internationale vlucht;
- 3 binnenlandse vluchten (Je local Hero kan dit voor je regelen. Prijs afhankelijk van boekingsklasse);
- overige maaltijden;
- upgrades of extra excursies/parkbezoeken;
- entrees, evt. parkgidsen, fooien etc.;
- visum, zie ook praktisch.

Wat is de beste reistijd voor Madagaskar?

Madagaskar beslaat van noord naar zuid ca. 1600 km en van west naar oost ca. 650 km. Bovendien zijn er veel verschillende landschappen in Madagaskar, elk met een eigen micro klimaat. De beste reistijd voor gezinsreizen naar Madagaskar is april t/m november. Echter ook de kerstperiode wordt populair en de route van Tana naar Tulear kan het hele jaar gedaan worden. Aan de kust van Madagaskar (Ifaty, Sainte Marie, Nosy Be etc.) is het altijd tropisch warm. In het hoogland is het in juli en augustus overdag wel 20 C maar avonds koelt het sterk af, dus een warme trui is dan een must! Oktober t/m december zijn het warmst.

* April en mei
Prima periode om Madagaskar te bezoeken, rustig en met aangename temperatuur. Er zijn veel dieren te spotten en zo na de regentijd is alles mooi groen. Sommige gebieden, zoals Bemeraha kunnen te nat zijn om te komen. 
* Juni t/m augustus
In deze wintertijd is de temperatuur in Madagaskar aangenaam maar ’s nachts in het hoogland is het fris. Nog steeds niet druk op de laatste 3 weken van juli na (start Franse vakanties) en op St Marie, vanwege de walvissen hier. In het oosten kan het flink regelen. Het is een goede periode voor wandelingen en aan de kust van Madagaskar is het niet warm of klam.
* September t/m november
Dit is de lente van Madagaskar, waarin dieren het meest actief zijn. Ideaal voor vogelspotters. Wil je walvissen zien (juli t/m end september) dan is dit je laatste kans. Oktober is de drukste maand, ook de in natuurparken van Madagaskar.
* December
Doorgaans warm, zo net voor het regenseizoen van Madagaskar. Het regenwoud zelf en het noorden zijn aangenaam maar het zuiden en de kust zijn warm. Zonder airco auto niet fijn.
* Januari t/m maart
Tijdens de regentijd zijn sommige hotels gesloten en bepaalde gebieden zijn dan niet bereikbaar. De kust en een aantal parken zijn gewoon te bereizen.

Heb ik een visum nodig voor Madagaskar?

Voor de reizen naar Madagaskar is een visum nodig en een paspoort, dat bij vertrek minimaal nog zes maanden geldig is. Het visum, max. 30 dagen geldig, koop je op de luchthaven van Tana bij aankomst. Maar moet uiterlijk 72 uur van tevoren een “elektronische toestemming ” aanvragen om het land binnen te mogen reizen via deze website. Het kost ongeveer € 24,- plus € 10,- voor een zgn. toeristenvignet. Dit geldt voor reizigers met Nederlandse en Belgische nationaliteit. Ook visa voor 60 tot 90 dagen zijn mogelijk.

Je blijft altijd zelf verantwoordelijk voor het bezit van geldige en juiste reisdocumenten voor Madagaskar. Het is altijd handig voor vertrek de informatie van het of de ambassade nog eens te checken, zodat je zeker weet dat je over de juiste en geldige documenten beschikt.

Welke vaccinaties heb ik nodig voor Madagaskar?

Voor Madagaskar zijn geen vaccinaties verplicht. Aangeraden wordt wel een vaccinatie tegen DTP en hepatitis A. Ga goed voorbereid op pad en laat je daarom tevoren tijdig, (d.w.z. tenminste 6 weken tevoren) adviseren. Op de website van het LCR, het Landelijk Coördinatie centrum Reizigers advisering kun je informatie inwinnen en de dichtstbijzijnde organisatie bij jou in de buurt vinden. Ook op de website van GGD Reisvaccinaties vind je veel actuele informatie.

De prijzen van vaccinaties zijn wisselend, dus een beetje shoppen kan geen kwaad. Veel ziektekosten verzekeringen vergoeden een deel van de vaccinatiekosten, het proberen waard. Vergeet niet je vaccinatieboekje mee te nemen op reis. Maak je op weg naar Madagaskar een tussenstop in een land waar gele koorts voorkomt, dan moet je bij binnenkomst een vaccinatie (stempel) hebben.

Madagaskar kent malaria risico. Het verschilt per streek, in hoger gelegen gebieden en in de winter (onze zomer) is het risico minder. Draag zoveel mogelijk beschermende kleding met lange mouwen, vooral bij zonsondergang, en spuit regelmatig anti muggen spray met 30-50% DEET. Het LCR kan je adviseren over malaria profylaxe. Kraanwater is niet drinkbaar, drink flessenwater, het is overal goedkoop verkrijgbaar.

Hoeveel tijdverschil is er met Madagaskar? 

Op Madagaskar is het gedurende onze zomertijd 1 uur later als in Nederland. In de wintertijd is het 2 uur later.

Hoe veilig is Madagaskar?
Madagaskar is een veilig land. Kleine criminaliteit komt weinig voor en over het algemeen kun je ’s avonds zonder problemen op straat lopen. Pas wel op in Tana en in drukke toeristische gebieden. Laat papieren en kostbaarheden niet achter op je kamer maar berg ze op in een kluis, zo hoef je niet met al die spullen over straat. Maar vergeet dan niet ze tijdig uit de kluis te (laten) halen.

De veiligheid van jou als reiziger staat uiteraard voorop bij Local Hero Travel. Zowel wij als onze local Hero, de man of vrouw ter plaatse, checken regelmatig de actuele veiligheidssituatie en het van toepassing zijnde reisadvies en zullen je zo nodig adviseren. Kijk zelf ook op de website van Nederland Wereldwijd van het ministerie van Buitenlandse Zaken voor de actuele reisinformatie voor Madagaskar. 

Welke taal heeft Madagaskar?


De officiële taal is het Malagasy. De grootste bevolkingsgroep (vooral in de hooglanden) is de Merina. Daarnaast zijn er nog 17 andere bevolkingsgroepen met hun eigen gebied en cultuur. In de steden en in het toerisme wordt vooral Frans, de tweede taal, gesproken. Engels, officieel de derde taal, wordt (nog) weinig gesproken.

Welke kleding neem ik mee naar Madagaskar?

Madagaskar is een van armste landen van de wereld. Inmiddels is men op de meeste plaatsen wel gewend aan westerse toeristen maar in vergelijking met Mauritius, Seychellen, Zuid Afrika enz. staat het toerisme in de kinderschoenen. 
Bedenk dat westerse kledinggewoonten (korte broek en blote armen) niet als vanzelfsprekend worden geaccepteerd. Ga ook niet met strandkleding een stad of dorp in, topless is op Madagaskar verboden. Bezoek je een kerk, draag dan een lange broek/jurk (schouders en knieën bedekt) en praat zachtjes. Zo blend je in de lokale sfeer en voel je je het prettigst.

Welke valuta heeft Madagaskar?

Op Madagaskar betaal je met de Malagasische Ariary (MGA). Om een idee te krijgen kun je op de site van een convertor alvast de koers bekijken. Als je cash euro biljetten wisselt, dan geven die van 50 en 100 de beste koers. Pinnen met je bankpas kan niet, wel met je creditcard (alleen Visa) maar dat is niet altijd mogelijk en ook duur. Creditcards worden verder alleen in de luxe hotels geaccepteerd. Zorg dus voor US$ of Euro cash, geen beschadigde biljetten en 50 Euro biljetten of kleiner.
Zorg, als je gewisseld hebt voor voldoende kleingeld, handig voor in kleine winkels, op markten of voor gidsen, chauffeurs enz.

Is fooi gebruikelijk in Madagaskar?

Gebruikelijk Je chauffeur verwacht enkele US$ of Euro p.p. per dag. Ook in restaurants, bars, en voor allerlei services heb je al snel wat nodig. Als je weet hoe laag de salarissen liggen en je realiseert dat van het geld hele families worden onderhouden, dan begrijp je dat hier wat makkelijk mee omgaan het best is. Op je totale vakantiebudget valt het immers mee. Vriendelijkheid is bijna altijd oprecht.
De entreegelden zijn exclusief. Voor de meeste parken moet worden betaald: tussen de € 15,- en € 20,- p.p., privéparken zijn goedkoper, zo tussen de € 5,- en € 15,- p.p.
Op Madagaskar is het vanwege de werkgelegenheid verplicht in de parken een lokale gids in te huren. Dit is niet inbegrepen, je spreekt het ter plaatse zelf af, wel zo flexibel.

Hoeveel kost eten in Madagaskar?

Maaltijden op Madagaskar zijn niet duur, al helemaal niet in een lokaal eettentje langs de weg. Een bord rijst met ‘bredes’ (een soort spinazie) en wat vlees, een omelet met brood of Mi-Sao (soort dunne bami): veel meer dan € 2,- ben je niet kwijt. In (hotel) restaurants kost een lunch ca. € 4 tot € 8,-, een diner ca. € 8,- tot € 20,-. Picknicken onderweg kan natuurlijk ook.

Op Madagaskar wordt vooral rijst gegeten met groente/vlees stoofpotjes als de Romazava. Vermijd de pittige tomaten of hete groente curries of vraag of die wat minder gepeperd kunnen. Verder eet je vis, pizza, Chinees enz. Geflambeerde bananen zijn het nationale toetje. Tropisch fruit is er in overvloed, vooral van oktober t/m december: mango, ananas, bananen, lychees, noem maar op.

Frisdrank (in literflessen, die je in restaurants ook gewoon deelt) en mineraal water zijn overal verkrijgbaar net als bekertjes yoghurt. Het lokale Three Horses bier zit meestal in grote flessen. Ook wijn wordt lokaal geproduceerd. Vermijd buitenlands bier of wijn, daar zit erg veel belasting op. 

Welke stekker heb ik nodig in Madagaskar?

De stopcontacten op Madagaskar werken op 220-230 volt. Je hebt wel een wereldstekker nodig, meestal zijn er verschillende soorten stopkontakten, vaak met 2 dunne polen. Straten zowel in de stad als op het platteland zijn vaak slecht verlicht, een goede zaklamp meenemen is dus een must. Stroomuitval in je hotel kan voorkomen, net als gebrek aan warm water. Kraanwater is niet drinkbaar, maar overal is mineraal water in flessen te koop.

Hoe reis ik door Madagaskar?

Je reist op Madagaskar in een huurauto met Engels sprekende chauffeur. Boek je laat, dan is het mogelijk dat er geen Engels sprekende chauffeur beschikbaar is en krijg je een Frans sprekende. De wegen zijn doorgaans 2 baans, smal, geasfalteerd maar wel met regelmatig gaten erin. Daarbij nog veel bochten en hoogteverschil. Gemiddeld haal je niet meer dan ca. 40 km per uur, dus je bent ook over korte afstanden vrij lang onderweg. Het is ook wel de charme van het land. 
De infrastructuur in dit arme land is slecht, soms zijn wegen niet begaanbaar en moet een alternatieve route worden gekozen Wees positief en flexibel, dat is het beste. Sommige delen van het land zoals Bekopaka zijn alleen per 4WD te bereiken.

Waar verblijf ik in Madagaskar? 

Gezien het beperkte aantal hotels op Madagaskar, kan het voorkomen dat op sommige plaatsen een gepland hotel (nog) niet te reserveren valt. Vaak omdat groepen hier tot ca. een maand tevoren nog een claim op hebben. Er wordt dan altijd direct een alternatief hotel geboekt en daarnaast, als het echt een fijn hotel is dat de moeite van het wachten waard is, wordt er een zgn. wachtlijst boeking aangehouden. Je local Hero heeft meer informatie.

Zelf boeken

Tegenwoordig kun je gemakkelijk zelf een internationale vlucht boeken bij de luchtvaartmaatschappij zelf of op een van de vliegticketsites. Kijk bijvoorbeeld* op: 
-vliegwinkel.nl  
-cheaptickets.nl 
-tix.nl 
-skyscanner.com

*De internationale vlucht maakt dus geen onderdeel uit van de reis die je bij ons boekt. De bovenstaande links zijn ter informatie, we verdienen hier niet aan.

Let hierbij op het volgende:

* juist invullen volledige voornaam en (meisjes) achternaam. Later wijzigen om fouten te herstellen, al is het maar 1 letter, kost extra.
* je betaalt het volle bedrag direct, doorgaans via iDeal of creditcard. Zorg er dus voor dat voor je boekt dit bedrag op je rekening staat.
* je ticket(s) ontvang je na boeking direct via email. Check deze dan ook direct op fouten.
* bij de tickets zit informatie over voorwaarden en een begeleidende brief met informatie.
* geef na boeking je local Hero de gegevens tijdig door, ook als er iets gewijzigd is.

Je vliegt naar

Je vliegt naar de hoofdstad Antananarivo (Tana). Er zijn geen rechtstreekse vluchten, je moet altijd overstappen, veelal in Parijs. Ook via Istanbul (Turkish Airlines) is mogelijk.

Air Madagascar

Ook kun je vliegen met Air Madagascar. Hoewel, als je internationaal met hen vliegt, je korting krijgt op hun binnenlandse vluchten, zijn ze niet aan te raden vanwege de vele vluchtwijzigingen en annuleringen.

Binnenlandse vluchten

Deze worden (tenzij in het geval hierboven) geboekt door je local Hero.

Combi met Mauritius of de Seychellen

Sommige reizigers combineren met Mauritius of de Seychellen. Met Air Mauritius of Turkish Airlines kun je via Mauritius naar Madagaskar. Met Air Seychelles kun je tweemaal per week vanuit Düsseldorf via Seychelles naar Madagaskar. Onze ervaring is echter dat dit al snel teveel van het goede wordt, Madagaskar alleen heeft al zoveel te bieden…

Kosten

Reken voor een internationale retourvlucht op tenminste € 900,-. Reken in de drukke tijden toch al snel € 1100,-. 

Maatschappijen

De meeste reizigers vliegen met Air France /KLM via Parijs of Nairobi. Ook Turkish Airlines biedt een betaalbare verbinding, de overstaptijd is afhankelijk van de vluchtdag, dus kies een snelle overstap als dat mogelijk is. Verder is Ethiopia Airlines een mogelijkheid. Zij vliegen via Addis Ababa met een moderne vloot (onderhouden door Lufthansa), oa. vanaf Brussel en London en Amsterdam (meerdere overstappen). Kijk maar eens op skyscanner.nl.

Tijden

* Op Air France (dagvlucht) na komen veel maatschappijen een dag later aan (nachtvluchten). De terugvlucht is doorgaans een nachtvlucht. Houd hier rekening mee bij je dagplanning.
* Je local Hero zorgt voor aansluiting van je vlucht op het landgedeelte. Kom je laat aan, dan is het prettig als je transfer en hotel al geregeld zijn, zelfs als je een ervaren reiziger bent.
* Naast prijs is vluchtduur en overstap ook belangrijk.

Tips

* Boek je vlucht bij voorkeur zo vroeg mogelijk, ook buiten het hoogseizoen als kerst-of zomervakantie.
* Omdat veel maatschappijen na het weekend dus maandags hun capaciteit checken en evt. hun prijzen aanpassen, zijn op maandag avond of dinsdag de sites weer up-to-date met nieuwe prijzen.
* Let op speciale actieperiodes, bv. De KLM Wereld Deal Weken.

reisduur:
23 dagen / 22 nachten
route:
Antananarivo - Maroantsetra - Masoala - Antananarivo - Miandrivazo - Morondava - Bekopaka - Morondava - Belo Sur Mer - Morondava - Antananarivo
reissom:
va. € 2485,- (p.p. bij 2 volwassenen)
Madagaskar, is dat toeristisch? Nou dat valt erg mee. Natuurlijk zijn er een aantal plaatsen die bekend en dus ook …
︿

Inclusief:

- alle hotel- en luchthaven transfers;
- boottransfers naar Masoala en Belo Sur Mer;
- overnachtingen op basis van logies; 
- volpension in Masoala, halfpension in Morondava en Belo Sur Mer;
- genoemde excursies tenzij anders vermeld;
- dagreizen met auto met chauffeur en benzine inbegrepen.

Exclusief:
- internationale vlucht;
- 3 binnenlandse vluchten (Je local Hero kan dit voor je regelen. Prijs afhankelijk van boekingsklasse);
- overige maaltijden;
- upgrades of extra excursies/parkbezoeken;
- entrees, evt. parkgidsen, fooien etc.;
- visum, zie ook praktisch.

Wat is de beste reistijd voor Madagaskar?Madagaskar beslaat van noord naar zuid ca. 1600 km en van west naar oost …
︿
Zelf boekenTegenwoordig kun je gemakkelijk zelf een internationale vlucht boeken bij de luchtvaartmaatschappij zelf of op een van de vliegticketsites. …
︿

Zo maak je deze reis op maat, vink aan:

Dag 1 - 2: Best local reis Madagaskar, aankomst en verblijf Antananarivo

Vandaag vertrek je vanuit Europa naar Madagaskar. Met Air France kom je laat in de avond aan, vlieg je met Kenia Airways of Turkish Airlines, dan is dat in de loop van de middag. Bij aankomst staat je chauffeur je op te wachten. Wissel gelijk geld op luchthaven, dat gaat sneller als in het centrum. Je hotel les 3 Métis, een mooi oud gebouw, ligt centraal en heeft een fijn restaurant, La Table d’Epicure.

De dag erop rustig ontbijten. Tijd om eigen houtje de hoofdstad te verkennen. Je ziet o.a. de lokale markt Petite Vitesse. Hier doet heel Tana zijn dagelijkse inkopen. Sla het gezellige centrum rond de Av. de l’lndependance niet over. Vind je het fijn bij je ochtendwandeling door de stad een lokale gids te hebben, laat het dan
lees meer
een week tevoren weten. Je betaalt hem/haar ter plaatse.

local Hero

Kom je laat aan dan is het handiger om een hotel bij de luchthaven te boeken en de dag erop een hotel in het centrum. Je local Hero kan je verder adviseren.

meet the locals

Dag 1 - 2: Best local reis Madagaskar, aankomst en verblijf Antananarivo

Vandaag vertrek je vanuit Europa naar Madagaskar. Met Air France kom je laat in de avond aan, vlieg je met Kenia Airways of Turkish Airlines, dan is dat in de …

︿

Zo maak je deze reis op maat, vink aan:

  • begin mijn reis relaxed met een nachtje extra Antananarivo

  • begin mijn reis relaxed met een nachtje extra Antananarivo

Dag 3 - 4: Antananarivo, vlucht naar Maroantsetra, verblijf aan zee

Na het ontbijt haalt je chauffeur je op en vertrek je naar de luchthaven voor de korte ochtendvlucht naar het noordoostelijk gelegen Maroantsetra. Dit kuststadje ver buiten de gebaande toeristenpaden heeft rustige stranden, te voet of per huurfiets prima te verkennen.

Het devies hier is: ‘’mora-mora’’, ofwel ontspannen in je eigen tempo. Iets waar je je vakantie inderdaad prima mee kunt beginnen. Maar ga dan wel eerst op verkenning in het stadje zelf: overal ruik je vanille en kruidnagel die in het seizoen op gekleurde doeken buiten te drogen liggen. Je verblijft in het Mango Beach hotel of vergelijkbaar.

Dag 3 - 4: Antananarivo, vlucht naar Maroantsetra, verblijf aan zee

Na het ontbijt haalt je chauffeur je op en vertrek je naar de luchthaven voor de korte ochtendvlucht naar het noordoostelijk gelegen Maroantsetra. Dit kuststadje ver buiten de gebaande toeristenpaden …

︿

Dag 5: Boottrip naar Masoala, Madagaskar the local way

In de ochtend is het per boot ca. 2 uur varen over zee naar het zuidelijke vissersplaatsje Masoala. Met de lokale gids kun je afspreken wat je deze middag en de komende drie dagen allemaal wilt ondernemen. Dit is Madagaskar the local way: een bijzonder inkijkje in het leven van de mensen hier in het noorden.

Je overnacht in de sfeervolle en kleinschalige ecolodge Chez Arol op het goed onderhouden Ambodiforaha deel van het schiereiland. Restaurantje met vers gebakken brood en Malagassische en Franse keuken. Alle maaltijden tijdens je verblijf zijn inbegrepen, net als verschillende excursies, uiteraard afhankelijk van de weersomstandigheden. Je bespreekt ze vanavond met je gids.

Dag 5: Boottrip naar Masoala, Madagaskar the local way

In de ochtend is het per boot ca. 2 uur varen over zee naar het zuidelijke vissersplaatsje Masoala. Met de lokale gids kun je afspreken wat je deze middag en …

︿

Dag 6 - 7: Madagascar off-the-beaten track, verblijf Masoala en excursies

Primair regenwoud: begin vandaag meteen “trekking” door de dichte jungle van het Masoala National Park. Onderweg wel goed om je heen kijken naar de ‘ster’ van het park, de zeldzame “Helmet Vanga” lemuur. Op een van de avonden is een nachtexcursie door het park een must: het is dé gelegenheid om het gevarieerde nachtleven in dit woud van dichtbij mee te maken.

Lokale pirok boottrip: Een bijzondere boot/ kano trip op de lagune bij het hotel en/of door de mangroven. We vonden dat heerlijk afkoelen na al die parkbezoeken! Ook niet te warm was het vogels spotten vroeg in de ochtend en de korte trip naar een van de watervallen in de omgeving.

Dag 6 - 7: Madagascar off-the-beaten track, verblijf Masoala en excursies

Primair regenwoud: begin vandaag meteen “trekking” door de dichte jungle van het Masoala National Park. Onderweg wel goed om je heen kijken naar de ‘ster’ van het park, de zeldzame …

︿

Dag 8 - 9: Masoala, verblijf en meer excursies

Marine National Park: na je bezoek aan het Masoala Nationaal Park ben je er nog niet: vandaag loop je met je gids langs de kust naar het Marine Park. Tijd om te zwemmen en snorkelen (echt een geweldige beleving), te picknicken en te genieten van de omgeving. In plaats van terug lopen naar je hotel kun je ook de boot of kano nemen.

Dorpsbezoek in het achterland: met je gids maak je een korte wandeling naar het woongebied van de  Betsimisaraka- Na een stop bij de Masoala-kleuterschool wandel je verder naar Ambodiforaha. Je maakt een praatje met de dorpelingen, leert over hun bijzondere levensstijl en cultuur en bezoekt de kruidenmarkt met lokale ambachten. Dit is Madagaskar off-the-beaten track.

Dag 8 - 9: Masoala, verblijf en meer excursies

Marine National Park: na je bezoek aan het Masoala Nationaal Park ben je er nog niet: vandaag loop je met je gids langs de kust naar het Marine Park. Tijd …

︿

Dag 10: Masoala boot terug naar Maroantsetra, vlucht naar Tana

Na het ontbijt vaar je terug naar Maroantsetra. De juiste tijd hoor je de avond ervoor. Dit zal altijd in de ochtend zijn i.v.m. de meestal wilder wordende zee later op de dag. Vertrek je rond 07h00 dan kun je onderweg een stop van 2 uur maken op het eilandje Nosy Mangabe (mocht je daar eerder vanuit Maroantsetra  geen tijd voor hebben gehad).

Bij aankomst in de haven staat een chauffeur je op te wachten voor de transfer naar de luchthaven voor de retourvlucht terug naar Tana en het hotel waar je al eerder verbleef.

local Hero

Je kunt eventueel het deel van je bagage dat je niet nodig hebt voor het bezoek aan Masoala in dit hotel achterlaten, je komt er toch weer terug.

Dag 10: Masoala boot terug naar Maroantsetra, vlucht naar Tana

Na het ontbijt vaar je terug naar Maroantsetra. De juiste tijd hoor je de avond ervoor. Dit zal altijd in de ochtend zijn i.v.m. de meestal wilder wordende zee later …

︿

Dag 11: Van Antananarivo via Andsirabe naar Miandrivazo

Na het ontbijt haalt je chauffeur je op en vertrek je in je privé auto. Het droge landschap van de hooglanden doet denken aan de Franse Provence. Hoe verder je naar het oosten rijdt, hoe natter en dichter bebost de natuur wordt. Na ca. 3,5 u (120 km) kom je in het dorpje Andasibe voor de lunch. Daarna is het nog ca. 4 uur naar je overnachtingsplaats.

Het landschap is in het begin nog zeer vruchtbaar met rijstvelden en groenteteelt, maar langzaam aan wordt het steeds meer dor en je voelt dat je naar een warmer gebied van Madagascar rijdt. Je overnacht in Miandrivazo, een dorp aan de Tsiribihina rivier. Je hotel ligt net buiten het dorp en heeft een zwembad. Fijn om bij te komen van alle drukke dagen ervoor.

local Hero

In Miandrivazo starten ook de kano/boot tochten over de Tsiribihina rivier tot aan Bekopaka - een leuk gezicht om bij de rivier de pirokboten te gaan bekijken. 

Dag 11: Van Antananarivo via Andsirabe naar Miandrivazo

Na het ontbijt haalt je chauffeur je op en vertrek je in je privé auto. Het droge landschap van de hooglanden doet denken aan de Franse Provence. Hoe verder je …

︿

Dag 12 - 13: Miandrivazo naar Morondava

Vanochtend wat rondslenteren in het stadje en de rivieroever verkennen. Of maak een pirok boottrip met (Franstalige) lokale gids over de Mahajilo river tot aan de waterval (zwemgelegenheid). Onderweg zie je goudzoekers en krijg je een goede indruk van het leven langs de rivier. Dan is het ca. 5 uur rijden naar de kuststad Morondava.

Lekker comfortabel verblijf in Palissandre Cote Ouest resort. Dit ligt in Nosy Kely, direct aan het grote strand zodat je bij aankomst nog een duik in zee kunt nemen of kunt relaxen bij het zwembad. Je slaapt in ruime bungalows met terras, gebouwd met lokale materialen. 

Dag 12 - 13: Miandrivazo naar Morondava

Vanochtend wat rondslenteren in het stadje en de rivieroever verkennen. Of maak een pirok boottrip met (Franstalige) lokale gids over de Mahajilo river tot aan de waterval (zwemgelegenheid). Onderweg zie …

︿

Dag 14: Vrije dag Morondava, eventueel ochtendbezoek Baobab Allee

Geniet vandaag samen in dit stadje, aan het strand of bij het zwembad. Of neem het een dagje Mora-Mora (rust zoals de locals zeggen) of boek toch een ochtend mangrove tocht bij het hotel.

Kun je vroeg opstaan, dan raden we je aan een taxi te nemen om voor zonsopgang bij de Baobab Allee te zijn. Geweldig en rustig, wellicht nog specialer dan zonsondergang op dag 17. Regel dit wel de avond ervoor vanwege het vroege vertrek. Daarna bijvoorbeeld lunchen bij Corail Noir, leuk en erg lekker, vooral als je van schaaldieren houdt.

Dag 14: Vrije dag Morondava, eventueel ochtendbezoek Baobab Allee

Geniet vandaag samen in dit stadje, aan het strand of bij het zwembad. Of neem het een dagje Mora-Mora (rust zoals de locals zeggen) of boek toch een ochtend mangrove …

︿

Dag 15: Reisdag van Morondava naar Bekopaka

Vandaag is het dan toch wel even afzien: een lange reisdag (inclusief rivier oversteek per pont) van ca. 8 uur per 4x4 jeep over de pistes naar Bekopaka, een klein dorp aan de voet van het Tsingy de Bemaraha National park. We kunnen ons voorstellen dat je dan blij bent dat je er bent.

Je overnacht gelukkig comfortabel: in hotel Orchidee du Bemaraha, een oase van rust midden in de natuur en gelegen op een heuvel aan de ingang van het dorp Bekopaka. Fijn restaurant terras en zwembad waar je na de lange rit zeker even in plonst.

Dag 15: Reisdag van Morondava naar Bekopaka

Vandaag is het dan toch wel even afzien: een lange reisdag (inclusief rivier oversteek per pont) van ca. 8 uur per 4x4 jeep over de pistes naar Bekopaka, een klein …

︿

Dag 16 - 17: Rondreis Madagaskar, Tsingy National Park

Vandaag alle tijd om in ieder geval Klein Tsingy, het deel van het uitgestrekte park bij je hotel, te bezoeken. Bij de entree kun je aangeven welk wandelcircuit je wilt doen. Bewonder de unieke flora en fauna: nieuwsgierige halfapen in de woudreuzen, fluitende exotische vogels en al net zulke exotische plantensoorten.

Naast een circuit door het woud, kun je ook grotten en graven bezoeken of een boottochtje door het park maken over de Manambolo rivier in een ‘pirok’: een uitgeholde boomstam. De dag erop is het nog 15 km over de piste naar Groot Tsingy. Je kunt er de hele dag dwalen tussen de vreemd gevormde spitse kalkrotsen en picknicken in een van de grotten.

Dag 16 - 17: Rondreis Madagaskar, Tsingy National Park

Vandaag alle tijd om in ieder geval Klein Tsingy, het deel van het uitgestrekte park bij je hotel, te bezoeken. Bij de entree kun je aangeven welk wandelcircuit je wilt …

︿

Dag 18: Bekopaka naar Morondava, zonsondergang Baobab allee

Tjsa, je hebt geen keuze, het is helaas wel dezelfde lange weg terug naar Morondava. In Belo Sur Tsiribihinakan (oefen de uitspraak) heb je tijd om je benen wat te strekken en even bij te komen tijdens de lunch.

Let wel even op en neem hier niet teveel tijd. Je wilt immers na aankomst in Morondava wel weer precies op tijd zijn voor de zonsondergang op de Baobab Allee. Dat is dan wel weer een fijne beloning na de lange reisdag. Je overnacht opnieuw in Palissandre Cote Ouest resort in Nosy Kely, direct aan het grote strand.

Dag 18: Bekopaka naar Morondava, zonsondergang Baobab allee

Tjsa, je hebt geen keuze, het is helaas wel dezelfde lange weg terug naar Morondava. In Belo Sur Tsiribihinakan (oefen de uitspraak) heb je tijd om je benen wat te …

︿

Dag 19 - 20: Morondava naar Belo sur Mer, strandverblijf

Vandaag besluit je je reis met een bezoek aan een stukje Madagaskar voor fijnproevers, echt off the beaten track. Per motorboot (vertrektijd afhankelijk van het weer) vaar je in ca. 3 uur naar Belo Sur Mer waar je overnacht in de Ecolodge. De middag is naar eigen inzicht te besteden: gewoon lekker strand of per boot naar de mangroves of naar de mooiste snorkelplekken hier.

Wij namen echter juist een boot (ca. 1,5 uur, ca. euro 80,- p.p.) naar het afgelegen Kirindy Mitea reservaat. Unieke natuur in deze transitie zone tussen het westen met zijn Baobabs en het droge zuiden met speciale vegetatie. Dit Nationaal Park Ligt zo afgezonderd dat het maar zeer beperkt bezocht wordt, terwijl het echt schitterend is.

local Hero

Je kunt de trip naar Belo Sur Mer ook uit je reis halen, dan wordt die wat korter en goedkoper.

Dag 19 - 20: Morondava naar Belo sur Mer, strandverblijf

Vandaag besluit je je reis met een bezoek aan een stukje Madagaskar voor fijnproevers, echt off the beaten track. Per motorboot (vertrektijd afhankelijk van het weer) vaar je in ca. …

︿

Dag 21: Terug naar Morondava, vlucht naar Tana

In de ochtend (i.v.m. wilder wordende zee niet in de middag) verlaat je je strandbungalow en vaar je terug naar Morondava. Na aankomst zal een chauffeur jullie naar de luchthaven brengen waar jullie rond 11h45 moeten zijn voor de binnenlandse vlucht. (Altijd 2 uur voor vertrek van een binnenlandse vlucht). Bij aankomst in Tana zal een chauffeur jullie weer naar het hotel in het centrum van de stad brengen.

Tip: ga een avond lekker dineren in stijl in het comfortabele Palissandre Hotel & Spa tussen de bovenstad van Andohalo en de benedenstad van Analakely. Vanaf het terras met uitzicht op de Malagassische hoofdstad kun je aan de ‘’Table des Hautes Terres’’: lokale specialiteiten naast fijne Franse gerechten, zowel à la carte als in menuvorm.

Dag 21: Terug naar Morondava, vlucht naar Tana

In de ochtend (i.v.m. wilder wordende zee niet in de middag) verlaat je je strandbungalow en vaar je terug naar Morondava. Na aankomst zal een chauffeur jullie naar de luchthaven …

︿

Dag 22 - 23: Vlucht naar Antananarivo, verblijf en terugvlucht naar Amsterdam

De laatste dag heb je nog tijd voor de stad (auto met chauffeur eventueel te boeken voor stadsbezoek), waarbij je kamer beschikbaar blijft tot vertrek van je transfer in de loop van de avond. Vanaf de luchthaven vlieg je tegen middernacht (Air France) van Madagaskar terug naar Europa en kom je de volgende ochtend vroeg aan in Amsterdam.

Je best local Madagaskar reis zit erop! Wil je de reis nog wat uitbreiden of verlengen? Je local Hero, de Madagaskar reisspecialist ter plaatse, kan het voor je regelen.

Dag 22 - 23: Vlucht naar Antananarivo, verblijf en terugvlucht naar Amsterdam

De laatste dag heb je nog tijd voor de stad (auto met chauffeur eventueel te boeken voor stadsbezoek), waarbij je kamer beschikbaar blijft tot vertrek van je transfer in de …

︿

Reisplan aanvragen? Stuur je opmerkingen naar Mirindra

stap 1/2

Kijk waar je verblijft tijdens je rondreis Madagaskar: