Even bellen? -> 026-3030161

Contact

ma t/m vrij 08:45 - 17:00 uur

Ecuador best local experiences

reisduur:
19 dagen / 18 nachten
route:
Quito - Isinliví - Chugchilán - Tigua - Otavalo - Ibarra - Papallacta - Tena - Banos - Guamote - Cuenca - Guayaquil
reissom:
va. € 2990,- (p.p. bij 2 volwassenen) (Boek zelf je retourvlucht)

Ecuador the local way. Een eigenwijze Ecuador rondreis die je de leukste must-sees laat zien, maar ook van de gebaande paden stuurt. Je overnacht in kleinschalige hacienda’s en posada’s. Afgewisseld met een meerdaags verblijf in een Amazone eco-lodge en een community stay in de hooglanden, waar je samen met de locals de lekkerste empanadas maakt.

Je krijgt een inkijkje in het lokale leven in Guamote en hiked langs kleine Andesdorpen tijdens de Quilotoa loop. In het nog onbekende noorden van Ecuador bezoek je een bijzonder berenproject en het sprookjesachtige National Park El Angel.

Badderen in de natuurlijke warmwaterbronnen van Banos en Papallacta hoort er natuurlijk ook bij en je slaat koloniale steden als Quito en Cuenca niet over. Kortom, een afwisselende en kleinschalige Ecuador rondreis in het teken van natuur, cultuur en lokale ontmoetingen.

Inclusief:

  • aankomst- en vertrek transfer van/naar luchthaven;
  • meet & greet met je local Hero of collega;
  • alle genoemde transfers;  
  • genoemde excursies en activiteiten, inclusief entrees en gidsen;
  • alle overnachtingen incl. ontbijt;
  • diner is inbegrepen tijdens de Quilotoa loop (dag 3,4,5) en in de Amazone lodge (dag 10 en 11), net als (box) lunches tijdens excursies en trekkings (op dag 4, 5, 8, 11 en 17);
  • 24/7 assistentie van je local Hero ter plaatse.

Exclusief: 

  • internationale retourvlucht (tips voor het zelf boeken van je vlucht);
  • overige maaltijden;
  • upgrades of extra excursies;
  • fooien;
  • evt. toeslagen bij reizen op feestdagen en in het hoogseizoen, je local Hero heeft de laatste informatie.

Wat is de beste reistijd voor Ecuador?

De beste reistijd voor Ecuador’s binnenland is juni t/m september, het is de warmste, droogste periode en er valt nauwelijks regen. De kust heeft een nat seizoen: van december t/m maart maar in de zomer is het erg droog. Bezoek je ook de Galapagos, dan is het daar vanaf juni tot december vaak bewolkt, droog met een soms ruwe zee en mist. Van december t/m mei is het warm en zonnig maar vallen er regelmatig heftige regenbuien. Ook op grote hoogte kan het klimaat snel veranderen: koud en mistig. Tijdens een rondreis Ecuador zal je dus nooit overal het meest ideale klimaat treffen.

Heb ik een visum nodig voor Ecuador? 

Voor de reizen naar Ecuador is geen visum nodig. Bij aankomst krijg je een stempel in je paspoort dat recht geeft op een verblijf van maximaal 90 dagen. Je paspoort moet bij aankomst in Ecuador nog tenminste 6 maanden geldig zijn. Houdt verder een (kopie van) je paspoort bij je, in Ecuador geldt een identificatieplicht. Je blijft altijd zelf verantwoordelijk voor het bezit van geldige en juiste reisdocumenten. Het is altijd handig voor vertrek de informatie van het of de ambassade nog eens te checken, zodat je zeker weet dat je over de juiste en geldige documenten beschikt.

Stap je over in een ander land? Dan heb je vaak toch een visum nodig. Bijvoorbeeld in de USA, vul dan op de ESTA website een zogenaamd visa waiver in. Kost $21,-, te betalen per creditcard.

Heb ik een vaccinatie nodig voor Ecuador?

Voor Ecuador zijn geen vaccinaties verplicht, behalve als je tegen de grens met Colombia aan zit. Dan is een gele koorts injectie verplicht. Aangeraden wordt een vaccinatie tegen DTP en hepatitis A. Ga goed voorbereid op pad en laat je daarom tevoren tijdig, (d.w.z. tenminste 6 weken tevoren) adviseren. Op de website van het LCR, het Landelijk Coördinatie centrum Reizigers advisering kun je informatie inwinnen en de dichtstbijzijnde organisatie bij jou in de buurt vinden. De prijzen van vaccinaties zijn wisselend, dus een beetje shoppen kan geen kwaad. Veel ziektekosten verzekeringen vergoeden een deel van de vaccinatiekosten, het proberen waard. Vergeet niet je vaccinatieboekje mee te nemen op reis. 

Maak je op weg naar Ecuador een tussenstop in Brazilië, Congo D.R. of Oeganda, dan moet bij binnenkomst in Ecuador een vaccinatie stempel getoond kunnen worden. Ook als je alleen overstapt op de luchthaven in zo’n land! Ecuador kent malaria risico, vooral in het Amazone regenwoud. Het verschilt per streek, in hoger gelegen gebieden in de Andes is het risico nagenoeg nul. Draag zoveel mogelijk beschermende kleding met lange mouwen, vooral bij zonsondergang, en spuit regelmatig anti muggen spray met 30-50% DEET. Het LCR kan je adviseren over malaria profylaxe.

Dengue ofwel knokkelkoorts komt in Midden – en Latijns Amerika steeds vaker voor. Deze ziekte verloopt meestal vrij onschuldig, met koorts, hoofdpijn en huiduitslag maar kan in uitzonderlijke gevallen complicaties geven. Dit geldt ook voor Zika, een met Dengue vergelijkbare ziekte, die vooral voor zwangere vrouwen gevaar oplevert. Er zijn geen vaccinatie hiervoor. De muggen die deze ziektes overbrengen steken overdag, dus smeer je goed in met antimuggenmelk.

Kraanwater is niet drinkbaar, drink flessen water, het is overal goedkoop verkrijgbaar en staat doorgaans ook op je hotelkamer.

Hoe zit het met hoogteziekte in Ecuador? 

Een belangrijk onderwerp. Ecuador ligt behoorlijk hoog en dat geldt nog meer als je van plan bent een aantal vulkanen te beklimmen. Boven de 2500 meter is acclimatiseren een must, en Quito ligt al op 2850 meter! Zo is een extra dagje Quito aan het begin van je rondreis Ecuador nuttig. Je went aan de hoogte, het voedsel en rust nog wat uit na je lange vlucht. Zo hoog is het droog en verlies je veel vocht. Veel drinken, al snel ca. 3 liter per dag, niet alleen water maar gezien de temperatuur ook thee en soep. Het al dan niet krijgen van hoogteziekte in Ecuador is niet te voorspellen. Een goede conditie of eerder hoog verblijf is geen garantie. Symptomen zijn hoofdpijn, misselijkheid, vermoeidheid en slecht slapen. Meestal gaat dit binnen enkele dagen over. Zo niet, neem contact op met je Local Hero. Meer info op hoogtezieke.info.

Hoeveel tijdverschil is er met Ecuador? 

In Ecuador is het gedurende onze zomertijd 7 uur vroeger dan in Nederland. In de wintertijd is het 6 uur vroeger. Op de Galapagos eilanden is het verder nog een uur vroeger als in Ecuador zelf.

Is het veilig in Ecuador? 

Ecuador is buiten de grote steden een veilig land. In de kleine plaatsen en dorpen kun je ’s avonds zonder problemen op straat lopen maar vermijd verlaten wijken of straten. Neem in de grote steden zoals in Quito en Guayaquil na zonsondergang altijd een taxi, ook voor kortere stukjes. Wees verder attent in drukke toeristische gebieden. Laat papieren en kostbaarheden niet achter op je kamer maar berg ze op in een kluis, zo hoef je niet met al die spullen over straat.

De veiligheid van jou als reiziger staat uiteraard voorop bij Local Hero Travel. Zowel wij als onze local Hero, de man of vrouw ter plaatse, checken regelmatig de actuele veiligheidssituatie in Ecuador en het van toepassing zijnde reisadvies en zullen je zo nodig adviseren. Kijk zelf ook op de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Welke kleding neem ik mee naar Ecuador? 

Ecuador kent vele klimaatzones en veel hoogteverschil. Er is zowel tropische jungle als Andes hoogland, waar het op grote hoogte snel erg koud wordt. Neem daarom voldoende warme, winddichte kleding mee, liefst in laagjes, je kunt een deel dan tijdens de oplopende temperaturen overdag weer even uittrekken. Een warme trui, sjaal, muts, een petje tegen de zon en goede zonnebrand (op hoogte verbrand je snel) zijn nodig. Bezoek je een kerk, draag dan een lange broek/jurk (schouders en knieën bedekt). Ecuadoriaanse mannen zijn zeker in de grote steden conservatief gekleed en dragen daar geen korte broeken. Probeer wat in te blenden in de lokale sfeer, zo voel je je het prettigst.

Hoe betaal ik in Ecuador? 

In Ecuador betaal je sinds 2000 met de Amerikaanse dollar. Om een idee te krijgen kun je op de site van een convertor alvast de koers bekijken. Als je cash euro biljetten wisselt, dan geven die van 50 en 100 de beste koers. In de grote steden kun je pinnen bij de automaten met cirruslogo. Pin altijd op een goed verlichte plaats, bij voorkeur overdag en liefst in een bankgebouw en wees op je hoede voor zakkenrollers. Laat niemand helpen of meekijken en vraag een bonnetje. Het is altijd aan te raden daarnaast genoeg US dollars in cash bij je te hebben. Vergeet tenslotte niet je bankpas uit te breiden naar ‘wereld’, anders kun je geen geld pinnen. Ver in de Andes en in de kleine dorpen zijn uiteraard geen pinautomaten, denk daar aan.

Alleen in de grotere hotels, winkels en restaurants worden creditcards geaccepteerd. Visa en Mastercard worden aanbevolen. Zorg voor voldoende kleingeld, 1 of 5 dollar biljetten, handig voor in kleine winkels, op markten of voor gidsen, chauffeurs enz.

Is fooi gebruikelijk in Ecuador?

Fooien zijn gebruikelijk in Ecuador. Je chauffeur verwacht enkele US$ p.p. per dag. Ook in restaurants bars, en voor allerlei services heb je al snel wat dollars nodig. Als je weet hoe laag de salarissen liggen en je realiseert dat men vaak weer commissie moet betalen en van het geld hele families worden onderhouden, dan begrijp je dat hier wat makkelijk mee omgaan het best is. Op je totale Ecuador vakantie budget valt het immers mee. Vriendelijkheid is bijna altijd oprecht, maar zonder fooien kan men niet leven.

Welke stekker neem ik mee naar Ecuador? 

De stopcontacten in Ecuador werken op 110 volt. Hiervoor heb je een wereldstekker nodig met een uitgang van een Amerikaanse stekker, met twee platte pinnetjes.  Straten zowel in de stad als op het platteland zijn vaak slecht verlicht, een kleine zaklamp meenemen is dus een must.

Hoe reis ik door Ecuador? 

Je reist door Ecuador per lijnbus of auto met chauffeur. De wegen zijn doorgaans 2 baans, smal en redelijk geasfalteerd maar wel met regelmatig gaten erin. Daarbij nog veel hoogteverschil. Gemiddeld haal je in Ecuador niet meer dan ca. 40 km per uur, dus je bent ook over korte afstanden vrij lang onderweg. Het is ook wel de charme van het land. Fietshuur bijvoorbeeld in Baños, Cuenca maar ook in andere plaatsen kost ca. 5-10 US$ per dag. Het is een goede manier om op eigen houtje dorp of stadje te verkennen. Check wel of de remmen in goede staat zijn.

Zelf boeken

Tegenwoordig kun je gemakkelijk zelf een internationale vlucht boeken, direct bij de luchtvaartmaatschappij of op een van de vliegticketsites. Kijk bijvoorbeeld* op: 
vliegwinkel.nl  
cheaptickets.nl 
tix.nl 
skyscanner.nl

*De internationale vlucht maakt dus geen onderdeel uit van de reis die je bij ons boekt. De bovenstaande links zijn ter informatie, we verdienen hier niet aan.

Let hierbij op het volgende: 

* juist invullen volledige voornaam en (meisjes) achternaam. Later wijzigen om fouten te herstellen, al is het maar 1 letter, kost extra. 
* je betaalt het volle bedrag direct, doorgaans via iDeal of creditcard. Zorg er dus voor dat voor je boekt dit bedrag op je rekening staat. 
* je ticket(s) ontvang je na boeking direct via email. Check deze dan ook direct op fouten. 
* bij de tickets zit informatie over voorwaarden en een begeleidende brief met informatie. 
* geef na boeking je localHero de gegevens tijdig door, ook als er iets gewijzigd is.

Je vliegt naar

Je vliegt naar de hoofdstad Quito. Prijzig maar rechtstreeks en daarom toch veel geboekt. Wil je op een ander vliegveld in Ecuador vliegen? Dan moet je rekening houden met minstens 1, maar vaak meerdere tussenstops

Kosten

Reken voor een retourvlucht op tenminste € 800,-. Er zijn goedkope mogelijkheden maar je moet overstappen, bent lang onderweg en het risico op vertragingen is groter. Reken in de drukke tijden al snel € 1200,- en een toeslag in het hoogseizoen, zeker voor directe vluchten.

Maatschappijen

De meeste reizigers vliegen met KLM, direct naar Quito, retour of op de terugweg vanaf Guayaquil. Een alternatief is met Iberia, je stapt dan zowel op de heen- als de terug reis over in Madrid. Verder kun je ook via de USA vliegen. Let er dan wel op dat je een zgn. visum waiver nodig hebt. Regel dit online tenminste 2 weken voor vertrek. Kosten ca. US$ 14,- p.p. te betalen met een creditcard. Ook vanaf Düsseldorf vertrekken vluchten naar Quito.

Tijden

* Doorgaans kom je na je lange vlucht nog dezelfde dag aan in Quito. De terugvlucht is doorgaans een nachtvlucht. Houd hier rekening mee bij je dag planning.
*Je local Hero zorgt voor aansluiting van je vlucht op het landgedeelte. Kom je laat aan, dan is het prettig als je transfer en hotel al geregeld zijn, zelfs als je een ervaren reiziger bent.
*Naast prijs zijn vluchtduur en overstap natuurlijk ook belangrijk.

Tips

*Boek je vlucht bij voorkeur zo vroeg mogelijk, ook buiten het hoogseizoen als kerst- of zomervakantie. Gemiddeld 170 dagen voor vertrek is statistisch het voordeligst.
*Omdat veel maatschappijen na het weekend dus maandags hun capaciteit checken en evt. hun prijzen aanpassen, zijn op maandag avond of dinsdag de sites weer up-to-date met nieuwe prijzen. Dinsdag rond middernacht is statistisch het best. Boek niet op vrijdag of in het weekend, en gebruik ctrl-shift-n, zo vermijdt je de zgn. tracing cookies. Deze zorgen er soms voor dat de prijs die je krijgt verder omhoog gaat.
*Let op speciale actieperiodes, bv. de KLM voordeelweken.

reisduur:
19 dagen / 18 nachten
route:
Quito - Isinliví - Chugchilán - Tigua - Otavalo - Ibarra - Papallacta - Tena - Banos - Guamote - Cuenca - Guayaquil
reissom:
va. € 2990,- (p.p. bij 2 volwassenen)
Ecuador the local way. Een eigenwijze Ecuador rondreis die je de leukste must-sees laat zien, maar ook van de gebaande …
︿

Inclusief:

  • aankomst- en vertrek transfer van/naar luchthaven;
  • meet & greet met je local Hero of collega;
  • alle genoemde transfers;  
  • genoemde excursies en activiteiten, inclusief entrees en gidsen;
  • alle overnachtingen incl. ontbijt;
  • diner is inbegrepen tijdens de Quilotoa loop (dag 3,4,5) en in de Amazone lodge (dag 10 en 11), net als (box) lunches tijdens excursies en trekkings (op dag 4, 5, 8, 11 en 17);
  • 24/7 assistentie van je local Hero ter plaatse.

Exclusief: 

  • internationale retourvlucht (tips voor het zelf boeken van je vlucht);
  • overige maaltijden;
  • upgrades of extra excursies;
  • fooien;
  • evt. toeslagen bij reizen op feestdagen en in het hoogseizoen, je local Hero heeft de laatste informatie.
Wat is de beste reistijd voor Ecuador? De beste reistijd voor Ecuador’s binnenland is juni t/m september, het is de warmste, …
︿
Zelf boeken Tegenwoordig kun je gemakkelijk zelf een internationale vlucht boeken, direct bij de luchtvaartmaatschappij of op een van de vliegticketsites. …
︿

Zo maak je deze reis op maat, vink aan:

Dag 1 - 2: Aankomst Ecuador, ontdek koloniaal Quito

Terwijl je komt aanvliegen tussen de vulkaantoppen staat je chauffeur al te wachten om je naar het kleinschalige hotel in La Floresta te brengen. In deze traditionele wijk vind je de gezelligheid: veel restaurants en barretjes op loopafstand. Met de taxi sta je in 10 minuten in het oude gedeelte van de stad.

Door het tijdsverschil zit je de volgende ochtend vroeg aan het ontbijt. Een meet & greet met je local Hero en daarna op pad. Samen met een lokale gids ontdek je Quito. Gezellig drukke plaza’s, indrukwekkende kathedralen, schoenenpoetsers, fruitverkopers en de geur van de typisch Zuid-Amerikaanse delicatesse: gegrilde cuy (cavia). Natuurlijk zet je ook voet op de evenaar, je bent immers in ‘mitad del mundo’.

local Hero

Ga ’s avonds eten in Mosaico, een restaurant met het mooiste uitzicht over Quito. Vraag de receptie of ze reserveren, het is erg populair. Neem ’s avonds wel altijd een taxi.

meet the locals

Dag 1 - 2: Aankomst Ecuador, ontdek koloniaal Quito

Terwijl je komt aanvliegen tussen de vulkaantoppen staat je chauffeur al te wachten om je naar het kleinschalige hotel in La Floresta te brengen. In deze traditionele wijk vind je …

︿

Zo maak je deze reis op maat, vink aan:

  • De eerste nacht(en) regel ik liever zelf

  • De eerste nacht(en) regel ik liever zelf

Dag 3: Van Quito naar de Cotopaxi vulkaan & cheesefarm Isinlivi

Vandaag ga je de Andes in. Je auto met chauffeur brengt je in twee uur over de 'weg der vulkanen' naar de Cotopaxi. Met zijn 5900 meter is het de hoogste actieve vulkaan ter wereld. Onderweg valleien met lama’s, besneeuwde toppen en een knalblauwe lucht erboven.

Bij het park stuurt de auto het lavazand in. Op 4500 meter stap je uit en ervaar je hoe ijl de lucht op deze hoogte is. 300 meter klimmen naar de refugio berghut duurt al snel een uur. Je beloning: een fenomenaal uitzicht over het nationale park en andere vulkanen zoals de Ruminahui. Daarna reis je verder naar señora Magaly. Samen met haar man runt ze een kaasfabriekje, al 45 jaar in de familie. Kaas, suikerriet honing, het is het toetje van de dag.

local Hero

Goede wandelschoenen geven je grip in het mulle lavazand, aan te raden dus. Wil je een nachtje slapen bij de vulkaan? Dat kan, dan leg ik de kleinschalige hacienda, aan de voet van de Cotopaxi, voor je vast. Je hebt dan tijd om tot de 5000 meter te klimmen, tot net voor de gletsjer. Een paardrij- of mountainbike tocht door de Andes is een wat relaxter alternatief. Of niets doen, dat mag natuurlijk ook.

Dag 3: Van Quito naar de Cotopaxi vulkaan & cheesefarm Isinlivi

Vandaag ga je de Andes in. Je auto met chauffeur brengt je in twee uur over de 'weg der vulkanen' naar de Cotopaxi. Met zijn 5900 meter is het de …

︿

Zo maak je deze reis op maat, vink aan:

  • ik heb een nachtje extra en wil graag bij de vulkaan slapen. Reken op va. ca. €35 p.p. Luxere lodges va. ca. €65 p.p.p.n extra.

  • ik heb een nachtje extra en wil graag bij de vulkaan slapen. Reken op va. ca. €35 p.p. Luxere lodges va. ca. €65 p.p.p.n extra.

Dag 4: Hike naar lokale communities, kleinschalig Ecuador

Vanmorgen word je wakker in Isinliví, in de gastvrije Llullu Llama lodge. Leg een goede bodem want vandaag maak je met gids een zes uur durende hike van twaalf km langs verschillende Andesdorpjes. Wandelen over de smalle bergpaadjes in het centrale hoogland van Ecuador is best een inspanning voor ons laaglanders, maar de diepe valleien met beekjes, schattige dorpjes met grazende lama’s en mooie uitzichten maken dat al snel goed.

Een lunchpakket voor bij een weids uitzicht, natuurlijk ook water en een trui, maar houd je dagrugzak verder zo licht mogelijk. Misschien komt er een paard of muilezel langs om je bagage te dragen. Einde middag kom je aan bij hostal Mama Hilda in Chugchilán. Schuif lekker aan voor het diner en een canalezo bij de haard.

local Hero

Je draagt alleen je dagrugzak. Je overige bagage laat je achter bij je chauffeur die je morgen weer ziet.

Wat mee te nemen tijdens de Quilotoa loop:
- regenkleding, drybag en hoes voor de dagrugzak;
- goede wandelschoenen;
- zonnebrandcreme en pet of hoedje;
- warme fleecetrui of thermo kleding, de nachten in de Andes kunnen fris zijn.;
- hervulbare waterfles;
- camera;
- wat cash geld voor onderweg.

Dag 4: Hike naar lokale communities, kleinschalig Ecuador

Vanmorgen word je wakker in Isinliví, in de gastvrije Llullu Llama lodge. Leg een goede bodem want vandaag maak je met gids een zes uur durende hike van twaalf km …

︿

Dag 5 - 6: Via laguna Quilotoa naar Tigua & doorreis naar Otavalo

Op een uurtje rijden ligt de Quilotoa vulkaan. Na de uitbarsting 200 jaar geleden is een enorm diep kratermeer ontstaan. De wisselende lichtval geeft het meer een magisch azuurblauw tintje, dat in je camera maar lastig te vangen is. Daarna door naar je posada in kunstdorpje Tigua. De posada heeft een belangrijke functie hier. Kinderen komen huiswerk maken en lokale ondernemers worden gesteund door hun producten af te nemen en aan jou als reiziger aan te bieden. 

Je diner vanavond is inclusief en komt zo van het land. Net als je ontbijt de volgende ochtend. Alles vers: Felipe maakt zelf kaas, yoghurt, brood en dulce de leche. Een fijne start van je lange reisdag naar Otavalo, met stops bij de Peguche waterval en een Kichwa community.

local Hero

Reis je op zaterdag naar Tigua, dan kun je onderweg een stop maken op de lokale markt van Zumbahua.

Van Chugchilán naar het Quilotoa meer wandelen kan ook. Best een pittige en stijle klim van zo’n 10 km, die bekend staat als een zwaardere dan die je de dag ervoor maakt. Door de ijle lucht waren wij blij dat we het rustig aan konden doen en al in de ochtend bij het meer aankwamen. Bijkomend voordeel is dat het dan nog rustig is en vaak heb je in de ochtend het beste (droge, heldere) weer.

Dag 5 - 6: Via laguna Quilotoa naar Tigua & doorreis naar Otavalo

Op een uurtje rijden ligt de Quilotoa vulkaan. Na de uitbarsting 200 jaar geleden is een enorm diep kratermeer ontstaan. De wisselende lichtval geeft het meer een magisch azuurblauw tintje, …

︿

Zo maak je deze reis op maat, vink aan:

  • Reken op ca. €30 p.p.p.n.

  • Reken op ca. €30 p.p.p.n.

Dag 7 - 8: Van Otavalo naar de beren in Ibarra & El Ángel NP

Vroeg ontbijten en een drie uur durende rit van Otavalo richting Ibarra. Smalle bergweggetjes, een rivier oversteek en dan opeens is de houten look-out daar. Je staat midden in het berg- achtige leefgebied van de Andes beer. Tijd om je verrekijker te pakken. Geen garanties, dit is de natuur. Maar spot je Mirtina en haar harige tweeling, of een van haar familieleden, dan blijft dit stukje Ecuador van de gebaande paden je nog lang bij. Daarna door naar je kleurrijke haciënda met bloementuin en zwembad.

De volgende dag verder onbekend Ecuador in. El Ángel Ecological Reserve in het noordelijke puntje is gevormd door vulkanen en gletsjers. Met gids wandel je door het zonnebloemachtige Frailejones forest, langs meren, moerassen en bijzondere flora en fauna als de Polylepsis ‘papier boom’. Een sprookjesbos?

local Hero

Danilo Vásquez richtte het bijzondere berenproject, genaamd MOA (Mirador del Oso Andino), ruim 10 jaar geleden op. Zijn doel is het behoud van de beren en hun leefgebied. Mens en dier leven hier namelijk al lang naast elkaar en dat ging niet altijd goed. Met zijn project heeft hij de mensen in zijn dorp en vele anderen geïnspireerd door een voorbeeld te zijn van positieve interactie tussen mensen en dieren in het wild. https://miradordelosoandino.org/en/

Dag 7 - 8: Van Otavalo naar de beren in Ibarra & El Ángel NP

Vroeg ontbijten en een drie uur durende rit van Otavalo richting Ibarra. Smalle bergweggetjes, een rivier oversteek en dan opeens is de houten look-out daar. Je staat midden in het …

︿

Dag 9: Lake Cuicocha & badderen in Papallacta

Vanmorgen rustig ontbijten en de spullen pakken. Daarna vervolg je je Ecuador best local experiences rondreis per privé transfer naar Papallacta. Op je route door de noordelijke Sierra van Ecuador ligt het Cuicocha kratermeer, vergelijkbaar met laguna Quilotoa maar het wordt nog door weinig reizigers bezocht.

Na het vulkaan peddelen reis je verder naar Papallacta voor een van de leukste Andes spa’s. Thermaal badderen op 3300 meter hoogte met uitzicht op de Andes en overnachten in het resort: zo kun je de jungle van de Amazone, waar je morgen naar toe reist, met gemak aan. Ja, dit is ook vakantie in Ecuador.

Dag 9: Lake Cuicocha & badderen in Papallacta

Vanmorgen rustig ontbijten en de spullen pakken. Daarna vervolg je je Ecuador best local experiences rondreis per privé transfer naar Papallacta. Op je route door de noordelijke Sierra van Ecuador …

︿

Dag 10: Kleinschalige jungle lodge in de Amazone van Ecuador

Je verruilt de thermen voor het regenwoud. Via een korte stop bij de Guango lodge, waar de hummingbirds je letterlijk om de oren vliegen, reis je per privétransfer in ca. drie uur van Papallacta naar Tena. Hier begint de Ecuadoriaanse Amazone.

Per gemotoriseerde kano met gids vaar je vanaf Tena in een half uurtje zigzaggend naar je kleinschalige ecolodge midden in het regenwoud. Er is een zwembad en alle maaltijden, gidsen en excursies als een wandeling en tubing zijn al inbegrepen. Na aankomst krijg je de nodige Info voor de komende dagen, maak je een avondwandeling en staat het diner voor je klaar. Met de geluiden van de jungle van je in slaap.

Dag 10: Kleinschalige jungle lodge in de Amazone van Ecuador

Je verruilt de thermen voor het regenwoud. Via een korte stop bij de Guango lodge, waar de hummingbirds je letterlijk om de oren vliegen, reis je per privétransfer in ca. …

︿

Dag 11: Amazone hike en lokale Kichwa community

Na het ontbijt maak je met gids een langere wandeling van zo’n drie uur door het primaire en secondaire regenwoud van Ecuador. De variëteit aan insecten en vogels is hier enorm, en met een beetje geluk zie je ook reptielen en apen.

Na de lunch en een welverdiende siësta bezoek je in de middag een lokale Kichwa community. Je leert over het leven van de Amazone indianen en hun interactie met het regenwoud. Ook proef je de Chicha, de gefermenteerde yucca en wat lokale gerechten. Wat kleine kunstnijverheid verkoop helpt de gemeenschap in hun verder heel traditionele bestaan te voorzien.

local Hero

Zorg voor voldoende antimuggenspray en een kleine verrekijker. Voor poncho’s en regenlaarzen wordt gezorgd. Je kamer in de ecolodge heeft goede muskietennetten.

Dag 11: Amazone hike en lokale Kichwa community

Na het ontbijt maak je met gids een langere wandeling van zo’n drie uur door het primaire en secondaire regenwoud van Ecuador. De variëteit aan insecten en vogels is hier …

︿

Dag 12: Van de jungle naar watervallen in Baños

Bij zonsopgang is het een kwartiertje varen naar de zoutlick, waar papagaaien en andere kleurige jungle bewoners mineralen halen om fruit en zaden te verteren. Na het ontbijt vaar je halverwege de ochtend terug naar Tena, waar je een privé transfer hebt naar Baños (ca. 4 uur).

Echt van de gebaande paden is Baños niet. Het is een toeristisch reizigersdorpje midden in de Andes. Met lenteachtig klimaat en zo’n 60 watervallen is het dé uitvalsbasis voor sportieve trips als ziplinen en canyoning. Voor je bij je hotel incheckt, verwonder je je eerst nog over al het water dat bij de Pailon del Diablo waterval  80 meter naar beneden dondert. Daarna lekker relaxen. Pak een terrasje op Plaza Major of badder in de thermale bronnen.

local Hero

Thermale baden zijn (zwem)baden die een temperatuur hebben van meer dan 22 ºC. De warmwaterbronnen in Baños komen rechtstreeks van de nabij gelegen Tungurahua-vulkaan.

Dag 12: Van de jungle naar watervallen in Baños

Bij zonsopgang is het een kwartiertje varen naar de zoutlick, waar papagaaien en andere kleurige jungle bewoners mineralen halen om fruit en zaden te verteren. Na het ontbijt vaar je …

︿

Zo maak je deze reis op maat, vink aan:

  • Reken op ca. € 45,- p.p.p.n.

  • Reken op ca. € 45,- p.p.p.n.

  • Neem dit op in mijn reis. Een canopy toer tussen de boomtoppen. Zo’n 2 km lang vlieg je als een vogel door het groen, langs waterval en rivier. Aan de andere kant van de kloof klim je tegen een rotswand omhoog. Daarna zoevend weer terug via de zipline.

  • Neem dit op in mijn reis. Een canopy toer tussen de boomtoppen. Zo’n 2 km lang vlieg je als een vogel door het groen, langs waterval en rivier. Aan de andere kant van de kloof klim je tegen een rotswand omhoog. Daarna zoevend weer terug via de zipline.

Dag 13: Andes route naar Guamote, via het dak van Ecuador

Na het ontbijt vervolg je je reis door de Andes. Boven de groene graslandschappen piekt de hoogste top van Ecuador, de 6300 meter hoge Chimborazo vulkaan. Even later wandel je in een decor van met sneeuw bedekte vulkaantoppen. In de verte grazende kudden vicuñas en Andes vosjes. Met een beetje geluk zie je zelfs condors overvliegen. Een magisch gezicht op deze vlakte.

Tenslotte bereik je Guamote, een Andes dorpje met een grote indigena gemeenschap. Een highlight van je local Ecuador rondreis. Inti Sisa heet het ontwikkelingsproject hier. Het is leuk om kennis te maken met het leven van indianen op de Andes vlakten. Je kamer in 't guesthouse heeft een comfortabel bed en warme douche. In de gemeenschappelijke woonkamer wissel je ervaringen uit met andere reizigers.

local Hero

Ben je er op donderdag, sla dan de lokale markt niet over. Potten pannen, kippen, schapen en (eetbare) cavia’s van verkopers uit de wijde omgeving.

Dag 13: Andes route naar Guamote, via het dak van Ecuador

Na het ontbijt vervolg je je reis door de Andes. Boven de groene graslandschappen piekt de hoogste top van Ecuador, de 6300 meter hoge Chimborazo vulkaan. Even later wandel je …

︿

Dag 14: Community tour door de hooglanden van Ecuador

Vanmorgen een uniek inkijkje in het dagelijks leven op de hoogvlakte. Je ontmoet een lokale familie en helpt een handje mee in en rondom het huis. Vaak nog een traditionele choza, een soort hut van leem met rieten dak. Binnen vindt alles in één ruimte plaats, het koken op een vuurtje, het slapen in één bed en achterin leven de dieren, veelal cavia’s.

De bergachtige rit voert je terug naar Guamote, maar eerst nog een stop bij het dorpsschooltje. Schuif aan bij de Engels les, leer de fijne kneepjes van het alpaca weven of haak aan bij een potje voetbal op het schoolplein. Is er een lokale markt, dan pak je die onderweg mee. Rond etenstijd start de kookworkshop bij je guesthouse. Zo'n zelf gemaakte empanada smaakte nog nooit zo goed.

local Hero

Welk dorpje je aandoet stem je ter plaatse af. Zo is je bezoek niet 'geregisseerd', een leuke manier om de locals te ontmoeten. 

De wekelijkse markten in de omgeving van Guamote:
- Sunday market Alausi
- Sunday market Cajabamba
- Saturday market Riobamba
- Wednesday market Totora
- Thursday market Guamote

Dag 14: Community tour door de hooglanden van Ecuador

Vanmorgen een uniek inkijkje in het dagelijks leven op de hoogvlakte. Je ontmoet een lokale familie en helpt een handje mee in en rondom het huis. Vaak nog een traditionele …

︿

Dag 15: Inca stad Ingapirca & koloniaal Cuenca

Het dorp ontwaakt. Maak nog een wandeling en geniet van de opkomende zon: gelukkig wordt het al snel warmer. Bij het guesthouse wordt je ontbijt klaargemaakt, nog een praatje hier en daar en voor je het weet moet je alweer afscheid nemen.

Over de beroemde Panamaricana reis je naar het best bewaarde overblijfsel van de Inca cultuur in de Ecuadoriaanse Andes: Ingapirca. Stenen muurtjes en een zonnetempel verraden de eeuwenoude ingenieuze kennis van de zon, maan en sterren. Tenslotte door naar Cuenca, een koloniale stad in het zuiden van Ecuador, zo’n 1,5 uur rijden. Je knusse posada voor de komende twee nachten ligt dichtbij het historische centrum. Inchecken en daarna de stad verkennen. Zo na de siësta wordt het gezellig druk op straat.

local Hero

De archeologische ruïne Ingapirca is alleen geopend van woensdag tot en met zondag. Reis je op andere dagen dan passen we het programma voor je aan. Ingapirca is een stuk minder bekend dan Machu Picchu in Peru en wordt nog maar weinig bezocht.

meet the locals

Dag 15: Inca stad Ingapirca & koloniaal Cuenca

Het dorp ontwaakt. Maak nog een wandeling en geniet van de opkomende zon: gelukkig wordt het al snel warmer. Bij het guesthouse wordt je ontbijt klaargemaakt, nog een praatje hier …

︿

Dag 16: Ecuador the local way, stadswandeling Cuenca

Rustig opstarten vandaag. Slaap wat uit en ontbijt op je gemak. Aan het eind van de ochtend regelen we een gids voor je die je meeneemt door zijn of haar stad. Zo ontdek je Cuenca door de ogen van een local. Koloniale huizen, markten en vooral kerken, waaronder de kathedraal van de Immaculada Concepción met zijn blauwe koepels.

Verrassende winkeltjes, doorkijkjes en markten zijn er volop. Langs de rivier loop je naar een keramiek fabriekje en een werkplaats waar de echte Panama hoeden worden gemaakt. Ze werden vroeger vooral succesvol naar Panama geëxporteerd, maar de hoeden komen toch echt uit Ecuador.

Dag 16: Ecuador the local way, stadswandeling Cuenca

Rustig opstarten vandaag. Slaap wat uit en ontbijt op je gemak. Aan het eind van de ochtend regelen we een gids voor je die je meeneemt door zijn of haar …

︿

Dag 17: Cuenca naar Guayaquil, Cajas NP & cacao farm

Door bergen, langs meren, bananen- en cacao plantages reis je naar Guayaquil. Zodra je bij Cajas National Park bent maak je een korte stop bij een fraai uitzichtpunt. Kolibries, condors en meren sieren hier het landschap. Net als je hongerig wordt kom je aan bij El Deseo, een kleine, lokale cacao farm. Aanschuiven voor de lunch, vers uit eigen tuin. Via het Parque Historico bereik je tenslotte de grootste stad van Ecuador: Guayaquil.

Schoner en sfeervoller dan je wellicht zou denken: beboomde straten, pleinen en verborgen doorkijkjes. Je overnacht in een modern hotel in het centrum, dichtbij de boulevard. In de kleurrijke wijk Las Penas, per taxi eenvoudig bereikbaar, kun je ’s avonds prima dineren.

Dag 17: Cuenca naar Guayaquil, Cajas NP & cacao farm

Door bergen, langs meren, bananen- en cacao plantages reis je naar Guayaquil. Zodra je bij Cajas National Park bent maak je een korte stop bij een fraai uitzichtpunt. Kolibries, condors …

︿

Dag 18: Vertrek Ecuador, terugvlucht

Vandaag alweer de laatste dag van je best local experiences rondreis door Ecuador. Koop nog wat laatste souvenirs, sluit af met een uitgebreide lunch en rond het middaguur reis je per gedeelde transfer naar de luchthaven voor je terugvlucht. 

Doorgaans vlieg je aan het eind van de middag en kom je de volgende ochtend vroeg aan in Amsterdam. Je kleinschalige Ecuador reis is nu echt afgelopen.

Liever verlengen met wat extra nachtjes of je reis uitbreiden met een bezoek aan de once-in-a-lifetime Galapagos eilanden? Dat kan, je lokale Ecuador reisexpert, regelt het voor je.

Dag 18: Vertrek Ecuador, terugvlucht

Vandaag alweer de laatste dag van je best local experiences rondreis door Ecuador. Koop nog wat laatste souvenirs, sluit af met een uitgebreide lunch en rond het middaguur reis je …

︿

Reisplan aanvragen? Stuur je opmerkingen naar Helen

stap 1/2

Kijk waar je verblijft tijdens je rondreis Ecuador: