Mooie reizen hoor, die voorbeeldreizen van jullie. Maar misschien wil je een inspirerend verhaal lezen van iemand die zélf zijn of haar eigen reis in elkaar heeft gezet. We hebben daarom Brian en Sandra, bekende reisbloggers, uitgenodigd te vertellen over hun belevenissen en favoriete reisroute in Ecuador.
Brian en Sandra: twee fervente wereldreizigers die in 2018 startten met hun blogsite over hun belevenissen in de verste uithoeken van onze planeet: ‘dewereldreizigers.nl’. In Ecuador maken ze een actieve en sportieve rondreis, die ze afsluiten op de Galapagos eilanden. Enthousiast over hun belevenissen en wil je een voorstel voor een vergelijkbare route, neem dan contact op met local Hero Helen in Ecuador.
Inclusief:
Exclusief:
Let op: annuleren van de Galapagos trip na het boeken is duur: 50% kosten, of als je 2 maanden tevoren of later annuleert, zelfs 100%. Zorg dus voor een goede annuleringsverzekering.
Wat is de beste reistijd voor Ecuador?
De beste reistijd voor Ecuador’s binnenland is juni t/m september, het is de warmste, droogste periode en er valt nauwelijks regen. De kust heeft een nat seizoen: van december t/m maart maar in de zomer is het erg droog. Bezoek je ook de Galapagos, dan is het daar vanaf juni tot december vaak bewolkt, droog met een soms ruwe zee en mist. Van december t/m mei is het warm en zonnig maar vallen er regelmatig heftige regenbuien. Ook op grote hoogte kan het klimaat snel veranderen: koud en mistig. Tijdens een rondreis Ecuador zal je dus nooit overal het meest ideale klimaat treffen.
Heb ik een visum nodig voor Ecuador?
Voor de reizen naar Ecuador is geen visum nodig. Bij aankomst krijg je een stempel in je paspoort dat recht geeft op een verblijf van maximaal 90 dagen. Je paspoort moet bij aankomst in Ecuador nog tenminste 6 maanden geldig zijn. Houdt verder een (kopie van) je paspoort bij je, in Ecuador geldt een identificatieplicht. Je blijft altijd zelf verantwoordelijk voor het bezit van geldige en juiste reisdocumenten. Het is altijd handig voor vertrek de informatie van het of de ambassade nog eens te checken, zodat je zeker weet dat je over de juiste en geldige documenten beschikt.
Stap je over in een ander land? Dan heb je vaak toch een visum nodig. Bijvoorbeeld in de USA, vul dan op de ESTA website een zogenaamd visa waiver in. Kost $21,-, te betalen per creditcard.
Heb ik een vaccinatie nodig voor Ecuador?
Voor Ecuador zijn geen vaccinaties verplicht, behalve als je tegen de grens met Colombia aan zit. Dan is een gele koorts injectie verplicht. Aangeraden wordt een vaccinatie tegen DTP en hepatitis A. Ga goed voorbereid op pad en laat je daarom tevoren tijdig, (d.w.z. tenminste 6 weken tevoren) adviseren. Op de website van het LCR, het Landelijk Coördinatie centrum Reizigers advisering kun je informatie inwinnen en de dichtstbijzijnde organisatie bij jou in de buurt vinden. De prijzen van vaccinaties zijn wisselend, dus een beetje shoppen kan geen kwaad. Veel ziektekosten verzekeringen vergoeden een deel van de vaccinatiekosten, het proberen waard. Vergeet niet je vaccinatieboekje mee te nemen op reis.
Maak je op weg naar Ecuador een tussenstop in Brazilië, Congo D.R. of Oeganda, dan moet bij binnenkomst in Ecuador een vaccinatie stempel getoond kunnen worden. Ook als je alleen overstapt op de luchthaven in zo’n land! Ecuador kent malaria risico, vooral in het Amazone regenwoud. Het verschilt per streek, in hoger gelegen gebieden in de Andes is het risico nagenoeg nul. Draag zoveel mogelijk beschermende kleding met lange mouwen, vooral bij zonsondergang, en spuit regelmatig anti muggen spray met 30-50% DEET. Het LCR kan je adviseren over malaria profylaxe.
Dengue ofwel knokkelkoorts komt in Midden – en Latijns Amerika steeds vaker voor. Deze ziekte verloopt meestal vrij onschuldig, met koorts, hoofdpijn en huiduitslag maar kan in uitzonderlijke gevallen complicaties geven. Dit geldt ook voor Zika, een met Dengue vergelijkbare ziekte, die vooral voor zwangere vrouwen gevaar oplevert. Er zijn geen vaccinatie hiervoor. De muggen die deze ziektes overbrengen steken overdag, dus smeer je goed in met antimuggenmelk.
Kraanwater is niet drinkbaar, drink flessen water, het is overal goedkoop verkrijgbaar en staat doorgaans ook op je hotelkamer.
Hoe zit het met hoogteziekte in Ecuador?
Een belangrijk onderwerp. Ecuador ligt behoorlijk hoog en dat geldt nog meer als je van plan bent een aantal vulkanen te beklimmen. Boven de 2500 meter is acclimatiseren een must, en Quito ligt al op 2850 meter! Zo is een extra dagje Quito aan het begin van je rondreis Ecuador nuttig. Je went aan de hoogte, het voedsel en rust nog wat uit na je lange vlucht. Zo hoog is het droog en verlies je veel vocht. Veel drinken, al snel ca. 3 liter per dag, niet alleen water maar gezien de temperatuur ook thee en soep. Het al dan niet krijgen van hoogteziekte in Ecuador is niet te voorspellen. Een goede conditie of eerder hoog verblijf is geen garantie. Symptomen zijn hoofdpijn, misselijkheid, vermoeidheid en slecht slapen. Meestal gaat dit binnen enkele dagen over. Zo niet, neem contact op met je Local Hero. Meer info op hoogtezieke.info.
Hoeveel tijdverschil is er met Ecuador?
In Ecuador is het gedurende onze zomertijd 7 uur vroeger dan in Nederland. In de wintertijd is het 6 uur vroeger. Op de Galapagos eilanden is het verder nog een uur vroeger als in Ecuador zelf.
Is het veilig in Ecuador?
Ecuador is buiten de grote steden een veilig land. In de kleine plaatsen en dorpen kun je ’s avonds zonder problemen op straat lopen maar vermijd verlaten wijken of straten. Neem in de grote steden zoals in Quito en Guayaquil na zonsondergang altijd een taxi, ook voor kortere stukjes. Wees verder attent in drukke toeristische gebieden. Laat papieren en kostbaarheden niet achter op je kamer maar berg ze op in een kluis, zo hoef je niet met al die spullen over straat.
De veiligheid van jou als reiziger staat uiteraard voorop bij Local Hero Travel. Zowel wij als onze local Hero, de man of vrouw ter plaatse, checken regelmatig de actuele veiligheidssituatie in Ecuador en het van toepassing zijnde reisadvies en zullen je zo nodig adviseren. Kijk zelf ook op de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken.
Welke kleding neem ik mee naar Ecuador?
Ecuador kent vele klimaatzones en veel hoogteverschil. Er is zowel tropische jungle als Andes hoogland, waar het op grote hoogte snel erg koud wordt. Neem daarom voldoende warme, winddichte kleding mee, liefst in laagjes, je kunt een deel dan tijdens de oplopende temperaturen overdag weer even uittrekken. Een warme trui, sjaal, muts, een petje tegen de zon en goede zonnebrand (op hoogte verbrand je snel) zijn nodig. Bezoek je een kerk, draag dan een lange broek/jurk (schouders en knieën bedekt). Ecuadoriaanse mannen zijn zeker in de grote steden conservatief gekleed en dragen daar geen korte broeken. Probeer wat in te blenden in de lokale sfeer, zo voel je je het prettigst.
Hoe betaal ik in Ecuador?
In Ecuador betaal je sinds 2000 met de Amerikaanse dollar. Om een idee te krijgen kun je op de site van een convertor alvast de koers bekijken. Als je cash euro biljetten wisselt, dan geven die van 50 en 100 de beste koers. In de grote steden kun je pinnen bij de automaten met cirruslogo. Pin altijd op een goed verlichte plaats, bij voorkeur overdag en liefst in een bankgebouw en wees op je hoede voor zakkenrollers. Laat niemand helpen of meekijken en vraag een bonnetje. Het is altijd aan te raden daarnaast genoeg US dollars in cash bij je te hebben. Vergeet tenslotte niet je bankpas uit te breiden naar ‘wereld’, anders kun je geen geld pinnen. Ver in de Andes en in de kleine dorpen zijn uiteraard geen pinautomaten, denk daar aan.
Alleen in de grotere hotels, winkels en restaurants worden creditcards geaccepteerd. Visa en Mastercard worden aanbevolen. Zorg voor voldoende kleingeld, 1 of 5 dollar biljetten, handig voor in kleine winkels, op markten of voor gidsen, chauffeurs enz.
Is fooi gebruikelijk in Ecuador?
Fooien zijn gebruikelijk in Ecuador. Je chauffeur verwacht enkele US$ p.p. per dag. Ook in restaurants bars, en voor allerlei services heb je al snel wat dollars nodig. Als je weet hoe laag de salarissen liggen en je realiseert dat men vaak weer commissie moet betalen en van het geld hele families worden onderhouden, dan begrijp je dat hier wat makkelijk mee omgaan het best is. Op je totale Ecuador vakantie budget valt het immers mee. Vriendelijkheid is bijna altijd oprecht, maar zonder fooien kan men niet leven.
Welke stekker neem ik mee naar Ecuador?
De stopcontacten in Ecuador werken op 110 volt. Hiervoor heb je een wereldstekker nodig met een uitgang van een Amerikaanse stekker, met twee platte pinnetjes. Straten zowel in de stad als op het platteland zijn vaak slecht verlicht, een kleine zaklamp meenemen is dus een must.
Hoe reis ik door Ecuador?
Je reist door Ecuador per lijnbus of auto met chauffeur. De wegen zijn doorgaans 2 baans, smal en redelijk geasfalteerd maar wel met regelmatig gaten erin. Daarbij nog veel hoogteverschil. Gemiddeld haal je in Ecuador niet meer dan ca. 40 km per uur, dus je bent ook over korte afstanden vrij lang onderweg. Het is ook wel de charme van het land. Fietshuur bijvoorbeeld in Baños, Cuenca maar ook in andere plaatsen kost ca. 5-10 US$ per dag. Het is een goede manier om op eigen houtje dorp of stadje te verkennen. Check wel of de remmen in goede staat zijn.
Zelf boeken
Tegenwoordig kun je gemakkelijk zelf een internationale vlucht boeken, direct bij de luchtvaartmaatschappij of op een van de vliegticketsites. Kijk bijvoorbeeld* op:
- vliegwinkel.nl
- cheaptickets.nl
- tix.nl
- skyscanner.nl
*De internationale vlucht maakt dus geen onderdeel uit van de reis die je bij ons boekt. De bovenstaande links zijn ter informatie, we verdienen hier niet aan.
Let hierbij op het volgende:
* juist invullen volledige voornaam en (meisjes) achternaam. Later wijzigen om fouten te herstellen, al is het maar 1 letter, kost extra.
* je betaalt het volle bedrag direct, doorgaans via iDeal of creditcard. Zorg er dus voor dat voor je boekt dit bedrag op je rekening staat.
* je ticket(s) ontvang je na boeking direct via email. Check deze dan ook direct op fouten.
* bij de tickets zit informatie over voorwaarden en een begeleidende brief met informatie.
* geef na boeking je localHero de gegevens tijdig door, ook als er iets gewijzigd is.
Je vliegt naar
Je vliegt naar de hoofdstad Quito. Prijzig maar rechtstreeks en daarom toch veel geboekt. Wil je op een ander vliegveld in Ecuador vliegen? Dan moet je rekening houden met minstens 1, maar vaak meerdere tussenstops
Kosten
Reken voor een retourvlucht op tenminste € 800,-. Er zijn goedkope mogelijkheden maar je moet overstappen, bent lang onderweg en het risico op vertragingen is groter. Reken in de drukke tijden al snel € 1200,- en een toeslag in het hoogseizoen, zeker voor directe vluchten.
Maatschappijen
De meeste reizigers vliegen met KLM, direct naar Quito, retour of op de terugweg vanaf Guayaquil. Een alternatief is met Iberia, je stapt dan zowel op de heen- als de terug reis over in Madrid. Verder kun je ook via de USA vliegen. Let er dan wel op dat je een zgn. visum waiver nodig hebt. Regel dit online tenminste 2 weken voor vertrek. Kosten ca. US$ 14,- p.p. te betalen met een creditcard. Ook vanaf Düsseldorf vertrekken vluchten naar Quito.
Tijden
* Doorgaans kom je na je lange vlucht nog dezelfde dag aan in Quito. De terugvlucht is doorgaans een nachtvlucht. Houd hier rekening mee bij je dag planning.
*Je local Hero zorgt voor aansluiting van je vlucht op het landgedeelte. Kom je laat aan, dan is het prettig als je transfer en hotel al geregeld zijn, zelfs als je een ervaren reiziger bent.
*Naast prijs zijn vluchtduur en overstap natuurlijk ook belangrijk.
Tips
*Boek je vlucht bij voorkeur zo vroeg mogelijk, ook buiten het hoogseizoen als kerst- of zomervakantie. Gemiddeld 170 dagen voor vertrek is statistisch het voordeligst.
*Omdat veel maatschappijen na het weekend dus maandags hun capaciteit checken en evt. hun prijzen aanpassen, zijn op maandag avond of dinsdag de sites weer up-to-date met nieuwe prijzen. Dinsdag rond middernacht is statistisch het best. Boek niet op vrijdag of in het weekend, en gebruik ctrl-shift-n, zo vermijdt je de zgn. tracing cookies. Deze zorgen er soms voor dat de prijs die je krijgt verder omhoog gaat.
*Let op speciale actieperiodes, bv. de KLM voordeelweken.
Inclusief:
Exclusief:
Let op: annuleren van de Galapagos trip na het boeken is duur: 50% kosten, of als je 2 maanden tevoren of later annuleert, zelfs 100%. Zorg dus voor een goede annuleringsverzekering.