Even bellen? -> 026-3030161

Contact

ma t/m vrij 08:45 - 17:00 uur

Prachtig Kyoto (3): de Nishiki voedelsmarkt en de theeceremonie

Mark 12 augustus 2024 Japan Reiservaring, Rondreis Japan, Kyoto

Kyoto vinden wij één van de mooiste steden van Japan. Op je reis door dat fascinerende land mag een verblijf in de culturele hoofdstad van Japan, vol eeuwenoude tempels, tradities, en Zen rotstuinen, dan ook eigenlijk niet ontbreken. In het laatste deel van onze drie Kyoto-blogs gaan we onbekend eten en traditioneel drinken.

Voedselparadijs

In Kyoto vind je alles soorten heerlijk Japans eten. Vegetarische gerechten zijn er in overvloed, vanwege de Boeddhistische tempels. De basis van die gerechten zijn drieënveertig verschillende soorten traditionele en voedzame groenten uit Kyoto, de Kyo Yasai. Het zou zomaar kunnen dat we veel van dat groenvoer al gezien hebben, op de schitterende overdekte Nishiki markt.

Maar de naambordjes zijn alleen in Japanse karakters en we zien zoveel verschillende kruiden, groentes, vlees, sausen, en nog veel meer ingrediënten, dat we regelmatig geen idee hebben wat we op de kraampjes tegenkomen. En dat maakt de gezellige markt ook juist weer interessant. En best spannend, als vriendelijke verkopers met gebaren (en voor ons onverstaanbaar Japans) ons proefschaaltjes aanbieden met….iets te eten….

Onder warm licht dat door het glas in het dak rood, geel en groen verkleurt, lopen we langs mooie stalletjes waar prachtig gepresenteerd al het lekkers te koop ligt. Wat we wel herkennen: hele octopussen, slierten tuinbonen, verse garnalen, kleine augurken en koolbladeren (denken we) in zuur, viskuit en stukken varkensvlees. En natuurlijk snoepjes in felle kleuren.

De inwoners van Kyoto doen hier hun inkopen voor thuis, met een slagroomwafel of een kop koffie van de trendy koffiebars als begeleiding tijdens het uitkiezen. We zien ook kant en klare verse sushi - eigenlijk meer een specialiteit van Tokyo - en een paar marktrestaurants. Ze hebben een deel van hun menu in 3D uitgestald: plastic modelletjes van de gerechten staan in vitrines te pronken. Ze zien er levensecht en goed uit en lokken ons naar binnen voor gelakte kommetjes met gemarineerde tofu met kwarteleitjes in een lekker zoutige bouillon, gestoomde groente die we niet herkennen, en rijst natuurlijk. En als toetje: heerlijk groene-thee-ijs op rode bonen met geleiblokjes!   

Traditionele theeceremonie

Een andere groene thee proeven we in de oude wijk Gion. Maar nu is “ervaren” misschien wel een beter woord dan “proeven”. In haar mooie huis met gevlochten tatami-matten en schuifpanelen van licht hout en wit papier, neemt Aikiko ons mee in de traditionele Macha-theeceremonie. De jonge vrouw draagt een prachtig lichtroze kimono met geborduurde rozerode kersenbloesems.

De Japanse culturele traditie van de theeceremonie gaat niet alleen om thee bereiden en drinken; respect voor de thee, onderlinge omgangsvormen van de deelnemers, en spiritualiteit, zijn minstens zo belangrijke onderdelen van het ritueel, vertelt ze, ook omdat de ceremonie zijn oorsprong heeft in het Zenboeddhisme.

Met antieke voorwerpen, zoals een slanke theelepel van bamboe en flinterdunne porseleinen potjes met Macha theepoeder, begint ze de mooie theeceremonie. Aikiko legt uit wat ze doet, van het korte gebed aan het begin van de ceremonie tot de techniek van mengen van thee en water, en de manier waarop je elkaar een kop thee aanbiedt. Ze overgiet het groene poeder in een ondiep zwart aardwerken kopje met naar de juiste temperatuur afgekoeld kokend water, en roert gracieus volgens een oud vast patroon met een bamboe borsteltje dat meer op een kwastje lijkt. Daarna mogen wij met haar ceremonie meedoen en drinken we bittere, maar lekker smakende Japanse Macha thee in prachtig Kyoto.  

Theeceremonie tijdens je rondreis Japan

Wil je je ook onderdompelen in de Japanse (eet) cultuur in Kyoto? Local Hero Thijs helpt je graag met en kan een theeceremonie voor je plannen tijdens je rondreis in Japan.

Meer lezen over Kyoto? Lees dan ons blog over de Zen rotstuinen, het Gouden Paviljoen en het Bamboebos. En heb je er nóg geen genoeg van, lees dan het derde blog over oud Gion.

Terug naar overzicht