Even bellen? -> 026-3030161

Contact

ma t/m vrij 08:45 - 17:00 uur

Prachtig Kyoto (2): Karesansui rotstuinen, het gouden paviljoen en het Arashiyama bamboebos

Mark 7 augustus 2024 Japan Maatwerk reis, Rondreis Japan, Kyoto

Kyoto vinden wij één van de mooiste steden van Japan. Op je reis door dat fascinerende land mag een verblijf in de culturele hoofdstad van Japan dan ook eigenlijk niet ontbreken. In dit tweede van drie Kyoto-blogs bezoeken we de rustgevende rotstuinen van eeuwenoude Boeddhistische tempels, bewonderen we het Gouden Paviljoen en wandelen we door het magische Arashiyama Bamboebos.

Mediteren bij tijgerrotsen

In Kyoto vind je meer dan tweeduizend Boeddhistische en Shinto-tempels. Die zijn stuk voor stuk al schitterend, maar de Karesansui, de rotstuinen bij die heiligdommen, zijn fantastisch. De droge miniatuurlandschappen zijn meditatieplaatsen. Door natuurlijke elementen als zand, grind, mos, struiken, boompjes, en rotsen volgens duizend jaar oude regels te combineren tot een zorgvuldig bijgehouden verstild geheel vol rust en schoonheid, kunnen monniken beter mediteren, is de overtuiging.

Wij zien de minimalistische Karesansui ook als subtiele Japanse kunst, waar je soms wat extra moeite voor moet doen. Maar als je na wat uitleg weet dat wit zand en grind bijvoorbeeld water symboliseren en dat mos staat voor land, zie je met een beetje goede wil wat de oude tuinmeesters in hun meditatietuinen creëerden.

Zoals in de Nanzen-ji rotstuin, aangelegd in 1290, die de fascinerende naam “tuin van de over de rivier springende tijgers” heeft. Zittend op een houten vlonder kijken we over grind met een golfpatroon naar een paar grote en kleine stenen in groenig mos tegen een achtergrond van planten met bruine stammen en takken en groene blaadjes. Het stille plaatje komt tot leven: de keien zijn een tijgerfamilie met welpen die aan het stromende water (het golvende grind) staat, klaar om over te springen!

Het Zenboeddhisme streeft eenvoud na, en het ultieme voorbeeld daarvan zien we in de abstracte rotstuin van de Ryoanji-tempel. In wit grind staan vijftien rotsen met wat mos eromheen in een eenvoudige ommuurde tuin van tien bij vijfentwintig meter. Elke dag weer harken monniken strakke patronen in het grind, om kabbelend water te symboliseren. De verhoogde concentratie bij deze taak verbetert de meditatie, is de gedachte daarbij. En de serene rotstuin heeft ook een kalmerend effect op de bezoekers van deze Karesansui: ze zijn opvallend stil.

Rokuon-ji, het Gouden Paviljoen

Uren kan je dwalen door de tempels en pagodes van Kyoto. We gaan de trappen van zes etages van een oude pagode op voor een prachtig uitzicht over de sta. We bewonderen de verfijnde schilderingen van dieren en landschappen op muren en deurpanelen in antieke heiligdommen, die zo het bordje “museum” verdienen. En de tuinen, altijd goed onderhouden, zijn parken waar je probleemloos een hele dag kan luieren, slenteren en fotograferen.

De concurrentie is groot, maar meest fotogenieke tempel van Kyoto is waarschijnlijk toch wel Rokuon-ji, of Kinkaku-ji, het Gouden Paviljoen. Zonnestralen laten de muren van bladgoud onder de bruine pagodedaken extra schitteren. Het stilstaande water van Spiegelvijver doet perfect zijn werk door het gebouwtje ondersteboven volledig te kopiëren en de groene bomen op mini-eilandjes om het tempeltje heen vormen een prachtige omlijsting, samen met de ook groene heuvels en de blauwe lucht in de achtergrond.

Shogun (krijgsheer) Kintsune Saionji liet dit juweeltje in 1220 bouwen als paleis. Eén van zijn opvolgers, Ashikaga Yoshimitsu, liet in 1400 het gebouw, dat vele malen vernietigd en herbouwd is, na aan het Zenboeddhisme, en zo werd het een tempel. Helaas mogen we het Gouden Paviljoen zelf, waar heilige as van Boeddha bewaard zou worden, niet in. Maar de wandeling over het tempelterrein is ook prachtig. Behalve het gouden pronkstuk in het meer, zien we daar miniatuur pagodes, magnifieke hoge Japanse esdoorns, hun rode, gele, oranje en groene bladeren een feest van kleur, en traditionele lage gebouwen met oud bruin hout en witte schuifpanelen en rotstuinen. Bij een theehuis met zitjes tussen de oude bomen is het tijd voor Japanse groene thee!

Magnifiek Bamboebos

We moesten er een stukje voor fietsen, maar het beroemde Bamboebos van Arashiyama is adembenemend mooi! Metershoog groeien rijen vuistdikke groene en gele reuzenbamboestammen haast eindeloos naar de hemel. Zelfs het zonlicht, dat gefilterd in streepjes tussen de stengels door valt, lijkt een beetje groen te kleuren.

Als een magnifieke zee rolt de bamboe ook zachtjes heen en weer in de wind, met af en toe een krakende knal als de dikke stokken elkaar raken. Over een lang stenen wandelpad lopen we ontspannen onder een haag van overhellende bamboe onder die golf van groentinten door. Ook het hek dat het bos van het pad scheidt is van bamboe, gekapt en geel. We blokken die door de mens gemaakte structuur in ons hoofd en focussen ons op de betoverende natuur. Het voelt alsof we in een onwerkelijk prehistorisch landschap lopen, waar onbekende ontdekkingen op ons wachten….

Genieten van Kyoto tijdens je rondreis Japan?

Wil je je ook genieten van de tuinen en tempels in Kyoto? Local Hero Thijs helpt je graag en vertelt je over de beste plekken voor jouw rondreis Japan.

Meer lezen over Kyoto? Lees dan ons blog over oud Gion, geisha(make-over) en het Filosofenlaantje. Wil je nóg meer, lees dan het derde blog over de Nishiki voedselmarkt en de theeceremonie.

 

Terug naar overzicht