Even bellen? -> 026-3030161

Contact

ma t/m vrij 08:45 - 17:00 uur

Prachtig Kyoto (1): oud Gion, geisha(make-over) en het Filosofenlaantje

Mark 5 augustus 2024 Japan Reistips, Rondreis Japan, Kyoto

Kyoto vinden wij één van de mooiste steden van Japan. Op je reis door dat fascinerende land mag een verblijf in de culturele hoofdstad van Japan, vol eeuwenoude tempels, tradities, en Zen rotstuinen, dan ook eigenlijk niet ontbreken. In drie blogs nemen we je mee naar bijzondere plekken en ervaringen van Kyoto. In het eerste deel gaan we terug in de tijd, naar de oude wijk Gion, waar je een geisha kan ontmoeten, of (even) worden. En we slenteren onder bomen vol kersenbloesems langs een supercharmant stroompje.

Antiek Gion

Ruim duizend jaar lang was Kyoto de keizerlijke hoofdstad van Japan. In de antieke wijk Gion zien we daar nog veel van terug: met een hoorntje vol lekker fris groene-theesoftijs wandelen we langs traditionele houten huizen die perfect de sfeer van vroeger ademen. Twee etages hoog, zwart en donkerbruin geverfde panelen, lage houten hekjes voor de deur, grenzend aan pittoreske straatjes van keitjes en regelmatig met stenen trappen. Sommige huizen in Gion stammen nog uit de zeventiende eeuw!

De ramen en balkons zijn afgedekt met rotan matten die met touwtjes opgehesen worden, de daken zijn bedekt met pannen van donkergrijs leisteen. Groene planten in aardewerken potten, kleine zwarte metalen lantarentjes aan de gevels en uithangborden met Japanse karakters maken het plaatje compleet. Helemaal ’s avonds, als die lantarens warm geel licht uitstralen over de vaak handgemaakte souvenirs van vriendelijke winkeliers. Denk aan glimmend gelakte eetstokjes en rijstkommetjes, parasols van rijstpapier, breekbaar porseleinen theeservies, en lekker ruikende zeepblokken.

Restaurantjes met heerlijke ramen-en soba-noedelgerechten en theehuizen met uitnodigende veranda’s lopen langzaam vol. We stappen een antiekwinkeltje in en bewonderen prachtige oude verzamelobjecten, zoals subtiel gemaakte houten netsuke’s (gordelknopen voor de kimono’s) in diervormen, verweerde munten en fraai gedetailleerde beeldjes van samoerai-krijgers in groen jade.

Geisha make-over

Met een Japans vriendinnengroepje in mooie kimono’s in vrolijke kleuren met bloemmotieven, lopen we langs lage stenen bruggetjes over een beekje dat rustig langs waterplanten en over kleine rotsblokken kabbelt. Een paar dagen in gehuurde traditionele kleding Kyoto verkennen is een populaire trip voor jonge Japanners. De ultieme ervaring daarvan is de Geisha Make-over.

In Gion werken nog echte geisha’s - in Kyoto heten zij officieel Geiko -, die optreden in exclusieve restaurants en clubs. De elegante vrouwen beheersen meerdere Japanse tradities perfect, zoals de theeceremonie, traditionele dans, en spelen op de shamisen, een instrument met drie snaren, waar ze ook bij zingen.

Je zou in Gion dus Geiko’s op straat kunnen tegenkomen. Perfect gekapt en stijlvol opgemaakt, in schitterende kimono’s en op ongemakkelijke houten sandaalachtige schoentjes, zijn het echter vaker toeristen die je op straat zult zien, dan de echte dames. Maar ook zij zijn adembenemend mooi, als ze - voor even omgetoverd tot geisha - begeleid door de mensen van een studio hun fotosessie krijgen bij een serene tempel of een houten huis.

Daarna maken ze hun wandeling door oud Gion, bewonderd en gefotografeerd door andere toeristen, in T-shirt en spijkerbroek. We zien de vrouwen stralen van plezier en trots, door de laag witte make-up heen.       

Filosofenlaantje

Prachtige pagodes en magnifieke tempels in kleurrijke siertuinen zijn in Kyoto nooit ver weg. Het Filosofenlaantje is ons favoriete sluipweggetje tussen de schitterende Nanzen-ji en Ginkaku-ji tempels. Maar eigenlijk moeten we “kruiproute” zeggen. Want ten eerste is dit voetpad langs een heel smal kanaal vol met verleidingen om rustig aan te doen.

Zoals even zitten op een kademuurtje aan het water, onder één van de tientallen met waanzinnig mooie volle roze bloesems verfraaide kersenbomen. Ook hier zal je prachtige traditionele gebouwen en kleine tempeltjes bekijken, en snoepjes kopen bij een kraampje, een verfrissend drankje drinken bij een foodstall of geduldig wachten tot een oude vissende man iets vangt.

Boetiekjes met tweedehands kimono’s en ateliers van enthousiaste getalenteerde kunstenaars zijn ook een goed excuus om (weer) even te stoppen. Ten tweede doen we door alle tijd te nemen voor dit fijne stukje Kyoto ook de naamgever van het laantje eer aan; professor Kitaro Nishida, een beroemde Japanse filosoof en professor uit de eerste helft van de 20ste eeuw, liep elke dag van huis naar werk en terug mediterend over dit kronkelende stenen pad. Dat is natuurlijk het ultieme onthaasten!

Ontdek Kyoto en bewandel het Filosofenlaantje

Wil je je ook onderdompelen in Kyoto? Local Hero Thijs kent de beste plekken en denkt graag met je mee over jouw rondreis Japan.

Meer lezen over Kyoto? Lees dan ons blog over de Zen rotstuinen, het Gouden Paviljoen en het Bamboebos. En krijg je er nóg geen genoeg van, lees dan het blog over de Nishiki voedselmarkt en de theeceremonie.

 

Terug naar overzicht