Even bellen? -> 026-3030161

Contact

ma t/m vrij 08:45 - 17:00 uur

5 slimme tips voor je rondreis Japan

Stef 24 juli 2024 Japan Reistips, Rondreis Japan

Als je voet zet op Japanse bodem, worden talloze film-, foto- en tv-beelden werkelijkheid: highspeed treinen, geisha’s, drukke zebrapaden en hete baden. Je komt voor het eerst in Japan, maar eigenlijk heb je het idee dat je er al eens bent geweest. Geen wonder dat Japan zowel vreemd als vertrouwd aanvoelt. Maar tips van een lokale reisexpert zijn natuurlijk welkom. Onze local Hero Thijs deelt ze graag met je in dit blog.

#1 Herfst in Japan

Thijs: ‘Heb je plannen voor een Japan rondreis? Denk dan eens aan de (late) herfst. Kenners noemen dit ook wel de beste reistijd voor een reis naar Japan. Niet het drukke, dure voorjaar met de beroemde kersenbloesem, maar de lange Japanse herfst die, behalve in het noorden, doorloopt tot begin december.

Het landschap, de mooi aangelegde parken en de design (zen) tuinen: alles staat te stralen in rood en oranje. Veel sfeervoller en kleurrijker krijg je het niet. En ook heel fijn: in oktober én in november is de temperatuur nog aangenaam voor een rondreis en is de allergrootste drukte achter de rug’.

#2 Timing is alles

Thijs: ‘Met een lage koers voor de Japanse Yen is Japan betaalbaarder dan ooit. Daardoor is ook hier de vraag naar vakanties enorm toegenomen. Niet altijd positief voor de locals, zoals je in Europa zag, waar nietsvermoedende toeristen op de terrassen van Barcelona door de bewoners met waterpistolen werden belaagd.

Dat zal je niet overkomen in Japan, waar beleefdheid en goede manieren voorop staan. Wel is het slim om bij het plannen van excursies en bezoeken aan populaire plekjes te kiezen voor het minst drukke tijdstip van de dag. Of je kiest voor een alternatief voor die beroemde zentuin of pagode. Soms is dat achteraf juist het leukste’.

#3 Tokio op het laatst

Thijs: ‘Veel reizigers vliegen vanuit Europa gelijk naar Tokio. Ik zelf zou dat niet aanraden. Waarom? Tokio is een enorme metropool, waar je even je weg moet vinden. Wie al door Japan heeft gereisd is gewend aan Japanse karakters, aan het openbaar vervoer en aan de manier waarop alles werkt. Begin dus relaxt in Kyoto en bewaar het beste van Tokio voor het laatst.

Slenteren door al die verschillende wijken maakt Tokio bijzonder. Zo kom je op de meest verrassende plekjes: in Shibuya (die zebrapaden), Ueno, Asakusa, Roppongi, funky Shinyuku met zijn extreme tienerculturen, de uitgaanswijk Ginza of Omotesando, de PC Hoofd van Tokio’.

#4 Japan is niet plat

Thijs: ‘Wij Nederlanders zijn het niet gewend. Ja, dat er aardbevingen zijn in Japan wist je wellicht, maar dat het zó bergachtig is? Japan is daarbij deels zeer dicht bevolkt en elk enigszins plat stukje dat geen beschermde natuur is, wordt bebouwd. Buiten de steden niet met hoog- maar met laagbouw: het vormt een zee van grijze daken. Geen wonder dat die mooie parken door de stedelingen druk bezocht worden.

Het is dus een aanrader om naast steden voldoende tijd in te ruimen voor het platteland. En daar bedoel ik vooral ook de niet zo platte Japanse ‘Alpen’ mee. Een korte trekking, een verblijf in een Japans klooster en enkele overnachtingen in een Minsuku, een typisch Japanse herberg, het maakt je rondreis Japan echt af.

#5 Met de trein, het OV of de auto?

Thijs: ‘Ik snap het: de beroemde treinen Shinkansen en Nozomi (de nóg snellere variant), dat moet je een keer meemaken. Maar is het de beste manier om het land te zien? Nee, eigenlijk niet. Daarvoor gaat ie te snel en mis je mooie plekken. Reis je op een andere manier, dan kom je juist op de bijzondere plekjes waar je kennismaakt met de locals.

Steeds meer reizigers zien af van een Japan Rail Pass en combineren een Shinkansen ritje met het overige openbaar vervoer en een fiets- of voettocht. Of ze kiezen voor, en dat wordt steeds makkelijker, het huren van een auto! Ja, het is even wennen, links rijden en de wat vreemde verkeersborden, maar met Engelstalige navigatie aan boord en een uitstekend wegennet is een aantal dagen autohuur de ultieme vrijheid. Je ontdekt Japan ‘the local way’.

Ben je klaar voor je Japan rondreis?

De tips van local Hero Thijs hebben je over de streep getrokken. Japan wordt de volgende reisbestemming! Thijs denkt dan graag met je mee bij het samenstellen van jouw Japan rondreis op maat. Onze voorbeeld rondreizen Japan zijn helemaal naar wens aan te passen.

Terug naar overzicht