Even bellen? -> 026-3030161

Contact

ma t/m vrij 08:45 - 17:00 uur

Auto huren in Japan, hoe werkt het?

Kira 19 juli 2024 Japan Rondreis Japan, individuele rondreis, Autohuur Japan, Roadtrip Japan

Een auto huren in Japan is niet zo gek als het lijkt. Vooral op het platteland en in de Japanse Alpen is de vrijheid van een auto fijn, het openbaar vervoer is daar beperkt. Doe tevoren wat ‘huiswerk’ (verderop in dit blog) en rijd rustig.

Met je huurauto is Japan echt goed te doen. De wegen zijn er erg goed en de manier van rijden plus de drukte verschilt niet zo met de Nederlandse. Het zal eerder relaxter rijden omdat de Japanners in het verkeer vaak netter zijn dan de gemiddelde Nederlander. Het links rijden en de soms andere verkeersborden en regels (alle belangrijke borden zijn gelukkig ook in het Engels) is even schakelen, maar ook dat went gauw. Om in Japan te mogen rijden, heb je naast een creditcard op de naam van de bestuurder, behalve je gewone rijbewijs ook een internationaal rijbewijs nodig (verkrijgbaar via de ANWB).

Je hebt besloten je individuele rondreis Japan met de auto te doen, en dan?

De meeste reizigers boeken een auto voor hun individuele rondreis Japan voor het stuk door de Japanse Alpen. Vaak voor een korte periode, voor 3-6 dagen. 5-6 Dagen vinden we ideaal, je hebt dan tijd om te wennen aan het autorijden in Japan. Onze reizigers boeken veelal one-way. De drop-off fee daarvoor is dan altijd inbegrepen.

Vertrek -of kom je aan op Tokio?

Haal je huurauto dan op of lever hem in Odawara in, of het in het daar nabijgelegen Hakone (ca 100 km, 1,5 uur ten zuiden van de drukke agglomeratie Tokio). Ben je aan de noord-west kant van de Japanse Alpen? Dan is het ophalen of inleveren in Kanazawa het handigste.

Beginnen of eindigen in het zuidoosten? De aangewezen plekken zijn dan Nakatsugawa, Nagoya of Kyoto. Ook regelen we soms autohuur op het zuidelijke Kyushu om vanuit Beppu naar Mount Aso te rijden. We bespreken graag de voor jou beste route met je.

Autohuur Japan, welke verhuurder en waar boek je dat?

We raden aan je auto te boeken via onze Local Hero Thijs. We werken samen met Toyota Japan, de grootste en meest betrouwbare autoverhuurder. Ze hebben een efficiënte en snelle back-up bij pech onderweg of bij eventuele problemen. In tegenstelling tot Sunny Cars biedt Toyota Japan betere, slimmer gelegen pick-up en drop-off locaties, zie hierboven genoemd. Tenslotte kun je via hun site (https://rent.toyota.co.jp/eng/) veel links en filmpjes vinden over je gps, de regels, het rijden enz. We vonden het fijn om ons daar te voren wat in te verdiepen.

Reken even gemiddeld inclusief alle kosten tevoren en ter plaatse en de drop-off fee bij het rijden in een gewone middenklasse auto op ca. € 140-150 all-in. Je huurt maar een beperkt aantal dagen, dan is het geruststellend om het allemaal goed geregeld te hebben.

Japan autohuur, waar moet je verder op letten?  

Een dag telt als 24 uur, en gaat in vanaf het moment dat je de auto ophaalt. Mocht je flexibel zijn qua vertrekdatum dan is dat gunstig. Vooral omdat de vertrekdatum bepalend is voor het seizoentarief. Huur je net voor het hoogseizoen dan is het dus goedkoper, aan het einde van het hoogseizoen is het huren relatief duur. Om een auto te kunnen huren in Japan heb je een creditcard op naam van de bestuurder nodig (niet vergeten mee te nemen). Ook heb je het Nederlandse rijbewijs en een internationaal rijbewijs nodig (die laatste kun je via de ANWB regelen). Er geldt geen leeftijd of minimale duur van het bezit van je rijbewijs.  

Onze tips voor je op een rij:

  • Links rijden: In Japan rijdt men links, zoals in de UK. Je stuur zit dus rechts.
  • Rijbewijs: Je hebt je Nederlandse rijbewijs nodig én een internationaal rijbewijs, verkrijgbaar via de ANWB (ook voor niet leden). Wel persoonlijk aanvragen en afhalen, dit kan niet online. Kosten ca. € 25,-. Geldt voor Nederlandse bestuurders, voor andere bestuurders kunnen de regels verschillen.
  • Bagage: Eigenlijk in alle landen en bij alle huurauto’s geldt dat de bagageruimte altijd veel kleiner is dan je denkt. Neem dus niet te veel mee en liever geen koffers maar zachte tassen. 
  • Merk auto: Bijt je niet vast op een merk, dat wordt nooit gegarandeerd want men wil ook wel eens een deal sluiten met een autoleverancier van een ander merk. Je boekt dus altijd voor een auto categorie. (maar in Japan bij Toyota zijn ze natuurlijk vooral voor het eigen merk!)
  • Even wennen: Doe het de eerste dag rustig aan, zelfs een ervaren bestuurder moet in een andere auto en in een ander land even wennen. Je hebt geen haast, het is vakantie. De weg kwijt of iets anders? De ervaring leert dat men in Japan heel behulpzaam is. Probeer rijden bij duisternis te vermijden, je hebt al zoveel om op te letten.
  • Wijzigingen: Alle informatie over tarieven, drop-off en voorwaarden kan onder invloed van lokale wetgeving worden gewijzigd, vaak zonder voorafgaande kennisgeving. Details staan op de huurovereenkomst die je krijgt bij het ophalen van je auto.
  • Navigatie: Japan is bergachtig en alle vrij platte stukken worden gebruikt. Daardoor kan het wegennet soms wat onoverzichtelijk aandoen met allerlei op en afritten achter elkaar. Gelukkig hebben alle huurauto’s een Engelstalige navigatie. In plaats van het adres of naam van het hotel, voer je in Japan het telefoonnummer in. Dat vind je terug op de hotelvouchers die je na boeking ontvangt.
  • Flitspalen: Helaas, die zijn ook hier populair. Boetes worden met administratieve kosten achteraf op je creditcard in rekening gebracht. Je bent op vakantie dus doe het rustig aan, wel zo veilig.
  • Fietsers: Kijk niet gek op als je fietsers op de stoep ziet rijden. Dit is in Japan de meest gebruikte manier bij gebrek aan onze fietspaden.
  • Gordels en mobiel: Net als hier moet je in Japan een gordel dragen, ook achterin, en mag je als bestuurder geen mobieltje vasthouden
  • Benzine: Kostte in juli 2024 ca. Euro 1,10 per liter, zorg voor een volle tank en genoeg cash geld. Je huurt de auto met een volle tank en zo lever je hem ook weer in.
  • Tolwegen: In Japan zijn veel tolwegen, deze kun je vermijden door een (iets langere) route te nemen. Reken anders op gemiddeld 22-25 yen per km. Tol betaal je ter plekke. Ook kun je kiezen om, bij het huren van de auto, een ETC te nemen. Electronic Toll Collection. Dit is een kastje wat je in je auto plaatst en gekoppeld is aan je creditcard. Alleen de moeite waard als je veel en lange afstanden rijdt.
  • Parkeren: Meestal moet je betalen voor het parkeren, zelfs als dit voor de deur is. Er zijn dan altijd parkeerautomaten in de buurt. Indien je twijfelt vraag dan bij de receptie van je hotel of je goed geparkeerd hebt. Meer info over parkeren in Japan: https://rent.toyota.co.jp/global_eng/drive/parking_rules.html

Een rondreis Japan maken?

Wil je zelf achter het stuur kruipen in Japan? Bekijk dan onze voorbeeld rondreizen Japan. Onze local Hero Thijs stelt graag een maatwerk reisplan voor je op.

Het team van Local Hero en de Local Hero in Japan wensen je een goede en veilige autoreis!

Terug naar overzicht