Een boottrip naar de dolfijnen in het district Khanom, in het zuiden van Thailand, is een populaire dagtrip vanaf het mooie eiland Koh Samui, vaak gecombineerd met een snorkelexcursie. Wij steken met de veerboot de Golf van Thailand over en gaan vanaf het vasteland op zoek naar de roze dolfijnen.
Zijn de dolfijnen echt roze?
Khanom, in de provincie Nakhon Si Thammarat heeft prachtige lange, en kleine verborgen strandjes. En veel dorpjes die vooral afhankelijk zijn van de zee. In één van die plaatsjes, Ban Laem Prathap, stappen we ’s ochtends in een klein vissershaventje vol eenvoudige houten bootjes in de longtailboot van Tee.
“Er is zeventig of tachtig procent kans dat je onze dolfijnen gaat zien”, vertelden de vriendelijke dorpelingen ons, dus we zijn hoopvol op een bijzondere ontmoeting. En we zijn benieuwd of de dolfijnen echt roze zijn. De dolfijnen van Khanom zijn namelijk Chinese Witte dolfijnen, die wit, grijs of roze zijn, of een combinatie van die kleuren. De roze huidskleur komt door bloedvaten die bij deze dolfijnensoort overontwikkeld zijn, om de lichaamstemperatuur te kunnen reguleren in koude zeeën. Ongeveer zestig dolfijnen zouden voor de kust van Khanom leven.
Vriendelijke Ai-Thoon
“Hebben jullie het grote roze dolfijnenstandbeeld gezien bij de haven in mijn dorp?”, vraagt Tee. “Dat is Ai-Thoon, hij was een compleet roze dolfijn en kwam dicht bij de boten. Hij was populair bij ons en de toeristen, omdat hij zo vriendelijk was. We voerden hem vis en mochten hem aanraken. In 2016 ging hij dood en maakten wij dat standbeeld voor hem”.
Op zoek naar Ai-Thoons soortgenoten, varen we langs en in prachtige baaien. Ministrandjes vormen samen met rotsen die uit dunne op elkaar gestapelde plakjes steen opgebouwd zijn, een hoge groene kustlijn. Grijze brillangoer-apen trekken door de bomen op die kust, vissers zitten op wankele bamboeschavotten tegen de rotswanden, balancerend boven zee. Zwaluwnestjes zijn tegen het steenplafond van overhangende rotsen geplakt. Een zeeschildpad steekt zelfs zijn mooie kop even boven water. maar in al die schitterende baaien hebben we na een uur zoeken nog niets zwemmend roze gezien….
Roze tussen de veerbootpieren
We drijven inmiddels in de baai tussen de twee pieren van de boten naar Koh Samui, en speuren verder. Een veerboot legt met een zwarte rookwolk en luide motoren aan bij de haven; luidsprekers kondigen aan dat de passagiers aan boord mogen gaan. En we horen het kenmerkende geluid van lucht die uitgeblazen wordt: “Daar, een dolfijn!”
Vijftien meter van de kant, en even ver van onze boot, breekt een roze lijf met wat grijze vlekken even door het wateroppervlak. De rugvin krult naar beneden en weg is hij, om een minuutje later iets verderop weer een waterfonteintje te blazen en ons zijn grijsroze staartvin te tonen. Fantastisch! Om de paar minuten zien we nu een stukje dolfijn boven komen. En dan: twee roze vinnen, naast elkaar! De dolfijnen schieten door het water, gehuld in een gordijn van opspattend water, duidelijk samen jagend op vis.
Bij de roze dolfijnen!
Enthousiast kijken we om ons heen, wachtend op de volgende verschijning. We zoeken naar luchtbellen, zien die, en direct daarna steekt het dier zijn roze snuit, rug en vin kort boven water. Met een sierlijke boog duikt de dolfijn weer onder, en elke keer zien we meer roze dan grijs. Wauw, wat een geluk dat we deze bijzondere dieren gevonden hebben, zo speciaal!
Officieel moeten boten vijftig meter afstand houden, maar onze dolfijnen houden zich daar niet aan. Soms zijn ze maar tien meter van ons vandaan, al verbazen we ons erover dat we ze uitgerekend bij de lawaaiige en niet heel schone baai tussen de twee boothavens zien. Maar de zee is juist hier diep en koud, en er zwemt veel vis, legt Tee uit.
Hoewel ze regelmatig best dichtbij zijn, is foto’s maken behoorlijk moeilijk, omdat je nooit weet waar de dolfijnen boven water komen, en ze maar een paar seconden te zien zijn. Het is “point and shoot” zodra je een dolfijn hoort, en hopen dat je een plaatje hebt met een vin erop. Maar dat maakt eigenlijk niet uit, want zonder (telefoon)camera is de ervaring ook fantastisch. Iedere keer dat een dolfijn zich even laat zien is opwindend, zien wij ook aan de blije gezichten van de mensen op de enige andere houten dolfijnenzoekboot.
Zeemarkt
Nu ruim een half uur genieten van het gezelschap van minstens drie verschillende dolfijnen, zijn de dieren vertrokken, naar het open water van de Golf van Thailand. Wij varen terug, tussen rotseilandjes door. Tegen een groene achtergrond van struiken en bomen zien we daar vervallen houten huisjes die je zo zou willen opknappen en bewonen, met hun eigen ministrandje en steigertje.
We stoppen op zee bij een bootje van een echtpaar dat op reuzen-tijgergarnalen vist. Willen ze wat van hun vangst met ons delen? “Natuurlijk”, lacht de vrouw. Ze vult een zakje met een geschatte kilo dikke grote garnalen. “Betalen jullie met scanpay?”, vraagt haar man. Wij lachen en geven een paar bankbiljetten. ”Markt op zee”, grapt Tee. Onze lunch voor zometeen is binnen, we gaan de mooie garnalen lekker grillen en ook in de tomyam-soep doen, om een succesvolle prachtige dolfijnentrip te vieren. Want we hebben ze gezien, en ze zijn echt roze, de dolfijnen van Khanom!
Wil jij ook dolfijnen spotten?
Of je de dagtocht vanaf Koh Samui nou mét of zonder snorkelexcursie maakt, het is sowieso bijzonder is om de roze dolfijnen te spotten tijdens deze trip tijdens je rondreis Thailand. Wil je meer tips van een lokale reisexpert, vraag dan vrijblijvend een reisplan aan. Doe alvast inspiratie op met onze voorbeeldreizen Thailand.
Mark, een Dutch local in Thailand
Over de schrijver:
Mark woont in Thailand, al heel wat jaren. Nu op het prachtige eiland Koh Samui, nadat hij eerst in Khon Kaen, een grote stad in het landbouwgebied van de Noordoostelijke regio Isaan, en ook in het altijd fascinerende Bangkok gewoond heeft.