Een tweeweekse afwisselende autorondreis door Limpopo, het ongerepte noorden van Zuid-Afrika, grenzend aan buurlanden Botswana en Zimbabwe. Een regio die nog relatief weinig wordt bezocht. Waar veel reizigers vanuit Johannesburg naar het beroemde Krugerpark sturen, ga je in deze reis dieper het noorden in voor die bijzondere ontmoeting met de Big 5 en de natuurparken van Afrika.
Vanuit Johannesburg reis je door groene valleien naar de Magoebaskloof, waar de natuur weelderig en tropisch is. Via de immense Soutpansberg reis je verder Limpopo in en over droge vlaktes bereik je de nationale parken Mapungubwe en Mapesu. Je maakt wildlife safari’s met je eigen auto en met ervaren rangers. Eeuwenoude culturen, heritage en geschiedenis komen ook aan bod. Zo reis je naar Venda dorpen, opgegraven koninkrijken en historische rotstekeningen. Als tropisch toetje besluit je de reis aan de hagelwitte palmstranden van Mozambique.
Slapen doe je in sfeervolle guesthouses, kleinschalige tented lodges en glampings. Omring door de bush en z’n geluiden, ontdek je een stukje écht Afrika. Afgetopt met een paar dagen verwennerij in een comfi beach lodge in Maputo Bay en je hebt een Afrika reis waar je nog lang over napraat.
Inclusief:
Exclusief:
Wat is de beste reistijd voor Zuid-Afrika en Mozambique?
In onze winter is het in Zuid-Afrika zomer. De seizoenen zijn precies andersom als bij ons. De beste reistijd Zuid Afrika hangt vooral af van wat je er wilt doen. Ga je vooral in Kaapstad of bij Durban op het strand liggen, dan kun je het best in december of januari t/m maart gaan. Wildlife is het best te zien in de droge winter, in juli en augustus, als de parken niet zo begroeid zijn. De Kaapprovincie is in die tijd lenteachtig.
Belangrijker nog zijn de Zuid-Afrikaanse vakanties: rond Kerst en Nieuwjaar hebben de Zuid-Afrikanen zelf zomervakantie en boeken veel Noord Europeanen een trip naar de warme Zuid-Afrikaanse zomer. Ook met Pasen is het erg druk. Maak je je rondreis door Zuid-Afrika in deze periodes, boek dan heel vroeg, want vooral de meeste Nationale Parken, vooral Kruger, Umhlanga zijn snel vol. Juli en augustus zijn ook populair dus ook dan is vroeg boeken aan te raden.
De periode mei tot oktober wordt voor Mozambique als beste reisperiode bestempeld. Het is de droge tijd en reis je vanaf juni, dan reis je bovendien in het walvisseizoen. Vanaf november tot en met april loopt de regentijd, met vaak heftige maar korte buien.
Combineer je een rondreis door het Noord-Oosten van Zuid-Afrika met strand in Mozambique, dan is grofweg de beste periode onze zomer (vanaf eind mei tot en met september). Laat je echter niet weerhouden om in een andere periode te gaan, dan is het rustiger, groener en zal je merken dat ook de prijzen lager liggen.
Heb ik een visum nodig voor Zuid-Afrika en Mozambique?
Voor deze reizen naar Zuid-Afrika hoef je geen visum aan te vragen bij een verblijf van maximaal 90 dagen. Je hebt een paspoort nodig die nog minimaal 30 dagen geldig is na terugkomst in Nederland.
Voor Swaziland geldt pas een visumverplichting bij een verblijf van meer dan 30 dagen. Je paspoort moet minimaal 3 maanden geldig zijn bij aankomst in het land en moet nog 2 lege bladzijden hebben. Ook wordt je geacht een ingevuld gezondheidsformulier mee te hebben als je per vliegtuig Swaziland binnenkomt. Kom je per huurauto, vraag dan bij het ophalen of is aangegeven dat je de auto mee mag nemen naar Swaziland. Wil je naar Lesotho, dan moet je paspoort na aankomst daar nog minimaal 90 dagen geldig zijn en zonder visum kun je er maximaal 14 dagen verblijven. Je blijft altijd zelf verantwoordelijk voor het bezit van geldige en juiste reisdocumenten. Het is altijd handig voor vertrek de informatie van het consulaat of de ambassade nog eens te checken, zodat je zeker weet dat je over de juiste en geldige documenten beschikt.
Combineer je een rondreis door Zuid-Afrika met Mozambique, dan dien je in het bezit te zijn van een visum. Deze vekrijg je bij aankomst aan de grens. De kosten zijn ca. $50. Je betaalt dit cash, zorg dus dat je dit op zak hebt bij aankomst. Vind je het fijn dit te voren geregeld te hebben, dan kun je dit al thuis via bijvoorbeeld de CIBT visumdienst regelen.
Wanneer je met minderjarige kind(eren) reist (naar Zuid-Afrika), moet je een toestemmingsformulier van tevoren invullen en meenemen op reis. Je kunt dit formulier hier downloaden op de website van de Nederlandse overheid.
Zijn vaccinaties voor Zuid-Afrika en Mozambique verplicht?
Voor Zuid-Afrika en Mozambique worden vaccinaties aangeraden, altijd mede afhankelijk van je persoonlijke situatie. Verblijf je in onhygiënische omstandigheden, dan is een hepatitis A vaccinatie verplicht. Reis je door het noordoosten en oosten van Zuid-Afrika en Mozambique, dan wordt malaria preventie en medicatie hebben. Verder wordt een vaccinatie tegen DTP aangeraden. Ga goed voorbereid op pad en laat je daarom tevoren tijdig, (d.w.z. tenminste 6 weken tevoren) adviseren. Op de website van het LCR, het Landelijk Coördinatie centrum Reizigers advisering kun je informatie inwinnen en de dichtstbijzijnde organisatie bij jou in de buurt vinden. Of kijk voor actuele informatie op de website van GGD Reisvaccinaties.
De prijzen van vaccinaties zijn wisselend dus een beetje shoppen kan geen kwaad. Veel ziektekosten verzekeringen vergoeden een deel van de vaccinatiekosten, het proberen waard. Vergeet niet je vaccinatieboekje mee te nemen op reis. Maak je op weg naar Zuid-Afrika en Mozambique een tussenstop in een land waar gele koorts voorkomt, dan moet bij binnenkomst een vaccinatie stempel getoond kunnen worden.
Zuid Afrika kent in onze winter, hun zomer, een malaria risico in de noordelijke provincies (o.a. Kruger) en KwaZulu Natal (Durban e.o.). Dat geldt ook voor Swaziland en Moazambique (het gehele jaar). Draag beschermende kleding met lange mouwen, vooral bij zonsondergang, en spuit regelmatig anti muggen spray. Het LCR kan adviseren over malaria profylaxe.
Is er tijdsverschil met Zuid-Afrika en Mozambique?
In Zuid-Afrika en Mozambique is het gedurende onze zomertijd even laat als in Nederland. In de wintertijd is het 1 uur later.
Is het veilig in Zuid-Afrika en Mozambique?
Zuid-Afrika en Mozambique zijn redelijk veilige landen, maar 's avonds ga je in Afrika liever niet te voet: bel altijd een taxi. Overdag geldt: vermijd afgelegen wijken en stranden, en let op je spullen bij populaire bezienswaardigheden. Berg je papieren en kostbaarheden op in een kluis.
De veiligheid van jou als reiziger staat uiteraard voorop bij Local Hero Travel. Zowel wij als onze local Hero, de reisexpert van Zuid Afrika, checken regelmatig de actuele veiligheidssituatie in Zuid-Afrika en Mozambique en het van toepassing zijnde reisadvies en zullen je zo nodig adviseren. Kijk zelf ook op de website van Nederland Wereldwijd (van het ministerie van Buitenlandse Zaken) voor de actuele informatie over reizen naar Zuid-Afrika en Mozambique.
Welke kleding draag ik in Zuid-Afrika en Mozambique?
In Mozambique ligt de temperatuur doorgaans tussen de 20 en 30 graden. Zuid-Afrika is minder warm dan je denkt, het is de fout die bijna iedereen maakt: de meeste reizigers kleden zich te luchtig. In onze zomer is het zuidelijk deel koel, vergelijkbaar met onze lente. De temperatuur daalt verder snel met de hoogte en Zuid-Afrika is natuurlijk niet zo plat als Nederland.
Zorg dus, ook in de Nederlandse winter, de zomer van Zuid-Afrika, voor een warme trui en sjaal en kleding in verschillende laagjes. Vroege en late gamedrives kunnen erg koud zijn, ook al om dat je in de rijwind van een open jeep zit.
Bezoek je tempels, kerken of moskeeën, zorg dan voor bedekkende kleding. Topless zonnen is in Zuid-Afrika en Mozambique verboden. In steden en plaatsen aan het strand wordt geen strandkleding gedragen, behalve aan het strand zelf. Neem geen militaire camouflage kleding mee, dat kan problemen opleveren bij de grenzen.
Hoe betaal ik in Zuid-Afrika en Mozambique?
In Zuid-Afrika betaal je met de Zuid-Afrikaanse Rand (Zar). In Mozambique met de Mozambikaanse metical (MZN). Om een idee te krijgen kun je op de site van een convertor alvast de koers bekijken.
Pin altijd op een goed verlichte plaats, bij voorkeur overdag en liefst in een bankgebouw. Laat niemand helpen of meekijken en vraag een bonnetje. In afgelegen gebieden kom je veel minder pin-automaten tegen, dus zorg ervoor voldoende contact geld te hebben. Het is altijd aan te raden om voor ‘noodgevallen’, zoals wanneer een pinautomaat niet werkt, wat euro’s of US dollars in cash bij je te hebben. Vergeet tenslotte niet je bankpas uit te breiden naar ‘Afrika’, anders kun je geen geld pinnen.
Let op dat bij benzinepompen (Zuid-Afrika) alleen cash rands worden geaccepteerd, dus pin tijdig. Dat kan overal in Zuid-Afrika. In Swaziland en Lesotho kun je ook met randen betalen. Je krijgt wel lokale valuta terug (resp. de Liliangeni ofwel Emalangeni in Swaziland, de Loti/Maloti in Lesotho.
Welke stekker wordt gebruikt in Zuid-Afrika en Mozambique?
De stopcontacten in Zuid-Afrika werken op 220 volt. Je hebt een speciale driepotige stekker nodig, vaak past ook een wereldstekker niet. Je kunt zo’n stekker kopen bij warenhuizen of ijzerwinkels maar vaak ook lenen bij de receptie van je hotel. Bushcamps hebben niet altijd stroom, vaak wel bij de receptie. Olielampen verlichten de paden en een kleine zaklamp meenemen is een must, ook voor onderweg.
In Mozambique gebruiken ze stopcontacten van type C, F en M. In Nederland gebruiken we stekkers C en F. Je heb je een reisstekker nodig in Mozambique voor stopcontacten type M. Je stekkers passen dus wel in stopcontacten type C en F, maar die zijn mogelijk niet altijd ter plekke beschikbaar. Een wereldstekker met meerdere types is dus handig als je naar Zuid-Afrika en Mozambique reist.
Hoe reis ik door Zuid-Afrika en Mozambique?
Je reist in Zuid Afrika vooral per huurauto. Check of deze in goede staat is als je hem ophaalt, en noteer / fotografeer waar nodig, eventuele beschadigingen. Check de banden en vraag als je via Swaziland gaat, om een ok-tje daarvoor! Veel snelwegen buiten de steden zijn 3 baans, met inhaalstroken maar zonder pechstrook en met slechte kanten. Wees voorzichtig en rijd niet te snel.
Er zijn veel verborgen radarcontroles en boetes zijn fors. Dit geldt ook in de Nationale parken, waar de maximum snelheid vaak niet meer dan 40 km is. Veel huurauto’s zijn wit, herinner je goed waar je parkeert of maak een aantekening. Neem na zonsondergang in de steden altijd de auto of taxi, ook vanuit je restaurant of pub naar je hotel als dat vlakbij is.
Door Mozambique reis je per transfer en taxis.
Zelf boeken
Tegenwoordig kun je gemakkelijk zelf een internationale vlucht boeken, direct bij de luchtvaartmaatschappij of op een van de vliegticketsites. Kijk bijvoorbeeld* op:
-vliegwinkel.nl
-cheaptickets.nl
-tix.nl
-skyscanner.com
*De internationale vlucht maakt dus geen onderdeel uit van de reis die je bij ons boekt. De bovenstaande links zijn ter informatie, we verdienen hier niet aan.
Let hierbij op het volgende:
* juist invullen volledige voornaam en (meisjes) achternaam. Later wijzigen om fouten te herstellen, al is het maar 1 letter, kost extra.
* je betaalt het volle bedrag direct, doorgaans via iDeal of creditcard. Zorg er dus voor dat voor je boekt dit bedrag op je rekening staat.
* je ticket(s) ontvang je na boeking direct via email. Check deze dan ook direct op fouten.
* bij de tickets zit informatie over voorwaarden en een begeleidende brief met informatie.
* geef na boeking je localHero de gegevens tijdig door, ook als er iets gewijzigd is.
Je vliegt naar
Je start deze voorbeeldreis in Johannesburg, vliegt dan naar Maputo in Mozambique, vanwaar je terug naar Europa vliegt. Vaak maak je dan weer een (korte) stop in Johannesburg. Je vliegt dus op de ene luchthaven en terug vanaf de andere. Op de vliegsites kun je dit apart aangeven onder de noemer 'multi-destinations' / 'meerdere bestemmingen'.
Kosten
Reken voor een directe retourvlucht naar Johannesburg op tenminste € 800,-. Voordelige vluchten beginnen rond € 600,- maar je moet (soms meermaals) overstappen, bent lang onderweg en het risico op vertragingen is groter. Reken in het hoogseizoen al snel € 250 meer. In het topseizoen, met de kerst is € 1300,- voor een directe vlucht geen uitzondering. Vroeg boeken loont.
Maatschappijen
Naar Zuid-Afrika vliegen de meeste reizigers met een directe KLM vlucht. Na een overnachting in de buurt van de luchthaven kun je de dag erop dan direct op weg. Andere mogelijkheden zijn er ook zoals Britisch Airways en Lufthansa, vaak met een overstap in Londen of Frankfurt.
Tijden
* De meeste maatschappijen komen een dag later aan (nachtvluchten). De KLM nog op dezelfde dag. Houd hier rekening mee bij je dagplanning. Een directe vlucht duurt ca. 11 uur.
*Je local Hero zorgt voor aansluiting van je vlucht op het landgedeelte. Kom je laat aan, dan regelt je local Hero een overnachting in de buurt van de luchthaven, zodat je na een lange vlucht niet lang en/of in het donker moet rijden.
*Naast prijs is vluchtduur en overstap ook belangrijk. Voor € 100,- of € 150,- p.p. extra is direct vliegen een stuk comfortabeler en nog milieuvriendelijker ook.
Tips
*Boek je vlucht bij voorkeur zo vroeg mogelijk, ook buiten het hoogseizoen als kerst-of zomervakantie.
*Omdat veel maatschappijen na het weekend dus maandags hun capaciteit checken en evt. hun prijzen aanpassen, zijn op maandag avond of dinsdag de sites weer up to date met nieuwe prijzen.
*Let op speciale actieperiodes, bv. KLM weken.
*Vanaf Brussel of Düsseldorf zijn er vaak ook goede, betaalbare directe vluchten te boeken. Check de vliegsites voor de mogelijkheden.
Binnenlandse vluchten
In deze voorbeeldreis maak je geen binnenlandse vluchten, wel een internationale, je vliegt immers van Zuid-Afrika naar een ander land. Mocht je de reis willen uitbreiden met bijvoorbeeld Kaapstad, dan kan dat. Deze binnenlandse vluchten regelt je local Hero doorgaans. Je vliegt dan met South African Airways of Kulala (meest betrouwbaar), Skywise of Mango. Zij richten zich vooral op de lokale markt tussen de grote steden.
Inclusief:
Exclusief: