In vier weken een bijzondere trip langs de hoogtepunten van Zuid-Amerika. Van de heilige Inca vallei en Machu Picchu, door naar de hooglandstad La Paz en de eindeloze witte zoutvlakten van Uyuni. Afsluiten doe je deze combi trip in de Zuid-Amerikaanse metropool Santiago de Chile.
Een reis met overtreffende avonturen. Per trein door de Peruaanse Andes en peddelen over het hoogst bevaarbare meer Lake Titicaca. In Chili slaap je in de droogste woestijn en vanuit Bolivia maak je een 3-daagse jeeptour over ’s werelds grootste zoutmeer. Bizarre maanlandschappen, geisers en gekleurde meren, maar ook palmoases, zandduinen en koloniale steden.
Klopt, je legt flink wat kilometers af. Niet zelf, maar per comfortabele bus, vooraf geregelde transfers en een korte vlucht. Slapen doe je in kleinschalige posada’s en sfeervolle hotels. Geen overdreven luxe, wel slim gekozen plekken. Je reisspecialist ter plaatse, local Hero Sandra, regelt het voor je.
Inclusief:
- aankomsttransfer;
- alle overnachtingen met ontbijt;
- rondreis per lijnbus;
- genoemde transfers;
- Lima as a local tour, incl. entrees en Pisco Sour tasting;
- Ballestas eilanden boottocht incl. entree fees;
- Excursie Colca Canyon incl. entree fees (grouptour);
- Cusco stadswandeling incl. entrees ruïnes Heilige Vallei;
- treintickets van en naar Machu Picchu;
- entree en gids Picchu (grouptour, with headphones);
- excursie Lake Titicaca incl lunch;
- La Paz stadstour en entree Maanvallei;
- 3-daagse 4WD Uyuni grouptour met Engelstalige gids, private rooms, incl ontbijt, lunch en diner;
- diensten local Hero ter plaatse;
Exclusief:
- internationale vluchten (tips voor het zelf boeken van je vlucht);
- binnenlandse vlucht Calama - Santiago de Chile
- overige maaltijden;
- overige entrees;
- overige excursies en bezoeken ter plekke;
- fooien.
Wat is de beste reistijd voor Peru?
De beste reistijd van Peru hangt vooral af van regio en hoogte. Rond Lima is december t/m februari de beste tijd: het is er dan volop zomer. De kust is dan benauwd warm. Het is niet de beste tijd voor een complete rondreis. Zo is de Incatrail in februari meestal dicht. Langs de noordwestkust bij Lima hangt vooral van mei t/m oktober een hardnekkige koude zee mist (de Garua). Het is vochtig, bewolkt en bij ca. 20-25 ˚C weinig zon.
De Andes is net na de jaarlijkse regens op zijn mooist van april t/m juni. Dit is een fijne, rustige tijd. Het drukke toeristenseizoen, het is dan ideaal weer voor een rondreis door Peru, loopt vervolgens tot eind augustus, begin september. Het is helder en vooral op hoogte snel koud. Oktober en november zijn drogere maanden van Peru.
Wat is de beste reistijd voor Bolivia?
De beste reistijd voor Bolivia is tussen mei en september. Het is dan droog en de temperaturen liggen lager, het is dan winter. November tot maart is het regenseizoen, en zeker in januari en februari valt er veel regen.
Wat is de beste reistijd voor Chili?
De beste reistijd in Chili ligt tussen half oktober en eind april. Oktober is net voor het hoogseizoen begint, april is er net na, de prijzen zijn dan gunstig en het klimaat nog prima. November is vanwege het gunstige weer een van de populairste maanden voor een reis naar Chili, afgezien van de Chileense vakanties in januari / februari. In het noorden van het land is het deze maanden behoorlijk warm. Extreme temperaturen vind je in het uiterste noorden: in de Atacama woestijn is het overdag snel bijna 40˚C, maar na zonsondergang komt de temperatuur al snel bij het vriespunt. ’s Winters, dus van mei t/m september is Patagonië niet te bereizen, veel wegen en hotels zijn dan ook dicht.
Heb ik een visum nodig voor Peru?
Heb je een Nederlands of Belgisch paspoort dan is voor Peru geen visum nodig. De stempel bij aankomst in Peru geldt voor een verblijf van maximaal 90 dagen. Ga je tussendoor naar Bolivia, dan begint deze periode weer opnieuw. Je paspoort moet nog minimaal 6 maanden geldig zijn bij aankomst in Peru.
Reis je via de USA dan moet je tevoren een zgn. Esta (Electronic System for Travel Authorisation) aanvragen. De kosten US$ 21,- p.p. betaal je per creditcard. Je bent altijd zelf verantwoordelijk voor het bezit van geldige en juiste reisdocumenten. Het is altijd handig voor vertrek de informatie van de ambassade te checken, zodat je zeker weten over de juiste en update documenten beschikt.
Heb ik een visum nodig in Chili?
Voor reizen naar Chili is geen visum nodig. Bij aankomst in Chili krijg je een stempel in je paspoort en een toeristenkaart die recht geeft op een verblijf van maximaal 90 dagen. Je paspoort moet bij vertrek uit Chili nog tenminste 6 maanden geldig zijn en je moet een geldig retourticket hebben.
Heb ik vaccinaties nodig voor Peru?
Voor Peru zijn geen vaccinaties verplicht. Vaccinaties tegen hepatitis A, DTP en gele koorts worden aangeraden.
Malaria komt in Peru alleen in de tropische gebieden voor. Boven de 2000 meter sowieso niet. Bezoek je ook de Amazone, houdt hier dan rekening mee.
Dengue ofwel knokkelkoorts komt in Midden – en Latijns Amerika steeds vaker voor. Deze ziekte verloopt meestal vrij onschuldig, met koorts, hoofdpijn en huiduitslag maar kan in uitzonderlijke gevallen complicaties geven. Dit geldt ook voor Zika, een met Dengue vergelijkbare ziekte, die vooral voor zwangere vrouwen gevaar oplevert. Er zijn geen vaccinatie hiervoor. De muggen die deze ziektes overbrengen steken overdag, dus smeer je goed in met antimuggenmelk, met minimaal 30-50% DEET.
Via de website van het Landelijk Coördinatie centrum Reizigers advisering kun je informatie inwinnen en de dichtstbijzijnde organisatie bij jou in de buurt vinden. De prijzen van vaccinaties voor Peru zijn wisselend dus een beetje shoppen kan geen kwaad. Veel ziektekostenverzekeringen vergoeden een deel van de vaccinatiekosten, het proberen waard. Vergeet niet je vaccinatieboekje mee te nemen op reis naar Peru.
Heb ik vaccinaties nodig voor Bolivia?
Voor Bolivia zijn geen verplichte vaccinaties, behalve voor gele koorts als je uit een risicoland komt. Je moet dat dan aantonen in je vaccinatieboekje. Vaccinaties voor gele koorts, DTP en Hepatitis A worden aangeraden.
Dengue ofwel knokkelkoorts komt in Midden – en Latijns Amerika steeds vaker voor. Deze ziekte verloopt meestal vrij onschuldig, met koorts, hoofdpijn en huiduitslag maar kan in uitzonderlijke gevallen complicaties geven. Dit geldt ook voor Zika, een met Dengue vergelijkbare ziekte, die vooral voor zwangere vrouwen gevaar oplevert. Er zijn geen vaccinatie hiervoor. De muggen die deze ziektes overbrengen steken overdag, dus smeer je goed in met antimuggenmelk, met minimaal 30-50% DEET.
Heb ik vaccinaties nodig voor Chili?
Voor Chili zijn geen vaccinaties verplicht. Aangeraden wordt wel een vaccinatie tegen DTP en hepatitis A. Vergeet niet je vaccinatieboekje mee te nemen op reis. Maak je op weg naar Chili een tussenstop in een land waar gele koorts voorkomt, dan is bij binnenkomst in Chili een vaccinatiestempel verplicht.
Hoe zit het met hoogteziekte in Peru?
Een belangrijk onderwerp. Peru ligt behoorlijk hoog en dat geldt nog meer voor Bolivia als je dat combineert met je Peru reis. Boven de 2500 meter is acclimatiseren een must. Niet voor niets beginnen reizen in Lima ( zeeniveau), acclimatiseer je in Arequipa (2300m) voor je de Colca Canyon ingaat, daarna zijn Puno (3800m) en Cusco (3300m) ook nog wennen. Een paar straten omhooglopen vanaf het centrale plein in Cusco en je bent gegarandeerd buiten adem.
Zo hoog is het droog en verlies je veel vocht. Veel drinken, niet alleen water maar gezien de temperatuur ook thee en soep. Mate (thee met cocabladeren) is een populair lokaal middeltje. Het al dan niet krijgen van hoogteziekte is niet te voorspellen. Een goede conditie of eerder hoog verblijf is geen garantie. Symptomen zijn hoofdpijn, misselijkheid, vermoeidheid en slecht slapen. Meestal gaat dit binnen enkele dagen over. Zo niet, neem contact op met je local Hero, je reisexpert van Peru. Meer info op vinde je op de website.
Hoeveel tijdverschil is er met Peru?
In Peru is het in onze winter 6 uur vroeger, in onze zomer 7 uur vroeger.
Hoeveel tijdverschil is er met Chili?
In Chili is het gedurende onze zomertijd 5 uur vroeger dan in Nederland. In de wintertijd is het 4 uur vroeger.
Welke kleding moet ik meenemen naar Peru?
Je reist tijdens je reis in Peru door diverse klimaatzones en ook in het hooggebergte. Reken erop dat de temperatuur in onze zomer zomaar kan afkoelen tot tegen het vriespunt, zeker in de bergen en op het Titicaca meer. Warme winterkleding in laagjes, fleece, thermo ondergoed, is handig, want als de zon tevoorschijn komt loopt de temperatuur zo met 15 graden op. En dat is het al bijna tijd voor een T shirt en korte broek of jurk.
Maar pas op: zo hoog verbrand je snel. Zonnebrandmiddel met hoge factor meenemen dus. Vergeet verder je zwemspullen niet voor een duik in het zwembad of een warme bron. In de Amazone is zomerkleding nodig maar wel lange broek en shirt met lange mouwen tegen de muggen.
Welke kleding heb ik nodig in Chili?
Op een rondreis door Chili reis je op verschillende hoogten en door diverse klimaatzones. Zorg dus voor gelaagde kleding, zowel zomer- als winter. In het noorden van Chili ligt de temperatuur tussen de 15-30˚C, in het zuiden is dat van 15 tot aan het vriespunt en staat er vaak een ijskoude wind. Een goede winddichte fleece, muts en handschoenen zijn een must. Een dunne trui komt van pas bij loeiende airco. Ook een goede bescherming tegen de felle zon is tijdens je Chili rondreis echt nodig: zonder zonnebril en zonnecrème kun je niet. Goed ingelopen schoenen zijn een must, zeker in de natuurparken. In Chili is kleding belangrijk, men wil er graag goed uitzien. Schone, hele en nette kleding dus. Bezoek je een kerk, draag dan een lange broek/jurk om je schouders en knieën te bedekken.
Welke valuta wordt gebruikt in Peru?
In Peru betaal je met de Peruaanse Nuevo Sol (PEN). Kijk voor je reis op een zgn. currency converter. Daarnaast kun je ook met US dollars betalen, vooral in toeristische gebieden in Peru. Zorg voor kleine, puntgave biljetten van 1,5, 10 en 20 US$. Om te wisselen zijn biljetten van 100 voordelig. Geld pinnen kan in alle toeristische plaatsen bij ATM’s met een Maestro of Cirrus logo. Probeer de BCP bank in Peru, ze geven een goede koers. Laat je bankpas voor vertrek tijdig instellen op gebruik in het buitenland, anders wordt het een "very low budget" Peru reis. ;)
Welke valuta heeft Chili?
In Chili betaal je met de Peso (CLP). Om een idee te krijgen kun je op de site van een convertor alvast de koers bekijken. In de steden en op de luchthavens kun je pinnen bij de automaten met cirruslogo. Pin altijd op een goed verlichte plaats, bij voorkeur overdag en liefst in een bankgebouw en wees op je hoede voor zakkenrollers. Laat niemand helpen of meekijken en vraag een bonnetje. Het maximum bedrag dat je in Chili kunt pinnen is ca. 300.000 Peso per dag. Vergeet tenslotte niet je bankpas uit te breiden naar ‘wereld’, anders kun je geen geld pinnen. In de kleine dorpen van Chili zijn vaak geen pinautomaten en ook in Torres de Paine en Chalten ontbreken ze geheel.
In grotere hotels, winkels en restaurants in Chili worden creditcards geaccepteerd. Visa en Mastercard worden aanbevolen. Het is altijd aan te raden daarnaast genoeg cash bij je te hebben tijdens je Chili rondreis. Kleingeld is handig in kleine winkels, op markten of voor gidsen, chauffeurs enz. Cash US$ zijn makkelijker te wisselen dan cash euro’s.
Welke stekker heb ik nodig in Peru?
De stopcontacten in Peru werken op 220 volt. Deze zijn vaak wel anders dan in Nederland, bv met Amerikaanse pinnen, neem daarom een wereldstekker mee zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Een zaklamp voor als de elektriciteit uitvalt, is handig. Wifi is langzaam, ook in de toeristische gebieden waar er erg veel gebruik van wordt gemaakt. In veel hotels en in internetcafés kun je wel terecht, op je hotelkamer vaak niet.
Welke stekker heb ik nodig in Chili?
De stopcontacten in Chili werken op 220 volt. Je hebt een wereldstekker nodig, meestal zijn het stopcontakten met 3 poten. Straten op het platteland van Chili zijn vaak slecht verlicht, een kleine zaklamp meenemen is handig.
Hoe reis ik door Peru?
Met de informatie van je local Hero, je reisexpert van Peru en wat woordjes Spaans kom je in Peru overal. Buiten Lima zijn de wegen rustig, twee-baans maar niet al te goed onderhouden. Wel wordt de laatste jaren flink geïnvesteerd. Op je reis gebruik je veel verschillende vervoermiddelen, bus, minibus, taxi, trein en boot. Zo kom je al snel ook de lokale reizigers tegen. Autohuur zonder chauffeur is niet gebruikelijk, de verplichte verzekering torenhoog. Het middel van vervoer voor individuele reizigers is de lijnbus.
Busterminals
De steden in Peru hebben doorgaans twee busterminals, die voor de lokale bussen en die voor de langeafstandsbussen. De laatste ligt vaak aan de rand van de stad, ga erheen met een taxi. De terminals worden goed onderhouden, je betaalt er ter plaatse een tax voor, ca. US$ 0,50. Dit kan niet worden opgenomen in je ticket. Binnen heeft elke busmaatschappij, net als op het vliegveld, een eigen incheckbalie. Je geeft je bagage af en krijgt een bewijs dat je de chauffeur geeft als die je koffer weer uit de laadruimte haalt.
De express of royal class bus
De bus die je local Hero van Peru het meest gebruikt. Vertrekt meerdere keren per dag, goede zitplaatse, toilet en airco aan boord en betaalbaar. Je hebt gereserveerde plaatsen en vaak krijg je ook nog koffie/thee en crackers. Sommige bussen zijn zo luxe dat het bijna laagvliegen wordt. In de Royal Class nachtbussen zit, of lig je als een prins of princes, de stoelen kunnen flink ver naar achteren. Dezelfde faciliteiten als in de express bus, vaak ook TV en video. Houd je niet van een lawaaiige vechtfilm neem dan oordoppen mee. Koop in de winkeltjes in de terminal wat water en snacks, neem een (opblaasbaar) kussentje mee en een warme trui en je reis wordt echt comfortabel.
De lokale bus
Vaak zo vol dat je moet staan, geen gereserveerde plaatsen en niet zo comfortabel. Contact met de locals van Peru gegarandeerd, overal wordt gestopt en stappen mensen in of uit. Is het etenstijd dan wordt ook gestopt, zijn de afstanden lang, dan is er om de twee uur een plaspauze. Reis je in juni, juli of augustus neem dan altijd een warme trui mee de bus in.
Trein
Sinds eind vorige eeuw geprivatiseerd. Vanuit Cusco gaat de Backpacker (een gewone goede trein) en de Vistadome ( een luxere trein) naar Machu Picchu. Het verschil in prijs is groot, maar nodig is het niet, beide treinen hebben grote ramen met een prima uitzicht. Tussen Cusco en Puno rijdt een Orientexpress type trein, luxe, in koloniale stijl en met bijbehorend prijskaartje (ca. 250 US$) De gewone trein valt vaak uit of is te laat. Bijna alle reizigers nemen dus vanuit Puno de lijnbus naar Cusco. Het uitzicht blijft namelijk hetzelfde.
Taxi’s, fietstaxi’s en combi’s
Bij luchthavens, trein en busstations zijn er volop lokale taxi’s. Vraag altijd om het aanzetten van de meter of spreek de prijs af (vraag een local). Soms is het beter 100 meter verder te lopen of een net passerende taxi aan te houden. In de steden rijden budgettaxi’s, vaak Daewoo’s, je past er net met z’n tweeën in. In Puno, Ica en Pisco zijn er fietstaxi’s, een soort riksja’s voor een halve US$ per km. Populair zijn de combi’s of collectivo’s., minibusjes voor in de steden of tussen steden die zo’n half uurtje van elkaar liggen. Minder veilig, maar wel snel en contact met de locals is gegarandeerd.
Transfers
Op je rondreis door Peru boekt je local Hero de meeste transfers voor je. Makkelijk en betaalbaar. Maar waar je het makkelijker en sneller zelf kunt, laten we het aan jou over. Zo kun je ook zelf de diverse vervoermiddelen eens uitproberen. Je local Hero heeft verdere informatie.
Hoe reis ik door Chili?
Chili is zeer uitgestrekt dus als je geen 3 maanden de tijd hebt, moet je keuzes maken. Zeker als je van plan bent Chili te combineren met een rondreis door Argentinië. Uiteraard speelt ook het budget voor je Chili rondreis een rol, rondreizen door het zuidelijkste stukje Zuid-Amerika is al snel prijzig. Verder zal je, tenzij je echt een budgetreis boekt, vaak gebruik maken van binnenlandse vluchten. Deze zijn niet inbegrepen bij de rondreizen en komen er dus nog bij. Reken per vlucht op ca. € 200,- p.p. Een gemiddelde vlucht duurt al snel 3-5 uur, onderschat het niet en zorg voor rust op zijn tijd. Rondreizen zijn wel te verlengen, maar vaak nauwelijks te verkorten.
Kijk voor een populaire Chili route bij de meest geboekte toer. Tussen half juli en half december reis je na Santiago vaak door het merengebied rond Puerto Montt. Daarna vlieg je door naar Punta Arenas en vervolgens naar het noorden. Veel reizigers combineren Chili met Argentinië. Binnenlandse vluchten in Chili en Argentinië veranderen nogal eens van tijden en dagen, zodat enige flexibiliteit nodig is. Zie ook vluchtinformatie Chili.
Hoe veilig is Peru?
Bus en treinstations in Peru worden bewaakt. Er is een infobalie, er loopt politie en de perrons zijn alleen toegankelijke met een geldig kaartje. Je bagage, niet je waardevolle spullen natuurlijk, gaat onderin, doorgaans krijg je een bewijs. Soms komen op doorgaande wegen wegblokkades voor: de manier voor de bevolking om te demonstreren. Vermijd dan samenscholingen. Je local Hero zal je adviseren over eventuele alternatieve routes. Eventuele meerkosten zijn, het is tenslotte overmacht, wel voor eigen rekening. Neem in de steden en zeker na de avondschemer altijd een taxi naar je hotel of restaurant, ook al is de afstand maar klein en vermijdt onverlichte of verlaten straten of tunnels.
Zelf boeken
Tegenwoordig kun je gemakkelijk zelf een internationale vlucht boeken, direct bij de luchtvaartmaatschappij of op een van de vliegticketsites. Kijk bijvoorbeeld* op:
-vliegwinkel.nl
-cheaptickets.nl
-tix.nl
-skyscanner.com
*De internationale vlucht maakt dus geen onderdeel uit van de reis die je bij ons boekt. De bovenstaande links zijn ter informatie, we verdienen hier niet aan.
Let hierbij op het volgende:
* juist invullen volledige voornaam en (meisjes) achternaam. Later wijzigen om fouten te herstellen, al is het maar 1 letter, kost extra.
* je betaalt het volle bedrag direct, doorgaans via iDeal of creditcard. Zorg er dus voor dat voor je boekt dit bedrag op je rekening staat.
* je ticket(s) ontvang je na boeking direct via email. Check deze dan ook direct op fouten.
* bij de tickets zit informatie over voorwaarden en een begeleidende brief met informatie.
* geef na boeking je local Hero de gegevens tijdig door, ook als er iets gewijzigd is.
Je vliegt naar
Naar Peru vlieg je doorgaans naar de hoofdstad Lima. KLM vliegt als enige direct vanaf Amsterdam. Gezien de kortere vliegtijden zijn de meerkosten het overwegen waard.
Kosten
Reken op ca. €800 voor een retour in het laagseizoen. Er zijn goedkope mogelijkheden maar je moet overstappen, bent lang onderweg en het risico op vertragingen is groter. Dit is het al snel niet echt meer waard. Reken in het hoogseizoen met minstens €1000. Vroeg boeken loont. Bij vertrek uit Peru betaal je US$ 30,- luchthavenbelasting.
Maatschappijen
* KLM direct, of op de heen of terugreis via Parijs. Vlieg je vanaf Brussel, dan maak je een tussenstop in Amsterdam.
* Air Europa, van Amsterdam of Brussel eerst naar Madrid en met Air Europa door.
* De meeste maatschappijen komen een dag later aan, KLM nog op dezelfde dag.
* Je local Hero zorgt voor aansluiting van je vlucht op het landgedeelte. Kom je laat aan, dan is het prettig als je transfer en hotel al geregeld zijn, zelfs als je een ervaren reiziger bent.
* Naast prijs is vluchtduur en overstap ook belangrijk. Direct vliegen is echt een stuk comfortabeler en nog milieuvriendelijker ook.
Tips
* Boek je vlucht bij voorkeur zo vroeg mogelijk, ook buiten het hoogseizoen als kerst- of zomervakantie.
* Omdat veel maatschappijen na het weekend dus maandags hun capaciteit checken en evt. hun prijzen aanpassen, zijn op maandag avond of dinsdag de sites weer up-to-date met nieuwe prijzen.
* Let op speciale actieperiodes, bv. de zgn. KLM Wereld Deal Weken.
* Vanaf Brussel of Düsseldorf zijn er vaak ook goede, betaalbare directe vluchten te boeken. Check de vliegsites voor de mogelijkheden.
* Stap je over in een ander land? Dan heb je vaak toch een visum nodig. Bijvoorbeeld in de USA, vul dan op de ESTA website een zgn. visa waiver in. Dit kost US$14,- te betalen per creditcard.
Binnenlandse vluchten
Je local Hero regelt eventueel benodigde binnenlandse vlucht (en) op je route. Dat is handig want soms zijn er in de maanden tussen boeken en je reis zelf nogal wat tijdswijzigingen. Soms worden vluchten zomaar geschrapt. Je local Hero kan dit direct bijhouden, in je reis verwerken en bijvoorbeeld de tijden voor de geboekte transfers aanpassen. Er geldt een luchthavenbelasting van US$ 8,- per vlucht.
Inclusief:
- aankomsttransfer;
- alle overnachtingen met ontbijt;
- rondreis per lijnbus;
- genoemde transfers;
- Lima as a local tour, incl. entrees en Pisco Sour tasting;
- Ballestas eilanden boottocht incl. entree fees;
- Excursie Colca Canyon incl. entree fees (grouptour);
- Cusco stadswandeling incl. entrees ruïnes Heilige Vallei;
- treintickets van en naar Machu Picchu;
- entree en gids Picchu (grouptour, with headphones);
- excursie Lake Titicaca incl lunch;
- La Paz stadstour en entree Maanvallei;
- 3-daagse 4WD Uyuni grouptour met Engelstalige gids, private rooms, incl ontbijt, lunch en diner;
- diensten local Hero ter plaatse;
Exclusief:
- internationale vluchten (tips voor het zelf boeken van je vlucht);
- binnenlandse vlucht Calama - Santiago de Chile
- overige maaltijden;
- overige entrees;
- overige excursies en bezoeken ter plekke;
- fooien.