Even bellen? -> 026-3030161

Contact

ma t/m vrij 08:45 - 17:00 uur

Familiereis Indonesië kinderen

reisduur:
16 dagen / 15 nachten
route:
Yogyakarta – Makassar – Rantepao – Sengkang – Bira - Makassar
reissom:
va. € 845,- (p.p. bij 2 volwassenen en 2 kinderen t/m 11 jaar). Bijboeken: 1 lokale vlucht vanaf ca. € 160,- p.p. (Boek zelf je retourvlucht)

Een familiereis Indonesië, dan wordt het al snel Bali. Toch kan het ook anders: kies voor een bijzondere rondreis met je gezin door Midden- en Zuid-Sulawesi. 

Je begint je reis met een relaxte stop in Yogyakarta, het culturele hart van eiland Java. Per fietstaxi langs alle bezienswaardigheden en een dagexcursie naar Borobudur. Niet via de standaard manier, maar met een fietstocht door de omliggende dorpjes en rijstvelden.

Vanuit Yogyakarta vlieg je naar Makassar, de hoofdstad van Sulawesi. In een kano vaar je door het nabijgelegen nationale park. Daarna naar de Tana Toraja vallei midden op het eiland. Uitwaaien doe je tijdens een boottochtje over het Tempe meer en je eindigt je reis onder een palmboom bij badplaats Bira.

Een gezinsreis Indonesië the local way: sportief, weg van de grote massa en toch met comfort, waar het kan in boetiek hotels met een zwembad. Je lokale reisspecialist, local Hero Evy, regelt het voor je.

Inclusief:
- alle vervoer per auto met chauffeur;
- Engels sprekende gidsen waar nodig;
- alle overnachtingen met ontbijt; 2x lunch;
- genoemde excursies voor zover niet optional;
- assistentie local Hero

Exclusief:
- internationale vlucht (tips voor het zelf boeken van je vlucht);
- evt. luchthavenbelastingen;
- 1 binnenlandse vlucht (prijs afhankelijk van datum/airline);
- overige maaltijden; 
- upgrades of optional excursies; 
- alle entrees (bij elke bezienswaardigheid gebruikelijk) ook tijdens excursies, permits en fooien;
- evt. toeslagen bij vertrek op feestdagen en in het hoogseizoen (je local Hero heeft de laatste informatie).

Let op:
annuleren van een Indonesië trip na het boeken is duur, kosten voor het annuleren van binnenlandse vluchten bedragen 100%. Zorg voor een goede annuleringsverzekering.

Wat is de beste reistijd voor een familiereis Indonesië?

Indonesië ligt op de evenaar en heeft een tropisch klimaat. Daarom is Indonesië het hele jaar door ongeveer even warm, gemiddeld ca. 30˚ C. Ga je hoger, dan wordt het uiteraard al snel koeler. Ga je de heuvels of bergen in of beklim je een vulkaan zorg dan ook voor warmer kleding. Ook handig als de airco in de bus volop aan staat.

Qua regen is er wel veel verschil. Op Java valt het meeste tussen november en maart, vooral in januari. De droogste maanden zijn juli t/m september. De beste reistijd voor Oost Indonesië, Bali en Lombok, is onze zomer, van mei t/m eind oktober. In augustus en september valt hier de minste regen.

Heb ik een visum nodig voor Indonesië?

Voor reizen naar Indonesië is een visum nodig. Heb je de Nederlandse of Belgische nationaliteit, dan kun je bij aankomst op de luchthaven een visum voor maximaal 30 dagen verblijf verkrijgen. Dit geldt alleen bij aankomst in één van de aangegeven grensposten. Kom je ergens anders Indonesië binnen of wil je langer dan 30 dagen in het land verblijven, dan moet je van tevoren een visum aanvragen. Een visum voor je reis naar Indonesië kan je online aanvragen via e-visums.nl. Naast een visum, heb je (48 uur voor) aankomst een ingevuld Electric Customs Declaration formulier en gezondheidsverklaring SATUSEHAT Health Pass nodig. Let op: in alle gevallen dient je paspoort, zonder beschadigingen, nog minimaal 6 maanden geldig te zijn wanneer je in Indonesië aankomt.

Je blijft altijd zelf verantwoordelijk voor het bezit van geldige en juiste reisdocumenten voor Indonesië. Het is altijd handig voor vertrek de informatie van de ambassade nog eens te checken, zodat je zeker weet dat je over de juiste en geldige documenten beschikt.

Zijn vaccinaties verplicht voor Indonesië?

Voor Indonesië zijn geen vaccinaties verplicht. Aangeraden wordt een vaccinatie tegen DTP en hepatitis A. DTP heb je waarschijnlijk al gehad toen je jong was, soms wordt een zgn. booster aangeraden. Hepatitus A werkt kort, dus moet kort voor vertrek gepland worden. Eventueel kun je je laten inenten tegen buiktyfus.

Ga voorbereid op pad en laat je daarom tevoren tijdig, (d.w.z. tenminste 6 weken tevoren) adviseren. Op de website van het LCR, het Landelijk Coördinatie centrum Reizigers advisering kun je informatie inwinnen. Je kunt ook de website van GGD Reisvaccinaties checken voor actuele informatie. De prijzen van vaccinaties zijn wisselend, dus een beetje shoppen kan geen kwaad. Veel ziektekosten verzekeringen vergoeden een deel van de vaccinatiekosten, het proberen waard. Vergeet niet je vaccinatieboekje mee te nemen op reis. Maak je op weg naar Indonesië een tussenstop in een land waar gele koorts voorkomt, dan moet bij binnenkomst in Indonesië een vaccinatie stempel getoond kunnen worden.

Indonesië kent in bepaalde delen ook malaria risico. Het verschilt echter per streek, in hoger gelegen gebieden boven de 1500 m. is het risico bijna nul. Op Java, Bali en Lombok, de Gili eilanden, is de kans dat je malaria oploopt minimaal. Hier wordt meestal geen malaria profylaxe aangeraden. Tegen Dengue, een ziekte die ook door muggen wordt overgedragen, maar dan overdag, kun je vergelijkbare maatregelen treffen.

Draag in ieder geval zoveel mogelijk beschermende kleding met lange mouwen, vooral bij zonsondergang, en spuit regelmatig anti muggen spray met 30-50% DEET. Het LCR kan je adviseren over malaria profylaxe. Kraanwater is niet drinkbaar, drink flessenwater, het is overal goedkoop verkrijgbaar en staat doorgaans ook op je hotelkamer.

Hoeveel tijdverschil is er met Indonesië?

Op Java is het gedurende onze zomertijd 5 uur later als in Nederland, op Bali en verder oostwaarts is dat 6 uur.  In onze winter komt daar nog een uur bij.

Is het veilig in Indonesië?

De veiligheid van jou als reiziger staat uiteraard voorop bij Local Hero Travel. Zowel wij als onze local Hero, de reisexpert van Indonesië, checken regelmatig de actuele veiligheidssituatie en het van toepassing zijnde reisadvies en zullen je zo nodig adviseren. Kijk zelf ook op de website van Nederland Wereldwijd van het ministerie van Buitenlandse Zaken voor de actuele informatie voor reizen naar Indonesië. 

Indonesië is over het algemeen een veilig land. Kleine criminaliteit komt weinig voor en doorgaans kun je ’s avonds zonder problemen op straat lopen. Pas wel op in de grote steden en in drukke toeristische gebieden, en vermijdt ’s avonds laat de alle stilste plekjes Laat papieren en kostbaarheden niet achter op je kamer maar berg ze op in een kluis, zo hoef je niet met al die spullen over straat. Vergeet daarna niet ze tijdig uit de kluis te (laten) halen.

Welke kleding heb ik nodig in Indonesië?

In Indonesië zal het tijdens je vakantie altijd wel ergens wat regenen. Een goedkope poncho is overal te krijgen. Let erop dat het in de hoger gelegen gedeelten koud kan worden: in dit subtropische klimaat liggen de theeplantages. In het laagland is het doorgaans tropisch en vochtig warm. Indonesiërs en zijn conservatief: schone, hele en nette kleding vinden ze belangrijk.

Ga niet met strandkleding een stad of dorp in, topless is in Indonesië verboden. Bezoek je een kerk, tempel of pagode, draag dan een lange broek/jurk (schouders en knieën bedekt) en bij voorkeur witte kleding. Je hoofd hoort onbedekt te zijn. Wijs niet met hand of voet, doe je schoenen uit en praat zachtjes. Zo blend je in de lokale sfeer en voel je je het prettigst.

Hoe betaal ik in Indonesië?

In Indonesië betaal je met de Indonesische Rupiah (INR) Om een idee te krijgen kun je op de site van een convertor alvast de koers bekijken. Als je cash euro biljetten wisselt, dan geven die van 50 de beste koers. Je kunt echter ook overal pinnen, de bij de meeste automaten kun je gewoon met je pinpas met cirruslogo terecht. Pin altijd op een goed verlichte plaats, bij voorkeur overdag en liefst in een bankgebouw. Laat niemand helpen of meekijken en vraag een bonnetje. Het is altijd aan te raden om voor ‘noodgevallen’, zoals wanneer een pinautomaat niet werkt, wat euro’s of US dollars in cash bij je te hebben. Vergeet tenslotte niet je bankpas uit te breiden naar ‘wereld’, anders kun je geen geld pinnen.

Steeds vaker worden in de grotere hotels, winkels en restaurants creditcards geaccepteerd. Visa en Mastercard worden aanbevolen. Zorg wel voor voldoende kleingeld, handig voor in kleine winkels, op markten of voor gidsen, chauffeurs enz. Fooien & entrees Gebruikelijk in Indonesië. Ook in restaurants bars, en voor allerlei services heb je al snel wat roepies nodig. Als je weet hoe laag de salarissen liggen en je realiseert dat men vaak weer commissie moet betalen en van het geld hele families worden onderhouden, dan begrijp je dat hier wat makkelijk mee omgaan het best is. Op je totale vakantiebudget valt het immers mee. Vriendelijkheid is bijna altijd oprecht, maar zonder fooien kan men niet leven.

Entreegelden zijn zeker niet overdreven hoog. Alleen voor de belangrijkste bezienswaardigheden moet worden betaald. Daarbuiten gaat het vaak om slechts enkele euro’s.

Welke stekker heb ik nodig in Indonesië?

De stopcontacten in Indonesië werken op 220-230 volt. Meestal zijn de stopkontakten gelijk aan die van ons en passen Nederlandse stekkers. Straten zowel in de stad als op het platteland zijn vaak slecht verlicht, een kleine zaklamp meenemen is dus een must, zeker omdat stroomstoringen ook nog wel eens voorkomen.

Hoe reis ik door Indonesië?

Je reist tijdens je budget Indonesië reis met het openbaar vervoer of met een transfer (auto met chauffeur). De wegen zijn doorgaans 2 baans, smal en redelijk geasfalteerd maar wel met regelmatig gaten erin. Daarbij nog veel bochten en hoogteverschil. Gemiddeld haal je niet meer dan ca. 40-50 km per uur, dus je bent bijvoorbeeld op Bali ook over korte afstanden vrij lang onderweg. Fietshuur kost ca. 5-10 US$ per dag. Het is een goede manier om op eigen houtje dorp of stadje te verkennen. Check wel of de remmen in goede staat zijn.

Hoe reis ik met jonge kinderen door Indonesië?

Overnachten De meeste hotels en resorts hebben familiekamers. Vraag daar naar bij je Local Hero. Extra bedden bijzetten kan vaak ook. Babybedjes zijn schaars, neem eventueel een eigen opklapbedje mee. Ook kinderstoelen zijn niet altijd beschikbaar. Neem eventueel een extra muskieten net mee inclusief ophang materiaal.

Eten Indonesisch eten is uiteraard meer dan de rijsttafel of nasi of bami goreng in Nederland. Het kan gekruid zijn maar het hoeft niet. Vraag er daarom altijd even naar. Banana  pancakes zijn ook aanraders. Zoet tropisch fruit is er in overvloed. Vraag ’s avonds bij het diner eerst om eten voor de kinderen, anders wordt het soms wat erg laat.

Onderweg Vraag voor jonge kinderen om een speciaal kinderzitje in de auto met chauffeur. Neem een draagzak mee, een buggy kan maar de straten zijn hobbelig en hier niet op ingericht. Zorg voor voldoende zonnebrandolie en insectenspray. Het is wel verkrijgbaar maar duur. Houd je kinderen weg bij huisdieren als katten en honden en andere semi wilde dieren als apen. Hondsdolheid komt voor, andere overdraagbare ziektes ook.

Zelf boeken
Tegenwoordig kun je gemakkelijk zelf een internationale vlucht boeken, direct bij de luchtvaartmaatschappij of op een van de vliegticketsites. Kijk bijvoorbeeld* op: 
-vliegwinkel.nl  
-cheaptickets.nl 
-tix.nl 
-skyscanner.com

*De internationale vlucht maakt dus geen onderdeel uit van de reis die je bij ons boekt. De bovenstaande links zijn ter informatie, we verdienen hier niet aan.

Je vliegt naar 

Om in Indonesië te komen heb je vaak een vlucht met overstap. Meestal is dit op Dubai, Singapore of Kuala Lumpur. In sommige gevallen is het een tussenstop en kun je blijven zitten. Met Emirates, KLM en Singapore Airlines kun je vluchten boeken naar diverse bestemmingen in Indonesië. Vlieg naar Sumatra via Kuala Lumpur, Singapore en Jakarta. Vanuit deze steden zijn er voordelige vluchten naar Medan en terug vanaf Manado op Noord Sulawesi. 

Op vliegsites zoals cheaptickets.nl kun je opgeven dat je naar de ene plaats vliegt en terug vanaf de andere, maar krijg je niet altijd de beste prijzen. Soms is een standaard retour Kuala Lumpur of Singapore en doorvliegen met Air Asia, de Easyjet van Azië voordeliger. 


Aansluitende vluchtenmet Air Asia
Zelf boeken: 
Boek met je creditcard op Airasia.com. Kies een vlucht met een ruime overstaptijd (min. 2 uur) tussen je intercontinentale en je inter- Azië vlucht. Doorloop alle stappen in het boekingsproces, kies het aantal kg bagage, stoel en evt. maaltijd en vink de verzekering uit (niet nodig). Je krijgt je e-ticket direct over de email. Geef je vluchtgegevens daarna door aan je local Hero. 

Overlaten aan je local Hero:
 
Tegen een kleine opslag boekt je local Hero deze aansluitende vluchten voor je, wel zo makkelijk.

Let bij het boeken van vliegticktets op het volgende: 
* juist invullen volledige voornaam en (meisjes) achternaam. Later wijzigen om fouten te herstellen, al is het maar 1 letter, kost extra, soms een heel nieuw ticket. 
* je betaalt het volle bedrag direct, doorgaans via iDeal of creditcard. Zorg er dus voor dat voor je boekt dit bedrag op je rekening staat. 
* je ticket(s) ontvang je na boeking direct via email. Check deze direct na ontvangst op fouten. 
* bij de tickets zit informatie over voorwaarden en een begeleidende brief met informatie. 
* geef na boeking je local Hero de gegevens tijdig door, ook als er later iets gewijzigd is. 

Kosten 
Reken voor een retourvlucht op tenminste € 850,-. In de drukke tijden, rond Kerst, Ramadan en in juli/augustus is dat snel € 150,- tot € 250,- meer. Ben je flexibel en kun je in het voor- of naseizoen, zoals in juni, dan is er al een retour Jakarta vanaf € 700,-. Inter Azië, met Air Asia: een enkeltje Kuala Lumpur, Singapore of Jakarta naar Medan op Sumatra kost ca. € 85, vanaf Manado terug naar deze steden ca. € 125,-. 

Je local Hero boekt de binnenlandse vluchten Medan-Yogyakargta-Makassar (Ujung Pandang) De prijzen zijn erg afhankelijk van de dag en tijd van vertrek. In sommige drukke periodes kan de prijs zelfs verdubbelen. 

Maatschappijen
De meeste reizigers vliegen met Emirates Airlines, via Dubai, naar Kuala Lumpur, Jakarta of Singapore en vliegen dan low budget door. Andere veel gebruikte airlines zijn KLM, Garuda Indonesia of Singapore Airlines. Ook vanaf Brussel en Düsseldorf vertrekken voordelige vluchten.

Vliegen met GARUDA Indonesia: 
Als je met deze maatschappij intercontinentaal vliegt, krijg je korting op hun binnenlandse trajecten. Je kunt die dan beter zelf bij hen inboeken. 

Tijden 
* Je komt altijd een dag later aan (nachtvluchten). Ook de terugvlucht is een nachtvlucht. Houd hier rekening mee bij je dagplanning. 
*Je local Hero zorgt voor aansluiting van je vlucht op het landgedeelte. Kom je laat aan, dan is het prettig als je transfer en hotel al geregeld zijn, zelfs als je een ervaren reiziger bent. 
*Naast prijs zijn vluchtduur en overstap ook belangrijk.

Tips 
*Boek je vlucht zo vroeg mogelijk, ook buiten het hoogseizoen als kerst-of zomervakantie. 
*Omdat veel maatschappijen na het weekend hun capaciteit checken en evt. hun prijzen aanpassen, zijn op maandagavond of dinsdag de sites up-to-date met nieuwe prijzen. 
*Let op speciale actieperiodes, bv. De KLM voordeelweken.

reisduur:
16 dagen / 15 nachten
route:
Yogyakarta – Makassar – Rantepao – Sengkang – Bira - Makassar
reissom:
va. € 845,- (p.p. bij 2 volwassenen en 2 kinderen t/m 11 jaar). Bijboeken: 1 lokale vlucht vanaf ca. € 160,- p.p.
Een familiereis Indonesië, dan wordt het al snel Bali. Toch kan het ook anders: kies voor een bijzondere rondreis met …
︿

Inclusief:
- alle vervoer per auto met chauffeur;
- Engels sprekende gidsen waar nodig;
- alle overnachtingen met ontbijt; 2x lunch;
- genoemde excursies voor zover niet optional;
- assistentie local Hero

Exclusief:
- internationale vlucht (tips voor het zelf boeken van je vlucht);
- evt. luchthavenbelastingen;
- 1 binnenlandse vlucht (prijs afhankelijk van datum/airline);
- overige maaltijden; 
- upgrades of optional excursies; 
- alle entrees (bij elke bezienswaardigheid gebruikelijk) ook tijdens excursies, permits en fooien;
- evt. toeslagen bij vertrek op feestdagen en in het hoogseizoen (je local Hero heeft de laatste informatie).

Let op:
annuleren van een Indonesië trip na het boeken is duur, kosten voor het annuleren van binnenlandse vluchten bedragen 100%. Zorg voor een goede annuleringsverzekering.

Wat is de beste reistijd voor een familiereis Indonesië? Indonesië ligt op de evenaar en heeft een tropisch klimaat. Daarom is Indonesië het …
︿
Zelf boekenTegenwoordig kun je gemakkelijk zelf een internationale vlucht boeken, direct bij de luchtvaartmaatschappij of op een van de vliegticketsites. …
︿

Zo maak je deze reis op maat, vink aan:

Dag 1 - 2: Start familiereis Indonesië, aankomst Yogyakarta

Na een vlucht met een korte overstap kom je in de loop van de dag aan in Yogyakarta, het culturele hart van Java en het grootste eiland van Indonesië. Je maakt kennis met je chauffeur en na zo'n 1,5 uur rijden lig je in het zwembad van je boetiek hotel. Een tuin vol exotische bloemen en tjilpen vogels: ja, je familiereis Indonesië is nu echt begonnen.

Installeer je op je gemak met een cocktail op het terras en prik van je eerste Indonesische maaltijd. Daarna snel met de kinderen mee onder de wol om je jetlag af te schudden. Heb je vandaag toch nog puf, pak dan een taxi (je hotel ligt dichtbij het centrum) naar de stalletjes van de Malioboro nightmarket.

Dag 1 - 2: Start familiereis Indonesië, aankomst Yogyakarta

Na een vlucht met een korte overstap kom je in de loop van de dag aan in Yogyakarta, het culturele hart van Java en het grootste eiland van Indonesië. Je …

︿

Zo maak je deze reis op maat, vink aan:

  • De eerste nacht(en) regel ik liever zelf.

  • De eerste nacht(en) regel ik liever zelf.

Dag 3: Indonesië met kinderen, ontdek cultureel Yogyakarta

Yogyakarta is een bruisende stad, er is veel te zien en doen. We beginnen relaxt: ’s ochtends, wanneer je net als je kinderen vroeg wakker bent door het tijdverschil, maak je een citytrip per beçak (fietstaxi). Samen met je gids bezoek je de niet te missen bezienswaardigheden, waaronder het Kraton (paleis van de sultan). De middag rust je uit bij het zwembad.

Zijn je kinderen wat ouder en wil je 's middags toch wat doen: maak een culinaire motortrip. Achterop de motorfiets van je gids rijd je vanaf ca. 14.30 uur langs de leukste winkeltjes, duwkarretjes en warungs. Lokale snacks, zoals gudeg (van jackfruit en ei), zijn inclusief. De tour eindigt bij het Kraton, waar het aan het eind van de middag gezellig druk is.

local Hero

Wil je liever al wandelend de stad ontdekken? Met de Kali code city walk wandel je samen met een gids door de populairste wijken en bezienswaardigheden van de stad. 

Dag 3: Indonesië met kinderen, ontdek cultureel Yogyakarta

Yogyakarta is een bruisende stad, er is veel te zien en doen. We beginnen relaxt: ’s ochtends, wanneer je net als je kinderen vroeg wakker bent door het tijdverschil, maak …

︿

Zo maak je deze reis op maat, vink aan:

  • Reken op ca. € 22,- p.p. (evt. ook per auto)

  • Reken op ca. € 22,- p.p. (evt. ook per auto)

  • In een kleine groep met gids, reken op ca. € 12,- p.p.

  • In een kleine groep met gids, reken op ca. € 12,- p.p.

Dag 4 - 5: Dagexcursie Borobudur, fietstocht en vrije dag Yogyakarta

Vanochtend maak je een rit van ca. 1,5 uur naar het dorpje Magelang, vlakbij het beroemde Boeddhistische tempelcomplex Borobudur. Hier stappen jullie op de fiets om het platteland te verkennen. Je fietst door dorpjes, langs rijstvelden en bezoekt verschillende huisindustrieën. Na een rijsttafellunch ga natuurlijk naar de Borobudur zelf, één van de highlights van je familiereis Indonesië. Tegen de avond ben je terug in je hotel in Yogyakarta.

De volgende dag verken je op eigen gelegenheid Yogyakarta. Slenter langs de workshops en winkeltjes waar allerlei lokale souvenirs te koop zijn of maak nog een fietstrip naar de hindoeïstische Prabanan tempel, een stuk rustiger dan Borobudur.

local Hero

Entree van de Borobudur is US$ 20,- p.p., kinderen en studenten krijgen korting. De Prambanan tempel kost US$ 18,- p.p.

Dag 4 - 5: Dagexcursie Borobudur, fietstocht en vrije dag Yogyakarta

Vanochtend maak je een rit van ca. 1,5 uur naar het dorpje Magelang, vlakbij het beroemde Boeddhistische tempelcomplex Borobudur. Hier stappen jullie op de fiets om het platteland te verkennen. …

︿

Zo maak je deze reis op maat, vink aan:

  • Reken op ca. € 45,- p.p. (privé trip)

  • Reken op ca. € 45,- p.p. (privé trip)

Dag 6: Vlucht Zuid-Sulawesi, koloniale havenstad Makassar

Na een vroeg ontbijt transfer naar de luchthaven van Yogyakarta voor je binnenlandse vlucht naar Makassar in Zuid-Sulawesi, voormalig Celebes. De wat rommelig aandoende stad heeft enkele koloniale gebouwen en een drukke haven vol houten vissersboten. Voor een gezellig hapje eten en de zonsondergang ga je naar één van de sunset cafés langs de boulevard.

Alternatief voor je familiereis Indonesië: overnacht in het plaatsje Malino, tussen de rijstvelden op 2,5 uur rijden en 1100m hoogte. Op dag 7 kun je dan een wandeling van 4-5 uur maken met gids, zwemmen bij de waterval en lunchen bij een lokale familie. Liever niet wandelen, een tour per fiets is ook te regelen.

local Hero

Je slaapt in Makassar in een comfortabel hotel met zwembad op loopafstand van de kust. Kies je voor Malino dan overnacht je in een comfortabele bungalow op een uniek plekje in de natuur.

Dag 6: Vlucht Zuid-Sulawesi, koloniale havenstad Makassar

Na een vroeg ontbijt transfer naar de luchthaven van Yogyakarta voor je binnenlandse vlucht naar Makassar in Zuid-Sulawesi, voormalig Celebes. De wat rommelig aandoende stad heeft enkele koloniale gebouwen en …

︿

Zo maak je deze reis op maat, vink aan:

  • Met vervoer, gids. Reken op ca. € 49,- p.p.

  • Met vervoer, gids. Reken op ca. € 49,- p.p.

  • Kies voor een verblijf tussen de rijstvelden. Je local Hero neemt dit mee in je reisplan.

  • Kies voor een verblijf tussen de rijstvelden. Je local Hero neemt dit mee in je reisplan.

Dag 7: Indonesië met kinderen, dagtour Bulusaraung national park

Zeker als je niet naar Malino gaat en in Makassar blijft, is het aan te raden vandaag een facultatieve excursie te maken naar Bulusaraung National Park. Je fietst over smalle wegen, wandelt door rijstvelden en smalle kloven en vaart per kano door een met groen bedekte kalkstenen landschap. Onderweg lunch je bij een lokale familie. 

De totale excursieduur is ca. 7-8 uur. Na deze toch wel lange dag plof je tegen de avond voldaan neer in het restaurant van je hotel. Gids, materialen, lunch en alle vervoer per auto met chauffeur zijn inbegrepen.

Dag 7: Indonesië met kinderen, dagtour Bulusaraung national park

Zeker als je niet naar Malino gaat en in Makassar blijft, is het aan te raden vandaag een facultatieve excursie te maken naar Bulusaraung National Park. Je fietst over smalle …

︿

Zo maak je deze reis op maat, vink aan:

  • Reken op ca. € 65,- p.p.

  • Reken op ca. € 65,- p.p.

Dag 8: Van Makassar naar Rantepao, de bijzondere Tana Toraja regio

Vandaag naar de heuvelachtige Tana Toraja vallei in Midden-Sulawesi. Een lange dagreis van ca. 8-9 uur, gelukkig is er onderweg genoeg te zien. Je passeert Buginese dorpjes met hun karakteristieke houten huizen en luncht in Pare Pare, waar je seafood restaurantje een prachtig uitzicht heeft over de baai. Voor je Rantepao bereikt, stop je nog bij Puncak Lakawan, een spectaculaire bergtop.

Je overnacht in een kleinschalig hotel in het centrum gelegen aan de Saddan rivier. Vanuit je kamer met fan, het zwembad en restaurant heb je uitzicht op de rivier. ’s Avonds kun je je tegoed doen aan een bordje waterbuffel, de lokale specialiteit. Zie je ze liever in levende lijve: elke dinsdag en zaterdag is er een buffelmarkt.

local Hero

Wie wil kan vanochtend een korte versie van de Maros trip invoegen: na een uurtje rijden ben je bij het startpunt. Vanaf hier wandel je langs rijstvelden en dorpjes naar een prehistorische grot en vaar je per kano door een uniek landschap met kalkrotsen. Met een stop bij de kaasfabriek van Erekang is het hierna nog ca. 7-8 uur rijden naar Toraja.

Dag 8: Van Makassar naar Rantepao, de bijzondere Tana Toraja regio

Vandaag naar de heuvelachtige Tana Toraja vallei in Midden-Sulawesi. Een lange dagreis van ca. 8-9 uur, gelukkig is er onderweg genoeg te zien. Je passeert Buginese dorpjes met hun karakteristieke …

︿

Zo maak je deze reis op maat, vink aan:

  • Korte versie, reken op ca. € 27,- p.p. incl. lokale lunch.

  • Korte versie, reken op ca. € 27,- p.p. incl. lokale lunch.

Dag 9 - 10: Dag excursies, ontdek de traditionele Tana Toraja cultuur

Ook de Tana Toraja hebben mobieltjes in het Indonesië van de 21e eeuw. Tegelijk zijn ze trots op hun traditionele cultuur: teakhouten zadeldak huizen waar hele families bij elkaar wonen, de hangende rotsgraven en feesten, zoals bruiloften, die wel dagen kunnen duren.

Deze twee dagen van je familiereis Indonesië ga je er met je busje met chauffeur op uit: de route bepaal je samen met je chauffeur en is flexibel, zodat je mogelijke ceremonies of marktdagen niet mist. De meeste kans op een (begrafenis) ceremonie heb je aan het begin van de week. Eind juni, juli, aug en eind december worden er meer en grotere ceremoniën gehouden.

Dag 9 - 10: Dag excursies, ontdek de traditionele Tana Toraja cultuur

Ook de Tana Toraja hebben mobieltjes in het Indonesië van de 21e eeuw. Tegelijk zijn ze trots op hun traditionele cultuur: teakhouten zadeldak huizen waar hele families bij elkaar wonen, …

︿

Zo maak je deze reis op maat, vink aan:

  • Reken op ca. € 75,- p.p. Hier heb je wel een extra dag voor nodig.

  • Reken op ca. € 75,- p.p. Hier heb je wel een extra dag voor nodig.

  • Slaap een nachtje bij één van de bergvolken thuis en krijg een uniek inkijkje in hun leven.

  • Slaap een nachtje bij één van de bergvolken thuis en krijg een uniek inkijkje in hun leven.

Dag 11: Van Rantepao naar Sengkang, Tempe lake boottocht

Precies halverwege tussen Rantepao en Makassar ligt Sengkang, een stadje gebouwd op houten palen aan de oevers van het Tempe meer. Om hier te komen volg je een mooie bergweg naar het havenplaatsje Palopo, waarna je de kust volgt. Onderweg stop je in een Buginees dorp voor een traditionele lunch.

Aangekomen in Sengkang spring je samen met een gids in de boot: begeleid door allerlei watervogels die nestelen tussen de waterhyacinten vaar je over het gladde wateroppervlak naar een klein dorp op het meer, waar lokale vissers hun huizen hebben gebouwd. Onze tip: maak net als de locals na het diner een avondwandeling langs de oevers van de rivier.

local Hero

Bij laag water drijven de huizen niet maar liggen ze vast, bij hoog water zijn ze soms te ver weg weg. Je gids zorgt voor een optimale route.

Dag 11: Van Rantepao naar Sengkang, Tempe lake boottocht

Precies halverwege tussen Rantepao en Makassar ligt Sengkang, een stadje gebouwd op houten palen aan de oevers van het Tempe meer. Om hier te komen volg je een mooie bergweg …

︿

Dag 12 - 14: Indonesië met je gezin, standafsluiter en snorkelen Bira

Vanuit Sengkang is het een lange reisdag (ca. 6 uur) naar het zuidelijk gelegen Bira. Onderweg passeer je diverse dorpjes en rijd je langs de ruige kust met vissershuizen en witte stranden. Bira doet hier niet voor onder en is een badplaatsje met een wit bounty zandstrand en een relaxte sfeer. Er is een boulevard en wat eenvoudige restaurantjes, toerisme staat hier nog redelijk in de kinderschoenen.

Snorkelen met je gezin kan vanaf het strand voor de deur of per boot bij de eilandjes Liokang lohe en Sarontang, waar een deels nog intact koraalrif ligt. In het zeewater zie je scholen barracuda’s en soms zeeschildpadden. In Bira zelf worden nog traditionele schoeners gebouwd, kijk bij de werf op het strand.

local Hero

* Let op de stroming, deze is afhankelijk van het seizoen, sterk. Vraag het aan de locals voor je het water induikt.
* Snorkels en zwemvliezen zijn verschillende hotels te huur. De gemeente heft een ‘toegang’ van een paar euro.
* Net achter de hotelletjes aan het Bara strand kun je vaak grijs-zwarte aapjes zien lopen door de bomen. Deze aapjes komen alleen maar voor in het zuidelijke deel van Sulawesi.
* In weekenden en op feestdagen worden de stranden bezocht door lokale toeristen, wil je meer rust dan kun je deze dagen beter mijden.

Dag 12 - 14: Indonesië met je gezin, standafsluiter en snorkelen Bira

Vanuit Sengkang is het een lange reisdag (ca. 6 uur) naar het zuidelijk gelegen Bira. Onderweg passeer je diverse dorpjes en rijd je langs de ruige kust met vissershuizen en …

︿

Zo maak je deze reis op maat, vink aan:

  • Reken op ca. € 45,- (incl busje standby)

  • Reken op ca. € 45,- (incl busje standby)

Dag 15 - 16: Terug naar Makassar, terugvlucht Amsterdam

Afhankelijk van je vliegtijd word je samen met je gezin opgehaald voor je transfer naar de luchthaven van hoofdstad Makassar, ca. 5-6 uur rijden. Hier check je in voor je terugvlucht naar Amsterdam, je komt de volgende dag aan op Schiphol en daarmee is je gezinsreis Indonesië tot een einde gekomen.

Langer blijven? Vraag je local Hero, je Indonesië reisexpert, naar de verlengingsopties.

Dag 15 - 16: Terug naar Makassar, terugvlucht Amsterdam

Afhankelijk van je vliegtijd word je samen met je gezin opgehaald voor je transfer naar de luchthaven van hoofdstad Makassar, ca. 5-6 uur rijden. Hier check je in voor je …

︿

Reisplan aanvragen? Stuur je opmerkingen naar Evy

stap 1/2

Kijk waar je verblijft tijdens je rondreis Indonesië: