Borneo inside-out. Een van de meest complete rondreizen waarop je uiteraard de highlights van Borneo ziet. Daarnaast doorkruis je per busje en boot, per kano en te voet het primaire regenwoud.
Veel reizigers kunnen zich tevoren lastig een beeld vormen van Borneo. Wees gerust, je komt enthousiast terug, onder de indruk van al dat groen en de smeltkroes van lokale culturen en leefwijzen.
Een Borneo reis is afwisselend en sportief: voor al die magie moet je natuurlijk wel wat doen. Gelukkig is alles goed geregeld, het meeste vervoer en veel maaltijden zijn inclusief en je eindigt comfortabel aan het strand van een mooi tropisch eiland. Jouw Borneo reisspecialist, je local Hero Herman, heeft alles zorgvuldig voor je uitgezocht.
Inclusief:
- alle vervoer per minibus, boot etc;
- overnachtingen met ontbijt, 12x lunch, 9 x diner;
- alle genoemde activiteiten met lokale Engels sprekende gids;
- assistentie local Hero
Exclusief:
- internationale vluchten (tips voor het zelf boeken van je vlucht);
- aansluitende lokale vluchten (kun je via je local hero boeken, maar bij annulering geen refund mogelijk);
- luchthaven en vertrekbelastingen;
- overige maaltijden;
- upgrades of extra excursies;
- evt. ecotax, op diverse beschermde eilanden, enkele euro’s p.p.
- overige entrees, fooien chauffeur en gids, indicatie elk ca. € 2,- p.p. p/dg.
In juli en augustus (hoogseizoen) en rond Kerst zijn de prijzen hoger.
Wat is de beste reistijd voor Borneo?
Maleisië ligt bijna op de evenaar en heeft een tropisch klimaat. Het is daarom het hele jaar door ongeveer even warm, gemiddeld ca. 30˚ C. Op het water is het al snel koeler en ga je hogerop, bijvoorbeeld bij de beklimming van Mount Kinabalu, zorg dan ook voor warme kleding. Ook handig als de airco in de bus volop aan staat.
Qua regen is er wel enig verschil. In Sarawak valt de regen vooral tussen oktober en maart, waarbij de maanden december t/m februari de natste zijn. Dit geldt vooral voor noordelijker, in Sabah is het veel droger en valt de regen die er is vooral tussen mei en november. Combineer je beide provincies, dan zal je altijd wel enkele regendagen hebben. Niet gek natuurlijk als het regenwoud op je vakantie menu staat. Tussen maart en half november is het altijd wel redelijk goed weer.
Heb ik een visum nodig voor Borneo?
Op 1 december 2023 is een registratieplicht voor reizigers naar Maleisië aangekondigd. Dit geldt voor toeristen en iedereen die voor het eerst naar Maleisië reist. Je kunt dit binnen drie dagen voor aankomst doen op de website van de Maleisische immigratiedienst onder het kopje ‘registration’. De registratie is verplicht per 1 januari 2024. Bij aankomst ben je ook verplicht een retour- of doorreisticket te kunnen laten zien. Wil je langer dan 90 dagen blijven, dan moet je tevoren een visum aanvragen.
Let op dat in alle gevallen je paspoort nog minimaal 6 maanden geldig moet zijn als je Maleisië verlaat. Je blijft altijd zelf verantwoordelijk voor het bezit van geldige en juiste reisdocumenten. Het is altijd handig voor vertrek de informatie van het of de ambassade nog eens te checken, zodat je zeker weet dat je over de juiste en geldige documenten beschikt.
Heb ik vaccinaties nodig voor Borneo?
Voor je reis naar Maleisië zijn geen vaccinaties verplicht. Aangeraden wordt een vaccinatie tegen DTP en hepatitis A. DTP heb je waarschijnlijk al gehad toen je jong was, soms wordt een zgn. booster aangeraden. Hepatitus A werkt kort, dus moet kort voor vertrek gepland worden. Eventueel kun je je laten inenten tegen buiktyfus.
Ga voorbereid op pad en laat je daarom tevoren tijdig, (d.w.z. tenminste 6 weken tevoren) adviseren. Op de website van het LCR, het Landelijk Coördinatie centrum Reizigers advisering kun je informatie inwinnen. De prijzen van vaccinaties zijn wisselend, dus een beetje shoppen kan geen kwaad. Veel ziektekosten verzekeringen vergoeden een deel van de vaccinatiekosten, het proberen waard. Vergeet niet je vaccinatieboekje mee te nemen op reis. Maak je op weg naar Maleisië een tussenstop in een land waar gele koorts voorkomt, dan moet bij binnenkomst in Maleisië een vaccinatie stempel getoond kunnen worden.
Borneo kent ook malaria risico, vooral in de lager gelegen delen. In hoger gelegen gebieden boven de 1500 m. is de kans dat je malaria oploopt minimaal. Draag in ieder geval zoveel mogelijk beschermende kleding met lange mouwen, vooral bij zonsondergang, en spuit regelmatig anti muggen spray met 30-50% DEET. Het LCR kan je adviseren over de benodigde malaria profylaxe. Tegen Dengue, een ziekte die ook door muggen wordt overgedragen, maar dan overdag, kun je vergelijkbare maatregelen treffen.
In de vochtige tropische warmte van Borneo genezen wondjes niet snel. Desinfecteer ze, dek ze af met een pleister en krab niet aan muggenbulten. Was je handen regelmatig. Draag lichte, niet fel gekleurde kleding van katoen of linnen, vermijd sterke parfum, deo of aftershave zodat je geen insecten aantrekt. Talk poeder tegen een rode broeierige huid komt ook van pas.
De zon hier op de evenaar is sterk, ook als het bewolkt is in het regenseizoen. Snorkel op Borneo altijd met T-shirt en broek, je verbrandt snel. Een petje, zonnebril en zonnebrandmiddel met hoge factor moet je zeker meenemen. Kraanwater is in Maleisie niet drinkbaar, drink flessenwater, het is overal goedkoop verkrijgbaar en staat doorgaans ook op je hotelkamer.
Hoeveel tijdverschil is er met Borneo?
Op Borneo is het gedurende onze zomertijd 6 uur later als in Nederland. In onze winter komt daar nog een uur bij.
Is het veilig in Borneo?
Maleisië, en dus ook Borneo, is over het algemeen een veilig land. Kleine criminaliteit komt weinig voor en doorgaans kun je ’s avonds zonder problemen op straat lopen. Pas wel op in de grote steden en in drukke toeristische gebieden, en vermijdt ’s avonds laat de alle stilste plekjes Laat papieren en kostbaarheden niet achter op je kamer maar berg ze op in een kluis, zo hoef je niet met al die spullen over straat. Vergeet daarna niet ze tijdig uit de kluis te (laten) halen.
De veiligheid van jou als reiziger staat uiteraard voorop bij Local Hero Travel. Zowel wij als onze local Hero, de man of vrouw ter plaatse, checken regelmatig de actuele veiligheidssituatie en het van toepassing zijnde reisadvies voor reizen naar Borneo en zullen je zo nodig adviseren. Kijk zelf ook op de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken, reisadviezen.nl.
Welke kleding moet ik meenemen naar Borneo?
Op Borneo zal het tijdens je vakantie altijd wel ergens wat regenen. Een goedkope poncho is overal te krijgen. Men is conservatief: schone, hele en nette kleding is vanzelfsprekend. Waterschoenen of gympen die nat mogen worden komen van pas, extra droge sokken ook.
Ga niet met strandkleding een stad of dorp in, topless is in Maleisië verboden. Bezoek je een kerk, tempel of pagode, draag dan een lange broek/jurk (schouders en knieën bedekt) en bij voorkeur witte kleding. Je hoofd hoort onbedekt te zijn. Wijs niet met hand of voet, doe je schoenen uit en praat zachtjes. Zo blend je in de lokale sfeer en voel je je het prettigst.
Welke valuta wordt gebruikt in Borneo?
In Maleisië / op Borneo betaal je met de Ringgit (MYR) Om een idee te krijgen kun je op de site van een convertor alvast de koers bekijken. Als je cash euro biljetten wisselt, dan geven die van 50 de beste koers. Je kunt echter ook overal pinnen op Borneo, bij de meeste automaten kun je gewoon met je pinpas met cirruslogo terecht. Pin altijd op een goed verlichte plaats, bij voorkeur overdag en liefst in een bankgebouw. Laat niemand helpen of meekijken en vraag een bonnetje. Het is altijd aan te raden om voor ‘noodgevallen’, zoals wanneer een pinautomaat niet werkt, wat euro’s of US dollars in cash bij je te hebben. Vergeet tenslotte niet je bankpas uit te breiden naar ‘wereld’, anders kun je geen geld pinnen. Steeds vaker worden in de grotere hotels in Borneo, maar ook in winkels en restaurants creditcards geaccepteerd. Visa en Mastercard worden aanbevolen. Zorg wel voor voldoende kleingeld, handig voor in kleine winkels, op markten of voor gidsen, chauffeurs enz.
Is fooi gebruikelijk in Borneo?
Een fooi geven in Maleisie is gebruikelijk. Ook in restaurants bars, en voor allerlei services heb je al snel wat Ringgit nodig. Als je weet hoe laag de salarissen liggen en je realiseert dat men vaak weer commissie moet betalen en van het geld hele families worden onderhouden, dan begrijp je dat hier wat makkelijk mee omgaan het best is. Op je totale vakantiebudget valt het immers mee. Entreegelden zijn niet overdreven hoog. Bij georganiseerde excursies tijdens je Borneo budget rondreis zijn de entrees inbegrepen. Denk wel aan de ‘Malaysian Tourist Tax’, een soort verblijfsbelasting. Deze bedraagt op dit moment MYR 10,- per kamer per nacht, moet ter plaatse aan het hotel worden betaald en is dus niet inbegrepen.
Welke stekker wordt gebruikt in Borneo?
De stopcontacten in Maleisië en op Borneo werken op 220-230 volt. Meestal zijn de stopcontacten gelijk aan die van ons, soms afwijkend. Neem voor de zekerheid een wereldstekker mee op je Borneo rondreis. Straten zowel in de stad als op het platteland zijn vaak slecht verlicht, een kleine zaklamp meenemen is dus een must, zeker omdat stroomstoringen ook nog wel eens voorkomen.
Hoe reis ik door Borneo en Maleisië?
Wil je op eigen gelegenheid ook naar West-Maleisië, dan is het aan te raden dit te doen NA je (meer georganiseerde) bezoek aan Borneo. Je doet dan het avontuurlijke deel aan het begin van je reis. Je vliegt naar Kuching (Sarawak) in het zuiden of Kota Kinabalu (Sabah) in het noorden. Je reist tijdens je Borneo rondreis hoofdzakelijk per vliegtuig en privé transfers (auto /busje met chauffeur). De wegen in heel Maleisië zijn doorgaans tweebaans, smal en redelijk geasfalteerd. Eenmaal van de weg af is het anders: het regenwoud doorkruis je meestal per smalle lokale motorboot. Bouw onderweg wat rustmomenten in, boek bijvoorbeeld een extra nachtje. Je bent tijdens je Borneo reis relatief veel onderweg, dus dat is best intensief.
Zelf boeken
Tegenwoordig kun je gemakkelijk zelf een internationale vlucht boeken bij de luchtvaartmaatschappij zelf of op een van de vliegticketsites. Kijk bijvoorbeeld* op:
-vliegwinkel.nl
-cheaptickets.nl
-tix.nl
-skyscanner.com
*De internationale vlucht maakt dus geen onderdeel uit van de reis die je bij ons boekt. De bovenstaande links zijn ter informatie, we verdienen hier niet aan.
Let hierbij op het volgende:
* juist invullen volledige voornaam en (meisjes) achternaam. Later wijzigen om fouten te herstellen, al is het maar 1 letter, kost extra.
* je betaalt het volle bedrag direct, doorgaans via iDeal of creditcard. Zorg er dus voor dat voor je boekt dit bedrag op je rekening staat.
* je ticket(s) ontvang je na boeking direct via email. Check deze dan ook direct op fouten.
* bij de tickets zit informatie over voorwaarden en een begeleidende brief met informatie.
* geef na boeking je local Hero de gegevens tijdig door, ook als er iets gewijzigd is.
Je vliegt naar
Naar Maleisisch Borneo vlieg je doorgaans via Kuala Lumpur of Singapore, er gaan geen rechtstreekse vluchten. Vanuit Amsterdam vlieg je met bijv. KLM of Singapore Airlines wel rechtstreeks op Kuala Lumpur en Singapore. In Kuala Lumpur of Singapore stap je over en vlieg je met o.a. AsiaAir en Malaysia Airlines in 1,5 tot 2,5 uur rechtstreeks op Kuching of Kota Kinabalu in Maleisisch Borneo.
Heb je de tijd, of wil je relaxt beginnen, dan kun je er ook voor kiezen om eerst een paar dagen Kuala Lumpur of Singapore te doen voordat je naar Maleisisch Borneo vliegt. Je kunt ook heen vliegen naar Kuala Lumpur en terug vanaf Singapore, als je beide steden wilt zien. Op vliegsites zoals cheaptickets.nl en skyscanner.nl kun je opgeven dat je heen naar de ene plaats vliegt en terug vanaf de andere. Dit is soms wel duurder dan een 'gewone' retour Kuala Lumpur of Singapore.
Een andere veel gemaakte combi reis is een rondreis Borneo combineren met een bezoek aan Sumatra Indonesië. Je kunt met KLM vliegen naar Medan (de internationale luchthaven Kuala Namu), je maakt dan eerst een tussenstop in Kuala Lumpur. Vanuit Sumatra kun je vanaf vele luchthavens vliegen op Maleisisch Borneo.
Aansluitende vluchten met Air Asia of Malaysia Airlines
Zelf boeken:
Boek met je creditcard op Airasia.com of Malaysiaairlines.com. Kies een vlucht met een ruime overstaptijd (min. 2 uur) tussen je intercontinentale en je inter-Azië vlucht. Doorloop alle stappen in het boekingsproces, kies het aantal kg bagage, stoel, evt. maaltijd en vink de verzekering uit (niet nodig). Je krijgt je e-ticket direct over de email. Geef je vluchtgegevens daarna door aan je local Hero.
Overlaten aan je local Hero:
Tegen een kleine opslag boekt je local Hero deze aansluitende vluchten voor je, wel zo makkelijk.
Let bij het boeken van vliegticktets op het volgende:
* juist invullen volledige voornaam en (meisjes) achternaam. Later wijzigen om fouten te herstellen, al is het maar 1 letter, kost extra, soms een heel nieuw ticket.
* je betaalt het volle bedrag direct, doorgaans via iDeal of creditcard. Zorg er dus voor dat voor je boekt dit bedrag op je rekening staat.
* je ticket(s) ontvang je na boeking direct via email. Check deze direct na ontvangst op fouten.
* bij de tickets zit informatie over voorwaarden en een begeleidende brief met informatie.
* geef na boeking je local Hero de gegevens tijdig door, ook als er later iets gewijzigd is.
Kosten
Reken voor een retourvlucht op gemiddeld tenminste € 800,-. Reken in de drukke tijden, rond Kerst, Ramadan en in juli/augustus al snel € 300,- tot € 400,- meer.
Vliegen met Malaysia Airlines:
Als je met deze maatschappij intercontinentaal vliegt, krijg je soms korting op hun binnenlandse trajecten. Zeker als je ook het vasteland van Maleisië in je reis opneemt, is dit te overwegen.
Maatschappijen
De meeste reizigers vliegen met Emirates Airlines, via Dubai en Kuala Lumpur naar Maleisisch Borneo. Malaysia Airlines, Singapore Airlines en KLM zijn meestal iets duurder, het scheelt je wel een stop: je vliegt dan direct naar Kuala Lumpur of Singapore. Is een lange reisduur geen bezwaar, en wil je vooral niet te veel uitgeven aan je vlucht, dan kun je ook Turkish Airlines nog overwegen. Ook vanaf Brussel en Düsseldorf vertrekken voordelige vluchten.
Tijden
* Je komt altijd een dag later aan (nachtvlucht). Ook de terugvlucht is een nachtvlucht, je vliegt dan terug in de tijd. Bij aankomst kun je last hebben van een jetlag, houd rekening mee met je dagplanning.
* Je local Hero zorgt voor aansluiting van je vlucht op het landgedeelte. Kom je laat aan, dan is het prettig als je transfer en hotel al geregeld zijn, zelfs als je een ervaren reiziger bent.
* Naast prijs zijn vluchtduur en overstap ook belangrijk.
Tips
* Boek je vlucht bij voorkeur zo vroeg mogelijk, ook buiten het hoogseizoen als kerst-of zomervakantie.
* Omdat veel maatschappijen na het weekend dus maandags hun capaciteit checken en evt. hun prijzen aanpassen, zijn op maandag avond of dinsdag de sites weer up-to-date met nieuwe prijzen.
* Let op speciale actieperiodes, bv. KLM Wereld Deal Weken.
Inclusief:
- alle vervoer per minibus, boot etc;
- overnachtingen met ontbijt, 12x lunch, 9 x diner;
- alle genoemde activiteiten met lokale Engels sprekende gids;
- assistentie local Hero
Exclusief:
- internationale vluchten (tips voor het zelf boeken van je vlucht);
- aansluitende lokale vluchten (kun je via je local hero boeken, maar bij annulering geen refund mogelijk);
- luchthaven en vertrekbelastingen;
- overige maaltijden;
- upgrades of extra excursies;
- evt. ecotax, op diverse beschermde eilanden, enkele euro’s p.p.
- overige entrees, fooien chauffeur en gids, indicatie elk ca. € 2,- p.p. p/dg.
In juli en augustus (hoogseizoen) en rond Kerst zijn de prijzen hoger.