Even bellen? -> 026-3030161

Contact

ma t/m vrij 08:45 - 17:00 uur

Rond kerst naar Thailand? Ja, natuurlijk!

Mark 9 oktober 2024 Thailand Reistips, Rondreis Thailand, Familie reis Thailand

Regelmatig komt de vraag voorbij: “Kunnen we in de kerstperiode naar Thailand, en hoe is dat daar?”. In dit blog geeft Mark, een Dutch Local in Thailand, antwoord op die vragen, op basis van zijn eigen ervaring en van twee professionals die in het Thaise toerisme werken.

Geen traditioneel kerst en oud & nieuw

Thailand is boeddhistisch en heeft een andere jaartelling, gebaseerd op die levensovertuiging. Kerstmis bestaat daarom feitelijk niet in Thailand, en het Thaise nieuwe jaar begint in de maand april. Dat betekent niet dat “ons kerst en oud en nieuw” helemaal niet gevierd worden, maar de beleving is wel anders en hangt ook erg af van waar in Thailand je bent.

Afgezien van in enkele christelijke kerken, kent Thailand dus geen traditionele kerstvieringen. Wel zie je grote verlichte kerstbomen met pakjes en rendieren bij de grote shopping malls, en hangen overal in winkels en restaurants kerstmannetjes en andere versieringen. Toen ik in het noordoosten van Thailand woonde, was dat wel meteen alles wat ik van kerst meekreeg, en in de oudjaarsnacht tsjirpten daar alleen krekels.

Die kerstversieringen blijven trouwens vaak het hele jaar staan en hangen: in een Japans restaurant in de stad Khon Kaen zitten twee kerstmanpoppen al jaren lang elke dag vrolijk tussen de flessen sake. En in juli straalden sterren van Bethlehem in een tien meter hoge metalen kerstboom op een verkeersrotonde op Koh Samui ’s avonds nog steeds warm geel licht uit. Kleurtjes en gezelligheid, ook kerstgerelateerd, zie je in Thailand het jaar rond.

Vuurwerk en galadiners, wel in Bangkok

Grote plastic sneeuwpoppen, glimmende kerstballen en arrensleeën met knipperende lichtjes: in februari kan je die in de overvolle kerstwinkel op de Sampheng-markt in Bangkoks Chinatown gewoon kopen. In de fascinerende Thaise hoofdstad, waar veel op expats en toeristen gerichte clubs, bars, restaurants en hotels zijn, wordt wel meer aan kerst en oud en nieuw gedaan. Bij de jaarwisseling zijn er oogverblindende vuurwerkshows met grote openlucht-nieuwjaarsfeesten bij de bruggen die vanuit het stadscentrum de Chao Praya-rivier overspannen.

Luciano was general manager van het prachtige Ramada Plaza-hotel aan die rivier. Hij vertelt: “Overal in het hotel hadden we kerstmuziek en kerstdecoraties. In de lobby stond een gigantische kerstboom, van vloer tot plafond, en compleet versierd zoals we dat vroeger thuis ook altijd deden, zelfs met een taai-taaihuis. Onze restaurants serveerden de klassieke kerstgerechten waar we mee zijn opgegroeid. Persoonlijk heb ik daar nog een heerlijk Hollands kipragout-pasteitje aan toegevoegd, dat ik de koks heb leren maken.

Bij de traditionele gala-avond op oudjaarsavond, deed ik als gastheer de openingsspeech. Onze gasten kregen een geweldig internationaal buffet, Thaise en westerse livemuziek en veel entertainment, in de aanloop naar het vuurwerkspektakel!”.

Kerst in de tropen

In de toeristische plaatsen en eilanden zoals Hua Hin, Pattaya, Phuket en Koh Samui kan je zeker “kerst in de tropen” vieren, al hangt ook dat weer af van waar je precies bent. Zo kan je bijvoorbeeld in de oudjaarsnacht, zittend op het strand van Pattaya onder de palmbomen, ook genieten van een waanzinnige vuurwerkshow.  

Op het fijne vakantie-eiland Koh Samui heerst niet echt een kerstsfeer, zegt Alessandro. De sympathieke chef-kok en eigenaar van restaurant Emporio in de strandplaats Lamai maakt heerlijke pasta’s en andere gerechten met uit Italië geïmporteerde ingrediënten. “Natuurlijk versier ik mijn restaurant met een kerstboom en sterren. Dat doe ik voor mijn gasten, voornamelijk toeristen. Ook importeer ik speciaal prosecco en pandoro (een zoete typisch Italiaanse kerstcake) om met hen te delen.”, vertelt hij.

In het wijkje waar wij allebei tussen veel Thaise mensen wonen, merk je echter helemaal niets van Kerstmis. “Het liefst zou ik bij mijn familie in Rome zijn, want daar voel ik de echte kerstsfeer. Maar ik werk eind december graag hard in mijn zaak om mooie gerechten te maken voor mijn gasten en hen een fijne kerst en nieuwjaarstijd te geven.”, besluit Alessandro, met een beetje weemoed.

Kom met kerst naar Thailand!

We moeten je eerlijk vertellen dat vliegtickets naar Thailand en hotels in de bekende en toeristische gebieden in kersttijd wel wat meer kosten dan daarbuiten. Maar andere redenen om niet met kerst naar Thailand te komen zijn er eigenlijk niet. Sterker nog, eind december reis en blijf je er heel prettig, want dan is het nog niet zo warm en de regentijd is al ruim voorbij. En de Thaise tempels, foodcarts, natuur, markten, eilanden, mensen, steegjes en stranden zijn met kerst net zo prachtig als altijd!         

Naar Thailand in de kerstvakantie?

Vier kerst in Thailand; dat is weer eens wat anders. En als je er dan toch bent, ga je natuurlijk het veelzijdige Thailand ontdekken. Local Hero’s Henk en Mozz helpen je graag bij het samenstellen van je individuele rondreis Thailand. Op onze website vind je de voorbeeldreizen voor Thailand en wil je net even wat anders, bekijk dan de rondreizen Thailand for Insiders.

 

Mark, een Dutch local in Thailand

Over de schrijver:

Mark woont in Thailand, al heel wat jaren. Nu op het prachtige eiland Koh Samui, nadat hij eerst in Khon Kaen, een grote stad in het landbouwgebied van de Noordoostelijke regio Isaan, en ook in het altijd fascinerende Bangkok gewoond heeft.

Terug naar overzicht