Dat we reistips van locals vragen en delen, dat is logisch. Maar reizigers zelf hebben ook veel tips, sommigen schrijven hierover hun eigen blog. Zo ook Nies, ze schrijft over haar reizen op haar Vlaamse blogsite 'Reismicrobe'. Wij vragen haar naar haar reistips over Marokko, lokale ontmoetingen, reizen met twee kleine kinderen en blunders op reis. Zie hier ons interview:
1. We kennen jou van je blog Reismicrobe, wat vinden lezers op jouw blog?
Reismicrobe is mijn reisblog voor Globetrottende Gezinnen. Met mijn blog wil ik mama’s en papa’s inspireren om er meer op uit te trekken met de kinderen. Het is heus niet zo dat het reizen stopt eens je kindjes krijgt. Integendeel! Ik schrijf op Reismicrobe naast artikels over reizen ook persoonlijke blogs over het moederschap.
2. Hoe is het idee ontstaan om te je reizen te delen via je blog?
In 2014 maakten mijn man en ik een reis naar Zuid-Afrika, daar maakten we enkele leuke dingen mee die ik graag wilde delen met familie en vrienden. Ik studeerde journalistiek maar heb er nooit in gewerkt dus zag ik dit als een leuke kans om af en toe nog eens wat op papier te zetten. Het kriebelde om vaker te schrijven.
De blog begon dus puur als hobby en om onze reis-anekdotes met onze omgeving te kunnen delen. Toen ik enkele jaren later ook mama werd, was de blog een fijne uitlaatklep voor alle gevoelens die daarbij kwamen kijken.
3. Je bent op verschillende (verre) bestemmingen geweest. Ook met je gezin. Wat zou je tegen andere ouders willen zeggen die zo’n verre reis met kinderen overwegen?
Gewoon doen. Niet te veel nadenken, vertrekken! Stel je flexibel op en dan komt alles in orde. Op reis gaan betekent ook wat van structuur afwijken dus onze kindjes leerden al snel bijvoorbeeld in de draagzak een dutje te doen, in een ander bedje te slapen en op andere tijdstippen, proeven van ‘vreemd’ eten, veel onderweg zijn, …
Als je zelf relaxed bent, is je kind dat vaak ook. Ik weet dat dat gemakkelijker klinkt dan dat het is, en wij hebben zelf ook nog onze ‘stress’ momenten maar zelfs 26 uur onderweg zijn met een baby en peuter naar Bali afgelopen zomer ging vlot. Alles komt altijd goed.
Een andere tip die ik zelf ook belangrijk vind is: neem niet teveel mee! Op de meeste, ook verre bestemmingen, hebben ze ook veel van de gemakken die je thuis hebt. Sommige dingen die wel noodzakelijk zijn kan je ook ‘klein’ oplossen, bv. compact reisbedje, etc. Als je een vakantiehuisje hebt ergens kan je vaak gemakkelijk kleren uitwassen, en als je in pakweg Azië bent is er op elke hoek een laundry service die je kan verder helpen. Ook in hotels kunnen ze je helpen. Dus waarom 20 outfits mee zeulen?
4. Je ging afgelopen zomer met je twee jonge kinderen naar Bali, hoe bereid je hen voor op zo’n reis?
De jongste was 4 maanden dus haar kan ik nog niet echt voorbereiden. Mama gaat mee en dat is voor haar voldoende (ik geef borstvoeding dus meer heeft zij niet nodig!). Haar broer is 2,5 jaar dus die begrijpt al meer. We hebben hem vooral voorbereid door veel te vertellen over wat er gaat komen. Ik vind dat je je je kinderen bij elke stap kan betrekken. Dus ook als je de tickets gaat boeken, hotels gaat zoeken. Zo worden ze ook mee warm gemaakt.
We keken ook samen op de computer foto’s van Bali en vertelden over de hotels, over hoe het er aan toe zal gaan op het vliegtuig (zo weet hij ondertussen al heel goed dat hij filmpjes mag kijken op die lange vlucht en dat we ook hopen dat hij er wat zal slapen!). Er zijn ook leuke boekjes zoals ‘Anna gaat vliegen’ om je kindje voor te bereiden. Een aftelkalender werkt ook altijd!
5. Wat neem je altijd mee op reis?
Een fototoestel, uiteraard! Een goed boek vind ik ook altijd wel fijn om bij te hebben hoewel lezen er nu met de kindjes nog zelden van komt. En als laatste zeker ook goeie wandelsandalen, ik zal m’n Teva’s altijd bij hebben :)
6. Is er wel eens iets flink misgegaan op reis?
In Zuid Afrika, toen nog zonder kindjes, verdwaalden we met onze huurauto (met onze gloednieuwe koffers want we waren net geland) in de townships. Toen hebben we wel even doodsangsten uitgestaan. Het was zondag, de eucharistieviering was gedaan en er vloeide veel alcohol. Het was super stresserend en we probeerden weer snel op de gewone weg te geraken.
Het had ook aardig geregend en aangezien er in townships geen asfalt ligt waren we toen even heel bang dat we zouden vastrijden. Op een gegeven moment spotten we een politiewagen die we dan snel achterna gereden zijn en zo zijn we uit de township geraakt.
7. Je hebt op je blogsite over Marokko geschreven. Wat zou je aanraden aan de lezers om zeker te gaan doen in Marokko? En staat dit niet in onze Marokko top 5?
In Marokko moet je zeker een stop maken in het stadje Chefchaouen, waar alles blauw is. Letterlijk, alles! De huizen, de stoep, de muren, … Het is er zo ontzettend fotogeniek en mooi. Een heerlijk stadje. Helaas won het de laatste jaren flink aan populariteit dus je bent er niet de enige maar dat maakt het er niet minder mooi op!
8. Heb je tips voor leuke onontdekte plekjes in Marokko?
Wij vonden het stadje Larache wel leuk, klein maar fijn. We hadden er een prachtige B&B, namelijk Villa Zahra, die we al aan veel mensen hebben aangeraden. En het restaurant ‘La Famille’ in Marrakesh is ook een absolute must do. Het is zit wat verstopt, maar de tuin is een oase van rust en de gerechtjes zijn top!
9. Welke ontmoeting met een local was bijzonder voor je? Kun je het verhaal hierbij vertellen?
In Mexico, toen we er een daguitstap maakten naar de Maya’s. In onze Lonely Planet stond bij must do’s in San Cristobal De Las Casas vermeld: kom ’s morgens om 9u naar het kruisbeeld voor de kathedraal en daar zal een man op je wachten. Die neemt je met plezier mee op daguitstap. Mijn man Geert geloofde er niks van, maar ik zag op zijn website dat het klopte: gewoon om 9u klaar staan, zonder verder te reserveren ofzo.
Zo gezegd, zo gedaan. En ja hoor, de man kwam opdagen en samen met een Duits/Japans koppel en een Amerikaanse reden we richting de bergen om een dag tussen de Maya’s te spenderen. Omdat onze gids zelf afstamt van hen, heeft hij er veel contacten en maken we die dag fantastische dingen mee. We belandden in een ritueel waar zelfgestookte alcohol wordt doorgegeven (en wij moeten proeven natuurlijk!) en waar we een spiritueel leider ontmoeten.
Omdat het bijna Pasen is, komen we ook terecht in een optocht. Wat een beleving! We gaan ook op bezoek bij Maya vrouwen die de typische tapijten weven. De vrouwen zijn een beetje verlegen (foto 3), schuchter en zien duidelijk niet elke dag een blanke vrouw. Toch gaan ze graag mee op de foto. Het is een wonderlijke dag.
10. Wat is je favoriete bestemming en welke landen staan nog op je wish-list?
Onze trip naar Mexico zal ik niet gauw vergeten, wát een land! En ook Marokko blijft me verbazen, daar blijven we zeker naartoe gaan.
11. Tot slot nog een dilemma: alleen reizen met de spullen die je aanhebt, óf altijd met een rugzak van 25 kilo rond slepen?
Sowieso alleen reizen met de spullen die je aan hebt. Alles is te koop ;-)
Meer tips?
Wil je meer wilt lezen over de reisverhalen van Nies, dan kun je haar verhalen vinden op haar blog Reismicrobe. Nies ontdekte onlangs de rijstvelden van Bali met ons per fiets. Ja, ook Belgen kunnen fietsen :) Je leest het in haar blog fietsen door de rijstvelden met Local Hero Travel.
Wil je je eigen Mexico rondreis samenstellen met een local? Of geïnspireerd geraakt en plannen voor een reis naar Marokko? Bekijk dan snel onze website voor leuke voorbeelden van Marokko rondreizen en reizen naar Mexico. Onze Local Hero Abdellatif en Veronique geven je lokale tips en kennen ook de plekken waar Nies over schrijft.