Als gezin ontdekken ze de wereld. Van originele stedentrips, korte vakanties tot verre rondreizen. Samen plezier maken is waar het om draait. Toen haar dochter 2 werd had ze al 13 keer gevlogen. Gezinsblogger Tikva startte in 2014 haar eigen blog, Gezin op Reis. We vroegen haar naar haar favoriete reisbestemmingen, bijzondere ontmoetingen met locals en meest gedeelde reisverhaal. Laat je inspireren en lees ons interview met haar.
1) Wat vinden lezers op jouw blog 'Gezin Op Reis'?
Op het blog Gezin op Reis vind je handige tips en bestemmingsinformatie speciaal voor gezinnen. Dit alles is op basis van onze eigen ervaringen en die van een aantal vaste bloggers. De informatie is heel breed, van verre reizen tot vakantieparken in Nederland. Eigenlijk alles behalve kamperen. Gewoon handige en praktische informatie zoals wat in te pakken, wat er te doen is voor gezinnen en waar je goed kan overnachten.
Als expert op het gebied van reizen met kinderen spreek ik ook veel ouders en bestemmingen. Ik vind het dan ook leuk om af en toe een blog te wijden aan dingen die ik tegenkom, zoals het feit dat steeds meer ouders voordat hun kind leerplichtig is, twee of drie maanden gaan reizen. Aan de ene kant zie je ook dat duurzaam reizen en vliegschaamte bij een bepaalde groep steeds meer speelt terwijl aan de andere kant goedkope pakketreizen nog steeds enorm goed verkopen en ook cruisen aan populariteit wint.
2) Hoe is het idee ontstaan om reizen te delen via je blog?
Toen onze dochter 10 weken was, gingen we met haar naar Curaçao en toen ze 6 maanden was naar IJsland, Canada en Amerika. Ik kon toen online niet die informatie vinden die ik wilde hebben, zoals de vraag: welke wandeling in IJsland is ook te doen met een buggy? Welke merken babyvoeding verkopen ze in Canada? Daarom besloot ik in 2014, toen onze dochter bijna een jaar was, een blog te beginnen die juist ook deze informatie bood. Ik was het eerste blog in Nederland over reizen met kinderen en na het een paar jaar lang als hobby gedaan te hebben ben ik inmiddels fulltime blogger.
3) Je bent op veel verre bestemmingen geweest. Wat zou je tegen ouders willen zeggen die ook zo'n grote reis met kinderen overwegen?
We zijn met onze dochter van nu zes inderdaad al op vijf continenten en meer dan dertig landen geweest, van Peru tot Myanmar. “Als wij het kunnen en ervan genieten, waarom jij dan niet?” Heel vaak verklaart je omgeving je bijna voor gek omdat je verre reizen maakt met kinderen. Kijk daar niet naar maar neem juist een voorbeeld aan andere gelijkgestemde ouders. Wees ook gewoon eerlijk tegen jezelf, zeker met hele jonge kinderen doe je het reizen voor jezelf, niet voor hen. Een baby is overal blij waar zijn of haar papa en mama is. Dus als je zelf die behoefte hebt, ga er gewoon voor.
4) Hoe bereid je je dochter voor op een nieuwe reis?
Tegenwoordig vertellen we haar meer voordat we op reis gaan. Vaak laten we ook wat foto’s en filmpjes zien. Toen we 2 maanden naar Zuid-Amerika gingen hebben we ook een aftelkalender gemaakt. Bij onze dochter werkt het namelijk heel goed als ze weet waar ze aan toe is. Bijvoorbeeld: morgen hebben we een hotel met zwembad maar daarna een paar nachtjes niet.
5) Wat is de favoriete bestemming van je dochter tot nu toe?
Mijn dochter is nu in de leeftijd dat ze pretparken en waterparken geweldig vindt. Daarvoor hoeven we dus helemaal niet ver weg. Van de afgelopen verre reizen heeft Caïro wel de meeste indruk gemaakt. Dat ze de Sphinx had en echte mummies had gezien, moest op school ook uitgebreid verteld worden.
6) Welke bestemming staat voor jou op nr 1 voor een reis met kinderen?
Ik vind Thailand een hele fijne bestemming. We zijn er nu drie keer geweest met onze dochter, vaak wel in combinatie met buurlanden. Daarvoor zijn we ook al vaker in Thailand geweest. Het is zeker niet de meest spectaculaire bestemming maar wel gewoon heel relaxt, makkelijk en voor ons vertrouwd.
Tip: wil je ook met je gezin naar Thailand? We schreven er eerder een blog over: ‘Eerste verre reis met kinderen? Thailand!’
7) Vooruit, omdat we nieuwsgierig zijn naar meer, wat is jouw top 5?
Wow dit is zo’n moeilijk vraag. Het hangt helemaal af van wat ik zoek. Dichterbij vind ik Duitsland een heel fijn land voor een weekendje weg. Ze zijn daar beter dan in Nederland in belevingsmusea voor gezinnen. Bovendien is er ook gewoon heel veel natuur.
Voor een zonnige bestemming in Europa is Italië toch echt wel favoriet. We komen er eigenlijk elk jaar wel een keer. De mooie architectuur, historie, vaak fijne weer en het lekkere eten. Van Italië word ik gewoon altijd blij.
Een van de mooiste landen waar ik ooit ben geweest is Bolivia. Het was dan ook heel gaaf om ook mijn man en dochter hiermee naar toe te nemen. De natuur is gewoon bizar. Rode meren, droogte, de Andes, lama’s en de Salar Uyuni. Het is zeker geen makkelijke bestemming en ook niet bijzonder kindvriendelijk maar wel geweldig mooi.
Sowieso spreekt de cultuur, de mensen en de sfeer in Latijns-Amerika mij heel erg aan. Wil je toch een echt kindvriendelijke bestemming met geweldige stranden die toch nog niet zo bekend is dan kan ik Panama aanraden.
Tip: Check onze Panama reizen. Reis je met kinderen? Kies dan voor de voorbeeldreis ‘Panama rondreis familieavontuur’.
8) Heb je een mooie/gezellige foto van jezelf met een local? Kun je het verhaal hierbij vertellen?
Dit is Bashu (de onderste foto rechts). Bashu was onze gids in Nepal. Net een paar jaar student af met nog heel veel kilo’s te veel gingen we ongetraind het Annapurna Circuit lopen. Drie weken wandelen waarbij we over een pas gingen van 5416 meter.
Je gaat dan heel intensief met iemand om. Ik vond het echt een eye-opener. Hoe je leeft in Nepal in Kathmandu met je gezin in een flatje waar je met drie, vier anderen een badkamer en een keuken deelt. Hoe je in het seizoen je gezin misschien een of twee nachtjes in de drie weken ziet en dan weer maanden thuis zit in de hoop dat er weer werkt komt. Maar ook dat ondanks dat hij en met hem veel andere gidsen het geld dat ze verdienen tijdens de trekking al omzetten in goedkope alcohol. Dat je blij bent met alle toeristen die voor je inkomen zorgen en van ze wil leren maar soms de oneerlijkheid van waar je geboren bent niet te ontkennen is. Helaas is Bashu is een paar jaar geleden tijdens een trekking overleden.
Maar elke keer als ik op reis ben en mensen ontmoet en denk dat ik het wel even beter weet met mijn westerse kennis moet ik toch even aan hem denken. Keuzes zijn gewoon niet zo zwart – wit als bij ons.
9) Wat is vakantie verhaal dat je het vaakst vertelt?
Ik krijg heel vaak vragen over vliegen met een baby. Is dat dan niet eng en huilt je kind niet de hele tijd? Veel ouders zien gewoon enorm op tegen het vliegen met een baby.
Juist daarom vertel ik heel vaak over die ene keer dat onze dochter 15 minuten huilde toen ze bijna twee was. Dat was echt niet tof en ik snap echt wel die angst die ouders hebben. Maar ook toen bleven we rustig, liepen een paar rondjes en uiteindelijk viel ze ook gewoon in slaap. We hebben dertien keer gevlogen voor onze dochter twee was en behalve die ene keer heeft ze nooit lang gehuild. Ik geloof echt dat een goede voorbereiding zorgt voor een ontspannen vlucht voor je zelf en je kind.
10) Welke landen staan nog op jullie wish-list?
Ik zou graag alle landen in Europa bezocht willen hebben. Dit jaar ga ik samen met mijn dochter in ieder geval nog naar San Marino, Albanië en Kosovo. Dan blijven voor de wish-list nog over Finland, Wit-Rusland, Oekraïne en Moldavië.
Helemaal bovenaan de wensenlijst staat echter geen land maar een gebied, Paaseiland. Daar ben al door gefascineerd vanaf het moment dat ik de boeken van Thor Heyerdahl ontdekte op tienjarige leeftijd.
Toch ben ik al een paar keer best in de buurt geweest maar toch niet doorgepakt. Want het is ook fijn om wat te dromen te hebben. Zo was het jarenland mijn droom om een keer te duiken met een walvishaai totdat ik in Panama met maar liefst 7 walvishaaien dook. Ik kan me niet voorstellen dat er ooit nog een betere duik dan die kan komen. Dat is niet erg ik geniet nog steeds van het duiken maar het is ook fijn om iets te wensen over te houden.
Ik vroeg mijn dochter naar haar wensen en ze wil graag naar een land met heel veel waterparken 😉
11) Tot slot nog een dilemma: altijd moeten slapen bij locals of in hostels?
Homestays zijn erg leuk, maar dan kies ik toch voor hostels. Die hebben toch vaak net wat meer faciliteiten en zijn een goede plek om andere reizende gezinnen te ontmoeten.
Ook op reis met kinderen?
Geïnspireerd geraakt door Tikva en wil je ook een (verre) rondreis met kinderen maken? Bekijk onze familiereizen, neem contact op met de Local Hero van het land waar je naar toe wilt en bouw samen je ideale gezinsreis.
Wanneer je meer wilt lezen over de reisverhalen van Tikva en haar gezin, dan kun je de verhalen vinden op haar blog Gezin op Reis.