Van half november tot half december organiseert Thailand jaarlijks het spectaculaire Vijit lichtfestival. Begeleid door muziek en soms ook nog met vuurwerk, worden bouwwerken aan de Chao Phraya-rivier, die dwars door wereldstad Bangkok stroomt, ’s avonds schitterend verlicht. Maak het spektakel met ons en duizenden Thai en buitenlanders mee!
Naar de andere oever
Wat Arun, de iconisch Boeddhistische tempel die aan de andere kant van de rivier tegenover het beroemde Koninklijk Paleis in Bangkok ligt, was een logische keuze voor onze eerste lichtvoorstelling van het Vijit-festival. En dat dachten velen met ons… Het is nog maar net donker, om half zeven ’s avonds, en de eerste show is net afgelopen, maar het is al afgeladen druk aan de centrumkant van het water, met vooral veel enthousiaste toeristen.
“Ik breng jullie naar de overkant, bij de Phra Puttra Yodfa Memorialbrug, daar zie je veel meer en veel beter en is het niet druk”, zegt een vriendelijke taxichauffeur. Een kwartier later zijn we bij die brug, die overdag een vrij onopvallende verkeersader is en qua vormgeving lijkt op een oude metalen spoorbrug. Voordat we uitstappen, wijst de chauffeur op ons kaartje met meer dan tien festivallocaties. “Ga hier de wandelpromenade op en ook naar deze tempel, dan zien je vanavond deze vier mooie plekken!”.
Met een 50baht tip voor zijn tips, lopen we de brug op, waar groepjes Thaise jongeren relaxed op de fietspaden en straatmeubilair rondhangen. Aan de brugdelen zijn schijnwerpers en laserinstallaties vastgeklonken. We gaan naar de ijzeren promenade langs de donkere rivier, waar oudere Thaise dames een gezellige avondpicknick houden met thermosflessen thee en monniken in oranje pijen tegen de afrasteringen leunen met hun telefooncamera’s in de hand, klaar voor de lichtshow.
Spiegeling in het zwart
De twee open zijwanden van de Memorialbrug lichten op met duizenden laserpuntjes in het blauw, wit en rood van de Thaise vlag, die zo de hele rivier overspant en perfect reflecteert in het rustige zwarte rivierwater. Wauw, wat een begin! De zwarte lucht achter de brug accentueert de kleuren van de projectie nog wat extra.
Dan verandert het beeld in getekende demonen, tempels en andere symbolen waar Thailand beroemd om is. Na de fraaie cultuurviering barst de show verder los, met als thema vooral… Kerstmis. Sneeuwvlokken, de Kerstman en zijn slee, en de kerstklassieker van Mariah Carey, knallen in (vooral rood) beeld en stevig geluid over het water naar ons toe. De overdaad en de aparte mix maken ons aan het lachen: de kleuren en het enthousiasme zijn typisch Thais, maar Kerst eigenlijk helemaal niet. Hoe dan ook: de show is absoluut schitterend.
Begeleid door langzaam varende dinnercruiseschepen die volgehangen zijn met gele, roze of blauwe lichtsnoeren en zo hun eigen lichtshow geven, lopen we verder, naar Wat Kalayanamitr. Bij het tempelcomplex zijn we haast de enige bezoekers, maar wel in goed gezelschap: een groep technici achter computers stuurt vanaf hier de precisieshow nauwgezet aan. We kijken mee hoe ze het klassieke gebouw van de Rajini-school op de andere oever met prachtige wisselende kleurcombinaties uit laserschijnwerpers en klassieke muziek minutenlang versieren. Ook hier is de perfecte weerspiegeling op de Chao Phraya-rivier adembenemend mooi.
“Draai je maar om”, zegt een jonge vrouw achter een monitor, “over twee minuten doen we de wat”. We krijgen nu een heel andere voorstelling: op lichte traditionele Thaise muziek worden de beelden en tempelgebouwen in zacht wit, geel, paars, blauw en groen magisch uitgelicht. Een klein, maar ongelofelijk technisch en visueel hoogtepunt is nauwelijks goed te beschrijven: twee Chinese tempelbeelden, vlak naast elkaar, worden gescheiden van voren verlicht, de ene groen en de ander roze. Maar hun schaduwen zijn omgekeerd: het roze verlichte beeld heeft een groene schaduw en het groenverlichte een roze…..
Nijlpaardbeats van Moo Deng
De volgende avond zijn we in het park aan de voet van de Rama VIII-brug, die de leuke toeristische wijk Banglampoo verbindt met de Thaise woonwijk Pinklao. Vrijwel elke avond schittert de brede driehoekige brug al prachtig in warmgeel licht, maar “Dit Vijit-festival moet je absoluut hier zijn”, adviseerde een Thaise vriendin ons. Waarom? Dat verklapte ze niet.
Oranje vlinders en een rendier met een arrenslee verschijnen in laserprojectie op de pilaar in het midden van de brug en de langste, zeilachtige, rechterkant. Dan zwelt opzwepende elektronische dansmuziek aan. “Moo Deng, Moo Deng, Moo Deng” klinkt het ritmisch en aanstekelijk door de avond. Vanaf de basis van de pilaar reist en rijst een rode cartoontekening van een vrolijk nijlpaardje omhoog. Het is Moo Deng, ‘stuiterend varkentje’ het speelse baby dwergnijlpaardje dat in juli in een Thaise dierentuin werd geboren en al snel viraal ging. Niet alleen in Thailand: de beroemde Amerikaanse comedyshow Saturday Night Live maakte zelfs een sketch over haar. De vertederde reacties van de Thai om ons heen bevestigen dat ze nog steeds razend populair is. “Na-lah” – schattig – horen we veel.
De combinatie van de schitterende laserlichtshow met veel nijlpaardvarianten, kerstsymbolen, en de pakkende trendy beats werkt perfect. De paar buitenlanders en vele Thai in het park lachen, genieten en swingen ontspannen mee. We wachten na de heerlijke voorstelling twintig minuten op de volgende sessie. Hoewel die exact hetzelfde is, willen we dat blijmakende spektakel namelijk graag nog een keer meemaken! Maar spectaculair Vijit blijft nog langer bij ons: ook de volgende dagen galmt de lekkere catchy nijlpaardmuziek nog in ons hoofd door: “Moo Deng, Moo Deng, Moo Deng…..”.
Maak het Vijit-festival mee tijdens je rondreis Thailand
Ben je nieuwsgierig geworden naar dit spectaculaire festival? Ga tussen de Thai genieten en doe Thailand ‘the local way’. Wil je meer tips voor je bezoek aan Thailand, vraag dan een reisplan aan bij Mozz. Hij denkt graag met je mee over jouw individuele rondreis Thailand.
Mark, een Dutch local in Thailand
Over de schrijver:
Mark woont in Thailand, al heel wat jaren. Nu op het prachtige eiland Koh Samui, nadat hij eerst in Khon Kaen, een grote stad in het landbouwgebied van de Noordoostelijke regio Isaan, en ook in het altijd fascinerende Bangkok gewoond heeft.