Als je aan Japan denkt, denk je futuristisch Tokyo, de magische Mount Fuji, geisha’s en ontspannen in een onsen bad. Dat wil je allemaal ontdekken als je in het land van de rijzende zon bent. Maar je leert het land ook kennen door je te verdiepen in de heerlijke lokale gerechten. Wat je eet in Japan? Je leest het in dit blog.
Rijst
Het zal je niet verbazen dat er veel rijst gegeten wordt in Japan. We kennen allemaal sushi; de kleine hapjes met azijn besprenkelde rijst vaak gecombineerd met rauwe vis, groente of gebakken ei. Sushi zelf is subtiel van smaak, maar je voegt wat ‘spice’ toe met wasabi, ingelegde gember of sojasaus.
Een typische Japanse maaltijd bestaat uit rijst gegeten met groente, vlees of vis en nori (gedroogd zeewier). De maaltijden worden met veel zorg bereid en het gebruik van verse ingrediënten is heel belangrijk voor de Japanners.
Soba en udon
Ze zijn al een poosje te koop in de Nederlandse supermarkten, de soba- en udon noedels. Het verschil? De soba noedels zijn dun en gemaakt van boekweitmeel. De Udon noedels zijn dikker en gemaakt van tarwemeel, maar beide soorten worden gebruikt in een lichte bouillon die afgemaakt wordt met gefrituurde tofu of opnieuw vlees, vis of groente. In Japan zijn ze dol op de noedels, dus je zult het overal tegenkomen.
Street food
Street food is heel gewoon in Japan. Vooral in Osaka kan je je eraan tegoed doen. Gyoza, tempura of Japanse saté (yakitori); er is voor elk wat wils. Of je kiest voor zeevruchten, pittig of juist niet, vlees, vis of vegetarisch, onthoudt de gouden regel. Als het druk is, is het eten goed!
Ramen
Naast sushi is ramen ook een beroemd Japans gerecht. Deze noedelsoep kent veel varianten en iedere regio kent zijn eigen soort. Maak je er niet te druk om of je het wel netjes kunt eten, want slurpen is toegestaan én wordt zelfs gewaardeerd. Met je stokjes (hashi) til je wat noedels uit de bouillon en laat je ze op de soeplepel zakken. Slurp dan alles van je lepel en gebruik je stokjes voor de overige ingrediënten in je kom. Wil je de bouillon, die in de kom overblijft, netjes opeten, gebruik dan je lepel. Ga je voor de traditionele manier, drink het restje bouillon dan lekker op.
Boterham met kaas?
Of je in Japan brood met kaas kunt eten? Nee, dat kom je er niet tegen. Maar de Japanners eten wel degelijk brood, yoshuku of pan genoemd. Je vind zoete broodjes met rode bonenpasta, maar ook zacht, luchtig brood dat in plakken gesneden wordt. In restaurants wordt deze shokupan geroosterd geserveerd met wat boter of uitgebreider met ijs, fruit of room.
Verantwoord
Eten in Japan is over het algemeen verantwoord en gezond. Japanners eten graag volgens de 80/20 richtlijn. Als ze voor 80% vol zitten, stoppen ze met eten. Genoeg is genoeg. Maar of jou dat ook lukt met al dat lekkers?
Ga jij genieten van het eten in Japan?
Nu je weet wat er allemaal te eten is, ben je misschien wel nóg enthousiaster geworden over een reis naar Japan. Wil je inspiratie opdoen voor een rondreis Japan op maat? Bekijk dan eens onze voorbeeldreizen. Local Hero’s Thijs of Kristy denken graag met je mee én hebben de beste restaurant tips.