Even bellen? -> 026-3030161

Contact

ma t/m vrij 08:45 - 17:00 uur

Duiken op Cuba is mooi, leuk en makkelijk!

Mark 3 februari 2025 Cuba Reiservaring, Rondreis Cuba

Cuba is fascinerend. Schitterende natuur, muziek die je haast dwingt om met de vriendelijke Cubanen mee te dansen, plattelandsdorpjes waar de tijd al decennia stil lijkt te staan en een boeiende geschiedenis vol drama en heroïek. De bruisende hoofdstad Havana, vol met vergane glorie, nostalgie en revolutionair elan, veel zon, heerlijke stranden met palmbomen, en een prachtige blauwe zee. In die Caribische Zee maken we vier mooie Cubaanse duiken.

Koraalvlinders en koraalduivels bij Play Coral

De voorbereidingen op de duikschool gaan allemaal heel ontspannen. Zonder haast pakken Alcides en zijn collega tanks, lood en ademapparaten bij elkaar. Terwijl we onze sets in elkaar zetten, arriveert de tweede auto waarmee we vandaag naar Playa Coral gaan, zo’n half uur rijden van Varadero. En die reserveren we alvast! Want in een knalrode Opel uit de jaren vijftig naar onze duikstek rijden is natuurlijk veel gaver dan in de moderne Toyota, waar de tanks voor de tweede duik al in de achterbak liggen. Modern comfort ruilen we graag in voor een rit in de fraai gerestaureerde klassieker.

Playa Coral is een wit zandstrand met stukjes koraal en stenen, een paar houten parasols en een restaurant. Geen ligbedden of bars, maar dat is ook niet wat we zoeken. We zijn voor de onderwaterwereld gekomen, en het water ligt er uitnodigend rustig bij. De twee divemasters begeleiden ons vieren na een korte briefing de Caribische Zee in. Vrijwel direct zien we allerlei kleurrijke rifvisjes en allerlei verschillende koralen. Geel, oranje blauw en zilver zijn de dominante kleuren voor de visjes, groen en geel en wit bij het koraal.

Op grote rotsblokken zijn riffen ontstaan. Paartjes aandoenlijke koraalvlinders plukken met hun tuitsnuitjes tussen de koralen en planten. Soms zwemmen we net boven de opvallend witte zandbodem - maar niet dieper dan twaalf meter - door smalle doorgangen tussen de rotsen. We laten het water ons langzaam over een schitterend rif vol hertshoornkoraal en vissen dragen. Een zilveren barracuda van een meter, gestroomlijnd als een pijl, zweeft naast ons in het heldere water en kijkt ons onderzoekend aan. Als we onze duik na ongeveer vijftig minuten eindigen, ontmoeten we nog een school van minstens honderd druk etende blauwe doktersvissen, net twee meter onder het wateroppervlak. Een spectaculair gezicht en een prachtige afsluiting van een relaxte duik!

Parasiet op soldatenvis

We drogen snel op in de schaduw op het veldje tussen de auto’s. De vriendelijke chauffeur van onze oldtimer deelt lekker dikke stokbroodjes met tortilla en flesjes water uit. Na een uur pauze gaan we voor onze tweede kantduik. Weinig stroming, zicht tot wel dertig meter en tientallen sergeantmajoor-visjes, die met hun gele en zwarte streepjes op de zilveren lijfjes nieuwsgierig vlak voor onze duikbrillen voorbijschieten, zorgen voor een mooi begin van onze duik.

Een geel gestreepte grombaars zwemt door een koraaltuin vol met schitterende waaiers met blauwe takken. We blijven een paar minuten hangen in een kleine grot, waar goudbruine vissen door het halfdonker flitsen. Een blauwe tonijn flitst over hersenkoraal, in volle jacht. We komen een soldatenvis tegen met een grijze parasiet op z’n kop. Het dier, dat wij nog nooit onderwater gezien hebben, lijkt op een enorme pissebed. De grote zwarte ogen van de rozerode vis lijken aan te geven dat hij zich ook verbaast over wat er met hem mee zwemt…       

In de Varkensbaai

“Het is twee uur rijden, maar wel een heel speciale plek!” had Carlos al gezegd. “Van Varadero gaan we morgen recht naar beneden, naar de zuidkust, de… Varkensbaai!” voegde hij enthousiast toe. Duiken waar een stuk bijzondere Cubaanse geschiedenis zich afspeelde spreekt ons enorm aan. In 1961 gingen ongeveer 1300 Cubaanse ballingen, gesteund door de Amerikaanse inlichtingendienst CIA, in de Varkensbaai aan land om de regering van Fidel Castro omver te werpen. Na drie dagen vechten won Castro’s leger de strijd, wat als een heroïsche overwinning op Amerika werd gevierd.

We maken onderweg een paar korte stops bij borden en monumenten die herinneren aan de Varkensbaai-invasie, maar duiken blijft ons doel. En ook aan de Cubaanse zuidkust is dat makkelijk en mooi. We lopen het water in, zien grote roze hoornschelpen in het snel aflopende zandstuk liggen en zwemmen daarna met alleen water onder ons naar een enorme koraalmuur. Hij loopt voorbij ons diepste punt van dertig meter nog heel ver door, het steeds donker wordende blauw in. Onze hele eerste duik kijken we rond bij de schitterende muur. We zien grote keizersvissen, stevige tandbaarzen, volwassen rifvissen – in tegenstelling tot bij Playa Coral, waar veel jonkies leven -, papegaaivissen, en een kleine school slanke barracuda’s.

Bij onze tweede duik maken we van de muur een uitstapje naar het wrak van een vissersboot die op ongeveer vijftien meter diepte ligt. Dikke baarzen en koraalduivels hebben er hun huis van gemaakt. Net als de ballingen in 1961, is die laatste vissoort invasief… en giftig en roofzuchtig, zouden de Cubanen er (terecht) bij zeggen...

We komen blij bovenwater, want duiken in de Varkensbaai, net als bij Playa Coral, is ontspannen, leuk, en prachtig, en dus absoluut een aanrader!

Wil jij ook duiken (of snorkelen) in Cuba?

Duiken of snorkelen in Cuba; het kan allebei. Wil je genieten van de kleurrijke onderwaterwereld tijdens je rondreis Cuba? Bekijk dan eens onze voorbeeldreizen en vraag vrijblijvend een reisplan aan bij je local Hero Luis.

Terug naar overzicht