Precies zoals je het op foto’s ziet. Dat is het eerste wat je denkt als je in de Cubaanse hoofdstad Havana aankomt. Het is er rustig op straat. Stil misschien zelfs, voor onze maatstaven. Vervallen, ooit prachtige panden, afgewisseld met prachtig opgeknapte gevels.
In het oudste deel, Havana Vieja, waan je je in oude koloniale tijden. Een nootjesverkoopster laat haar prachtige stem weerklinken in de smalle straatjes. Welkom in Cuba, een land zoals weinig andere, waar de tijd stilstond, de keuze beperkt is en je zeker tot rust komt!
Twee of drie weken Cuba?
Wie naar Cuba reist, zal zich in eerste instantie wellicht vergissen in de grootte van het land. Twee, drie weken, het is zeker niet genoeg om het eiland van west tot oost te doorkruisen. Zeker niet omdat openbaar vervoer beperkt is, benzine niet altijd te krijgen is en de wegen soms wat uitdagend zijn. Maar vooral omdat het tempo in Cuba tranquilo is. Hoewel, ’s avonds gaan de stoelen letterlijk aan de kant en maak je kennis met de ritmische salsa. Waar je ook gaat eten van de eenvoudige keuken of proeven van alle varianten rum, de locals nemen je aan de hand voor een dansje. Cuba is echter meer dan oldtimers, sigaren en mojito’s. Een reis naar Cuba combineert moeiteloos cultuur, natuur, strand en een trip terug in de tijd. Kijk eens naar onze voorbeeld Cuba rondreizen.
Voorbereiding rondreis Cuba
Vergis je niet, Cuba is geen doorsnee bestemming. Hier krijg je misschien wel voor het eerst te maken met schaarste. Neem je al je geld contant mee (echt doen!) en de keuze uit eten en drinken is vaak beperkt. Soms is er zelfs geen drinkwater, maar wel koffie of rum. Luxe is er op sommige plekken zeker, maar daar betaal je flink voor. Zeker als je voorheen Azië gewend was, is Cuba geen instapbestemming. Laat je daar niet door weerhouden. Met onze tips ga je een geweldige reis maken door dit prachtige land!
Inpakken voor je vakantie in Cuba betekent zorgen dat je alles meeneemt wat je daar nodig denkt te hebben. Van een poncho voor de regen tot misschien wel een paraplu tegen de zon. Maar ook al je toiletspullen, aanvullen is daar doorgaans niet mogelijk. Achterlaten van overgebleven spullen is daarentegen wel een goed idee. Neem extra paracetamol en andere medicamenten mee, er zal op straat om gevraagd worden. En ben je verknocht aan je snoepjes of andere snacks? Inpakken dan. Ter plekke is niets te koop, of tegen woekerprijzen.
Iets tekort kom je echter als toerist niet. Toerisme is immers een van de manieren voor Cubanen om wat extra’s te verdienen op hun lage basisloon vanuit de overheid. Met het verhuren van maximaal twee kamers in hun huis (casa) of het serveren van maaltijden aan gasten (in hun ‘paladares’) kunnen ze rechtstreeks wat verdienen aan toeristen die het land bezoeken. Ze mogen lang niet alles houden van wat jij hen betaalt, maar het is een meer dan welkome aanvulling. Check meer tips in ons Cuba reistips blog.
Boek je reis bij een local
Je kan je reis door Cuba zelf organiseren, maar dat vraagt wel flink wat voorbereiding. Er is vaak schaarste aan brandstof en zelf rijden vraagt flexibiliteit. Vermijdt in ieder geval grote reisorganisaties of groepsreizen als je echt wil kennismaken met de lokale bevolking. Veel reisorganisaties hebben namelijk vaste afspraken met de overheid, waardoor je in de grotere hotels of staatsrestaurants terecht komt, en moeilijk contact legt met locals.
Slapen in Cuba is bijvoorbeeld het leukst in lastig zelf te boeken casa’s, oftewel bij een gastgezin thuis. De impact op het leven van je gastgezin is groot, in ons blog vertelt casa eigenaar Rubén hoe toerisme hem en zijn gezin perspectief heeft gegeven. Zo zie je dat reizen echt een positieve invloed kan hebben en je op de bestemming echt iets kunt bijdragen’.
Op reis naar Cuba?
Check onze site voor meer informatie over op maat te maken Cuba rondreizen.