Even bellen? -> 026-3030161

Contact

ma t/m vrij 08:45 - 17:00 uur

Drie religies in Kuala Lumpur

Mark 14 september 2023 Borneo Reistips

“Maleisiërs zijn erg tolerant voor elkaars religies”, vertelt gids Emjay, onderweg naar de beroemde Hindoeïstische Batu Caves.

We maken een rondje in Kuala Lumpur langs drie godsdiensten, want we gaan ook naar de Nationale Moskee van Maleisië en een belangrijke Chinees-Boeddhistische tempel. 

Apen op de Batu Caves-regenboog

In de heuvels net buiten de hoofdstad, pronkt een enorm goudkleurig standbeeld naast steile trappen in allerlei kleuren. Murugan, de god van de oorlog in het Hindoeïsme en de belangrijkste god van de Tamil-bevolkingsgroep, is ruim 42 meter hoog. “Tot hem bidden wij hier”, zegt Emjay. Staand op het plein onderaan de trappen, het beeld, en de enorme karstrotsformatie, zijn de Batu Caves indrukwekkend en uitnodigend tegelijk, ook al moeten we in de warmte nog 272 traptreden op naar de grotten zelf.

Om ons heen maken toeristen, inclusief veel mensen van Indiase afkomst in mooie sari’s, foto’s van het heiligdom en van zichzelf daarvoor. Links en rechts naast ons staan lage gebouwen met godenbeelden, inclusief de vrolijke olifantgod Ganesha in eigeel, hemelsblauw en zachtroze.

We gaan omhoog via de regenboog, en langs waarschuwingsborden voor de agressieve langstaart-makaken die op de rotsen en de trappen leven. Een Chinese toerist denkt toch dat een grote mannetjesaap een hond of kat is, tikt het dier aan voor een close-up foto en wordt in z’n hand gebeten…

Een door zijn moeder tijdelijk verlaten baby-makaak zit hartverscheurend te krijsen en is voor veel bezoekers ook een excuus om stilstaand even bij te komen van de beklimming.

Eenmaal boven, zien we in het halfdonker van de zo’n vierhonderd meter diepe, warme en vochtige grot dramatische witte en grijze rotsvormen en mooi verlichte tempels met beelden van goden en pauwen. Bomen groeien op de stenen, door een paar openingen in het dak van de grot, tientallen meters boven ons, valt fel zonlicht.

Weer terug bij de uitgang van de bijzondere heilige ruimte, hebben we een mooi panoramisch uitzicht op de stad.                

Paars naar de tropische moskee

Terug in de stad, rijden we naar de Masjid Negara, de Nationale Moskee van Maleisië. Tuinen met tropische planten, strakke waterbassins met fonteintjes, en wit steen kenmerken het terrein.

Om de moskee te mogen bezoeken, moet iedereen zijn schoenen uit doen en moeten niet-moslims een lang paars gewaad aan, inclusief een wijde kap voor over het hoofd. “Warm”, is onze eerste reactie. “Mannen mogen de kap af doen”, reageert de man die de kleding uitdeelt vriendelijk.  

We lopen over de glimmende warme stenen van het redelijk verlaten terrein, waar tijdens de vaste gebedsdagen officieel 15.000 mensen komen. In werkelijkheid komen er veel meer, volgens Emjay. Die zullen voor een deel ongetwijfeld ook buiten moeten bidden, want de gebedsruimte – waar airco’s voor een prettige temperatuur zorgen – is groot, maar niet zo groot dat daar zo’n menigte in past.

De hal, waar nu maar een paar mannen bidden tot hun god, is wel prachtig. Het ronde dak, wit aan de binnenkant en blauwgroen buiten, heeft zestien gewelfde punten en symboliseert een uitgeklapte paraplu, een symbool van de tropen, tegen de zon en tegen de regen. Binnen zijn die punten fraai versierd en geaccentueerd met glas dat schitterend blauw en wit verlicht is. Daaronder een cirkel van glas-in-loodachtig paarsig blauw en geel, met oosterse motieven. Een mooie tropische moskee!          

Zeegodin en draken

Boeddhisme, Confucianisme en Taoïsme: de prachtige Chinese Thean Hou-tempel combineert deze drie geloofsstromingen en is één van de belangrijkste en grootste Chinese tempels in Zuidoost-Azië. En hij is schitterend. Een beeldentuin met de twaalf dieren uit de Chinese astrologie verwelkomt ons bij de parkeerplaats. 2024 is het jaar van de draak, en daarom zijn draken extra veel en mooi kleurrijk aanwezig. Aan kleur ontbreekt het ook niet in de tempel zelf. Tientallen horizontale lijnen vol gele lampions overspannen het open pleintje naar de overdekte ruimte waar de godenbeelden vereerd worden.

Voor die halfopen zaal hangen verticaal rode lampionnen, die met goudkleurige Chinese tekens beschreven zijn. Oranje en gele lampjes flankeren het belangrijkste beeld van Thean Hou: de Chinese godin van de zee, Mazu (of Thean Hou), die door de gelovigen ook gezien wordt als de machtige en goede Koningin van de Hemel.

Een man steekt wierookstokjes aan, houdt die met gesloten ogen en gevouwen handen een minuut lang voor zijn hoofd, knielt voor de godin en buigt vier keer voorover. Daarna plaatst hij de brandende geurstokjes in een gietijzeren brander op het plein. Dunne grijze rookstreepjes dwarrelen omhoog.

Mensen lopen ontspannen langs de beelden, muurschilderingen en gekleurde pagodes, en gaan ter afsluiting van hun tempelbezoek een etage lager, waar religieuze souvenirs en eten verkocht worden.

Kuala Lumpur heeft prachtige gebedshuizen, waar iedereen welkom is, ongeacht je levensovertuiging!

Je eigen Maleisië reis

Ook Kuala Lumpur ontdekken en combineren met Maleisisch Borneo? Laat je inspireren door onze Borneo voorbeeldreizen en ontvang een voorstel op maat van je local Hero, waarin je deze wereldstad combineert met bekende en onbekende highlights van Borneo.

Terug naar overzicht