Even bellen? -> 026-3030161

Contact

ma t/m vrij 08:45 - 17:00 uur

De stadsjungle van Kuala Lumpur

Mark 27 mei 2024 Borneo Maatwerk reis, Rondreis buiten Europa

Midden in wereldstad Kuala Lumpur, vol moderne gebouwen, snelwegen en metrolijnen, maken we een wandeling door de boomtoppen in een oud stuk tropisch regenwoud.

Maar eerst gaan we naar een aangelegd stadpark, waar het uitzicht anders, maar ook fraai is.  

Groen frame voor de torens

KLCC Park is een plaatje van een park. Omringd door een hypermodern conferentiecentrum, vijfsterrenhotels en wijnbars, met daar weer achter hoogbouw, is wandelen door de groene oase een fijne afwisseling van de staal-en-beton jungle.

Brede hoge bomen leggen welkome schaduwen over speeltoestellen, paden, bankjes en grasvelden. We wandelen langs een oudere vrouw die Tai-Chi- oefeningen doet, helemaal in haar eigen wereld. Ze is zich totaal niet bewust van de fluffy bruine eekhoorn die ondersteboven hangend jonge groene varenplantjes en stukjes bast van de boom pal naast haar afknabbelt.

Joggers trotseren zwaar zwetend de zon op de speciaal aangelegde rubberen sportroute. We kunnen ons voorstellen dat ze de verleiding hebben om te stoppen en in het grote, maar ondiepe, openbare (kinder)zwembad te plonsen, of minstens even onder het verkoelende water uit de douchepalen te gaan staan….

Jonge moslima’s hebben de ideale fotospot gevonden: sierlijk vormgegeven metalen beelden van een opspringende walvis en twee dolfijnen, in een strakblauwe vijver met een fontein die stralen bruisend wit water produceert. En daarachter: de iconische Petronas Towers met de dubbeldeks luchtbrug, het symbool van Kuala Lumpur. Geframed met groene bladeren en blauw water in de zon, is het zilveren unieke bouwwerk letterlijk en figuurlijk schitterend.

Chinese toeristen vinden dat zij bij een stenen brug met een lage metalen leuning de meest fotogenieke plek met de torens hebben. KLCC Park is eigenlijk genieten op elke plek, vinden wij.

Stad door de boomtoppen               

Taman Eko Rimba KL, een van de oudste stukken regenwoud van Maleisië, ligt dan weer direct naast een andere bekende toren, de Kuala Lumpur (telecommunicatie) Tower, die net als de hele stad, om het stuk oerbos heen is gebouwd. Het is warm en vochtig in het tropische bos, zoals dat hoort. Over smalle stenen en aarden paadjes lopen we naar een metalen torentje, het begin van de canopywalk. Machtige boomvarens, metershoge bamboegrassen, en eindeloze klimplanten; normaal lopen we onder ze, maar nu, wandelend over houten hangbruggen van toren naar toren, zijn we ter hoogte van hun toppen.

We kijken uit op meer groen, en af en toe daar tussendoor, op de andere, door mensen gemaakt stadsjungle. Maar het bewijs dat we echt in de natuur zijn, zien we op een informatiebord, waar bezoekers van het stadsbos gewaarschuwd worden voor giftige schorpioenen en adders, en pythons….         

Terug op de bosbodem, zijn de langstaartmakaken die op het prikkeldraad van de hekken tussen het natuurreservaat en het terrein van de communicatietoren zitten, dan weer redelijk onschadelijk. De apen gaan niet echt opzij, maar zijn ook niet agressief.

We gaan een verweerd uitziende touwbrug op, die slingerend langs vermolmde boomstronken, uitgeholde stammen vol mooie witte en bruinwitte zwammen, brede loofbomen, en voorbijvliegende zangvogeltjes leidt. Totdat een kluwen van bananenboombladeren de doorgang letterlijk verspert. Ons stoere touwbrugpad eindigt in een bruingroene muur. “Met een machete gaan we een route hierdoorheen kappen”, is onze eerste gedachte. Het echte jungle-gevoel, alsof we niet midden in een hypermoderne wereldstad zijn…

Je eigen Maleisië reis

Ook Kuala Lumpur ontdekken en combineren met Maleisisch Borneo? Laat je inspireren door onze Borneo voorbeeldreizen en ontvang een voorstel op maat van je local Hero, waarin je deze wereldstad combineert met bekende en onbekende highlights van Borneo.

Terug naar overzicht