Even bellen? -> 026-3030161

Contact

ma t/m vrij 08:45 - 17:00 uur

De Inca Trail: alles wat je moet weten

Amber 20 november 2024 Peru Reiservaring, Rondreis Peru, Inca trail

Droom je ervan om de Inca Trail te bewandelen en Machu Picchu te bezoeken? Deze populaire trekking staat op de bucketlist van vele reizigers en niet zonder reden, want door de interessante geschiedenis, magische omgeving en bijzondere wandelpaden is het een van de mooiste trekkingen ter wereld. De route voert je dwars door het schitterende Andesgebergte en biedt een unieke ervaring in dit ruige gebied. Jaarlijks reizen honderden reizigers af naar Peruom in de voetsporen van de eeuwenoude Inca’s te treden en deze ervaring zelf mee te maken. Doordat de Inca Trail geen doorsnede trekking is die je zonder voorbereiding kan gaan lopen, beschrijven we in dit artikel alles wat je moet weten over de Inca Trail.

Over de Inca Trail

De Inca Trail is een eeuwenoude, 43 kilometer lange wandelroute in Peru die start in de stad Cuzco en eindigt bij de wereldberoemde ruïnes van Incastad Machu Picchu. Het pad maakt deel uit van talloze wandelpaden waar de Inca’s vroeger liepen om zich van A naar B te verplaatsen. Deze 4-daagse trekking neemt je mee langs afgelegen rivieren, hoge bergpassen, verlaten ruïnes en door de dichte jungle. Het hoogste punt van de Inca Trail bevindt zich op 4200 meter boven de zeespiegel en vormt daarom een risico voor hoogteziekte. Een goede voorbereiding en optimale conditie zijn daarom van groot belang om gezond te blijven tijdens de trekking en hoogteziekte te voorkomen.

Voorbereiding en kosten

De Inca Trail is een pittige trekking en is dan ook niet voor iedereen weggelegd; het is belangrijk om vooraf goed te bedenken of de trekking bij jou past. Door de vele hoogtewisselingen en flinke stijgingen en dalingen kan de route als zwaar worden ervaren, waarbij je last kan krijgen van kortademigheid en spierpijn.

De Inca Trail is geschikt voor reizigers met een goede conditie en we raden dan ook altijd aan om voorafgaand van je reis voldoende de trainen. Eenmaal aangekomen in Peru zelf is het belangrijk om de route van je reis op te bouwen naar hoogte en de Inca Trail als een van de laatste onderdelen in je reis te plannen, zodat je al enigszins gewend bent aan de hoogte. Tijdens het boeken van je reis houden wij hier ook altijd rekening mee.

De Inca Trail mag niet op eigen gelegenheid bewandeld worden en is altijd onder begeleiding van een ervaring gids. Tijdens de trekking wandel je samen met andere reizigers en een team van dragers in een kleine groep en slaap je ’s avonds in je eigen tent onder de sterrenhemel. De dragers nemen jouw bagage, de kampeeruitrusting, kookspullen en maaltijden mee en zorgen samen met de kok voor drie heerlijke maaltijden per dag. De dragers zijn zelfs met al deze bagage op hun rug veel sneller en zorgen dat het kamp al klaar staat voordat je na een lange dag wandelen arriveert.

Om je prestatie te waarderen wordt er bij aankomst altijd enthousiast geklapt en word je hartelijk verwelkomt. Zonder deze geweldige mensen kan je de Inca Trail niet maken, dus is het belangrijk om andersom ook je waardering naar hen te tonen. Het is gebruikelijk om op de laatste dag de gids, dragers en kok een fooi te geven voor hun werk en inzet. Houd hier rekening mee tijdens je voorbereiding en zorg dat je voldoende contant geld meeneemt om ze een fijne fooi te geven.  

Door de toegenomen populariteit van de Inca Trail heeft de regering van Peru een limiet van maximaal vijfhonderd personen per dag ingevoerd die de Inca Trail mogen bewandelen. Het is dan ook raadzaam op de trekking ruim van tevoren te boeken om zo zeker te zijn van een plek tijdens de Inca Trail. Vooral de maanden in juli en augustus zijn populair, dus zorg dat je er zo vroeg mogelijk bij bent. De kosten voor een 4-daagse trekking bedragen doorgaans rond de €700, maar in onze ogen is dat het helemaal waard. De kosten voor een 2-daagse trekking is in onze Peru rondreis ‘de leukste’ al bij de prijs inbegrepen, dat scheelt weer!

Wat neem je mee?

Naast een goede fysieke en mentale voorbereiding is ook een goede voorbereiding van je paklijst noodzakelijk; het weer in de Andes is namelijk onvoorspelbaar en kan snel omslaan. We raden aan om zoveel mogelijk laagjes te dragen en voor de trekking zelf een rugzak mee te nemen. Neem enkel mee wat je écht nodig hebt, zoals: goede wandelschoenen, regenjas, dikke trui/vest, lange mouwen, korte mouwen, een waterafstotende broek, sokken (idealiter van merino wol), ondergoed muts, pet en handschoenen. Verder is het belangrijk om te denken aan EHBO kit, muggenspray, zonnebrand, zonnebril, pleisters, batterijen voor je camera, een powerbank en snacks. Ook zijn een stel goede wandelstokken onmisbaar; ze helpen je naar boven te klauteren en ontlasten je knieën bij het afdalen.

Beste reistijd

Tijdens de Inca Trail wil je natuurlijk genieten van de prachtige omgeving en verre uitzichten en zit je niet te wachten op dagenlange regenbuien. In onze ogen is de beste reistijd daarom van mei t/m oktober, waarbij je zonnige en droge dagen kan verwachten met wellicht af en toe een bui. Wij vinden zelf september een erg fijne periode met aangename temperaturen en een lekker zonnetje. Van december t/m april kan je meer buien verwachten, waardoor bij heftige regenval de paden soms afgesloten kunnen zijn. In de hele maand februari is de gehele Inca Trail gesloten voor onderhoud en is het niet mogelijk om de trekking te maken.

Klaar voor de Inca Trail?

Ben je enthousiast geworden en klaar om de Inca Trail zelf te gaan ervaren? Leuk! Wij vonden deze trekking dé highlight van onze reis door Peru en delen onze ervaringen graag met je. Op onze website vind je voorbeeldreizen van Peru die volledig naar jouw wens aan te passen zijn.

 

Door: Amber, een wereldreiziger in hart en nieren.

 

Na een solo wereldreis en vele andere reizen in 45+ landen, heeft Amber heel wat reiservaring opgebouwd en deelt ze haar kennis graag met andere reizigers. Ze heeft grote passie voor natuur en vreemde culturen en komt graag in contact met locals. Daarnaast werkt zij als freelance travel marketeer in haar bedrijf AW Creations.

Terug naar overzicht