Even bellen? -> 026-3030161

Contact

ma t/m vrij 08:45 - 17:00 uur

Alles wat je moet weten voor een reis naar Peru

Lotte 7 januari 2022 Peru Reistips, Beste reistijd, Rondreis Peru

In dit blog delen we praktische Peru tips en de nodige reisinformatie voordat je echt aan je reis door Peru begint. Het helpt je bij het kiezen van de reisperiode, geeft informatie wat je van het lokale vervoer kunt verwachten, hoe het zit met hoogteziekte in Peru en het ‘hoe en wat’ rondom de Inca Trail.

Rondreis Peru

Peru is een geweldige reisbestemming en perfect voor een afwisselende rondreis. Koloniale steden als Cusco en Arequipa, kleurige indianenmarkten, groene jungle, besneeuwde Andestoppen, de rijke Incacultuur in Machu Picchu, een kudde lama’s grazend op de hoogvlakte, relaxen aan het strand in Lima en sjees met je sandboard van een hoge duin af in de woestijn bij Huacachina.

Beste reistijd Peru

Wat de beste tijd is voor je rondreis Peru hangt natuurlijk af van de regio waar je naar toe wilt reizen, maar ook de hoogte. Reis je naar Lima, dan is december tot en met februari de beste tijd. Het is er dan volop zomer. Maar de Inca Trail naar Machu Picchu is in februari meestal dicht. Dus maak je een complete rondreis door Peru? Dan zijn deze maanden niet echt aan te raden. Reis je tussen april en juni door Peru, dan is de Andes op z’n mooist. Een fijne, rustige tijd.

In juli, augustus en begin september is het winter in Peru, maar het zijn de hoogseizoen maanden en worden gezien als de beste reistijd voor Peru. Aangenaam weer met veel zon en blauwe luchten. Tegelijkertijd is het ook de drukste periode voor een rondreis door Peru. Juli, augustus en september zijn ook beste reistijd voor de Amazone, met weinig neerslag. Reis je naar hoger gelegen gebieden, dan kan het nog wel eens fris zijn. Laagjes aan dus.

Oktober en november, de Peruaanse lente, zijn over het algemeen de drogere maanden van Peru, al kan het wisselvallig zijn. Een beetje vergelijkbaar met de Nederlandse lente. Deze periode wordt steeds populairder, maar is nog relatief rustig. Een prima tijd dus om naar Peru te reizen, en zo vermijd je de drukte.

Vervoer in Peru

Bij een rondreis door Peru pak je allerlei soorten vervoer. De bus, minibus, taxi, trein en boot. Allemaal prima vervoersmiddelen om van a naar b te komen. Je zult merken dat het allemaal goed geregeld is. De wegen zijn over het algemeen (buiten Lima) rustig, vaak tweebaans, soms wat hobbelig maar goed te bereizen. Met een eigen huurauto Peru ontdekken is niet gebruikelijk. De verplichte verzekering is namelijk erg duur. Bovendien kom je met de lokale vervoersmiddelen snel in contact met de locals, wat het reizen door Peru nog leuker maakt.

- Busterminals
In Peru hebben de steden vaak twee busterminals: een voor de lokale bussen en een voor de lange afstandsbussen. Tijdens je rondreis door Peru zal je vaker naar die laatste moeten. Daar reis je makkelijk naar toe met een taxi. De busterminals in Peru zijn goed onderhouden en liggen vaak aan de rand van de stad. De tickets regelt je local Hero vooraf voor je. Ter plekke betaal je vaak nog wel een kleine tax, zo’n 50 cent. Dit kan niet vooraf in je ticket worden opgenomen. In de terminal kun je je ‘inchecken’ voor je bus. De plaatsnamen van de bestemmingen worden duidelijk aangegeven. Je geeft je bagage bij de bus af en je krijgt daar een kaartje voor, die je weer inlevert zodra je op je bestemming bent, in ruil voor je koffer/tas.

- Express of royal class bus
Een lange-afstandsbus, deze bussen vertrekken meerdere keren per dag en hebben goede zitplaatsen, airco en toilet aan boord. De zitplaatsen zijn vooraf gereserveerd, dus je krijgt een stoel nummer toegewezen. Sommigen zijn zo luxe dat het voelt alsof je vliegt, zodra je de koffie en crackers overhandigd krijgt en je stoel een standje naar achteren zet. Wij vinden deze bussen de prettigste manier om door Peru te reizen, want het is relaxed maar ook nog heel betaalbaar. Vaak worden er onderweg meerdere films afgespeeld op de tv voorin. Geen zin in lawaaiige vechtfilm of musical? Neem je oordoppen mee. Een opblaaskussentje en een warm vest zijn ook fijn, om wat te slapen en warm te blijven in de soms frisse airco.

- Lokale bussen in Peru
Deze bussen zitten vaak er vol. De plaatsen zijn niet vooraf gereserveerd en je reist minder comfortabel. Het kan zomaar voorkomen dat je (een deel van je reis) moet staan. Ze stoppen vaak onderweg om mensen in en uit te laten en als het etenstijd is maken ze een standaard stop bij een restaurant onderweg. Bij lange afstanden wordt om de 2 uur een stop gemaakt voor een plaspauze. Neem ook voor deze bus vooral een warme trui mee.

- (Fiets)taxi’s & collectivo's
Bij de luchthavens, bus- en treinstations vind je volop lokale taxi’s. Spreek vooraf een prijs af, check bij een local wat het bedrag zou moeten zijn, of vraag de meter aan te zetten. In de steden rijden kleinere, budgettaxi’s waar je vaak net met z’n tweeen in past. Wil je de fietstaxi, een soort riksja, pakken? Deze rijden in Puno, Ica en Pisco. Populair lokaal vervoer zijn de combi’s of collectivo’s. Deze minibusjes rijden door de steden of daartussen. Minder veilig, maar wel snel contact met de locals.

- Treinen
Met de trein naar Machu Picchu vanuit Cusco is een handige en prima manier van reizen. Je kunt kiezen uit de luxe Vistadome en de Backapacker, een goedkoper maar goede trein. De Vistadome is een stuk duurder, maar niet nodig. Beide treinen hebben namelijk grote ramen met uitzicht. Een andere luxe trein in Peru lijkt wel wat op de Orientexpress. Deze rijdt tussen Cusco en Puno. Een prijzige rit in koloniale stijl waar je al snel zo’n 250 USD voor betaalt. Goedkoper treinen kan ook tussen deze twee steden, maar die valt vaak uit. Je kunt tijdens je reis door Peru beter de bus pakken om van Cusco naar Puno te gaan en andersom, het uitzicht is niet anders.

Inca Trail

Er zijn tijdens je rondreis Peru verschillende routes naar Machu Picchu. Je kunt er met de trein naar toe, maar voor velen is het een lang gekoesterde wens om de Inca Trail te lopen. De klassieke vierdaagse Inca Trail is de meest bekende. Je wandelt in een internationaal gezelschap en kampeert in kleine tentjes. De uitzichten onderweg zijn magisch. Er gaat een gids met je mee die je onderweg van allerlei info voorziet. Ook gaan er dragers mee voor je bagage. Een bijzondere ervaring, maar best pittig. Geen warm water en minimale sanitaire voorzieningen. Wil jij de Inca Trail lopen? Dan is tijdig boeken nodig, minimaal 4 tot 3 maanden tevoren. Wil je de Inca Trail lopen tussen mei en oktober? Boek 'm dan zelfs 6 maanden tevoren. De Inca Trail in Peru is ontzettend populair en daarom altijd snel volgeboekt.

Ben je toch te laat en is de Inca Trail al volgeboekt? Of wil je wat meer van de gebaande paden? De Salcantay Trail is een goed alternatief, net als de Lares Trail. De Salkantay Trek is zelfs door National Geographic Travel Magazine uitgeroepen tot één van de 25 beste hikes ter wereld. Blogster Sabine ervaarde het zelf en liep de Salkantay Trail die ze via ons regelde. Ze schrijft er over op haar blog Besabine.nl.

Vaccinaties & gezondheid Peru

Voor Peru zijn geen vaccinaties verplicht. Vaccinaties tegen hepatitis en DTP en gele koorts worden aangeraden. Ben je 7 dagen eerder in een land geweest waar gele koorts heerst, dan is een inenting daartegen verplicht. Je moet dat dan aantonen in je vaccinatieboekje. Malaria komt in Peru alleen in de tropische gebieden voor. Boven de 2000 meter sowieso niet. Bezoek je ook de Amazone, houdt hier dan rekening mee. Dengue ofwel knokkelkoorts komt in Midden – en Latijns Amerika steeds vaker voor. Deze ziekte verloopt meestal vrij onschuldig, met koorts, hoofdpijn en huiduitslag maar kan in uitzonderlijke gevallen complicaties geven. Dit geldt ook voor Zika, een met Dengue vergelijkbare ziekte, die vooral voor zwangere vrouwen gevaar oplevert. Er zijn geen vaccinaties hiervoor. De muggen die deze ziektes overbrengen steken overdag, dus smeer je tijdens je reis door Peru goed in met antimuggenmelk, met minimaal 30-50% DEET. Win tijdig reizigersadvies in via de GGD of een andere instelling voor het meest up-to-date advies.

Hoogteziekte Peru

Op hoogteziekte zit je niet te wachten tijdens je rondreis door Peru. De misselijkheid, hoofdpijn, gebrek aan eetlust en vermoeidheid zijn serieuze symptomen en moet je niet negeren. Gelukkig kun je zelf veel doen om hoogteziekte te voorkomen. Het is belangrijk om je reis naar Peru niet direct op grote hoogte te beginnen, maar langzaam op te bouwen. De kans op hoogteziekte wordt daarnaast groter naarmate je sneller stijgt. Bij het plannen van rondreis door Peru houdt je local hero hier rekening mee. Zou je bijvoorbeeld meteen naar Cusco vliegen, dan land je op 2500 meter. Dat is te hoog als je lichaam dit nog niet gewend is. Beter is het om bijvoorbeeld in Lima te starten en langzaam richting hoger gelegen gebieden als Cusco te reizen.

Krijg je tijdens je reis last van hoogteziekte? Lichte klachten komen bij veel reizigers wel eens voor. De hoofdpijn is dan nog wel te onderdrukken met een pijnstiller. Houd een dagje rust en reis niet naar een hoger gelegen gebied. Drink de lokale coca-thee, die kun je vrijwel overal krijgen. Ook in je hotel. Wordt het erger en voel je je echt ziek? Ga dan naar een arts en reis naar een lager gelegen gebied. Negeer hoogteziekte niet, omdat het echt gevaarlijk kan zijn. Je local hero in Peru is geen arts maar is er wel 24/7 om op terug te vallen.

Betalen in Peru

In Peru betaal je met de PEN, de Peruaanse Nueva Sol. Kijk voor de actuele koers op oanda.com. Amerikaanse Dollars worden ook overal geaccepteerd. Pinnen met een Nederlandse pinpas kan in de steden. Neem voor de zekerheid ook een creditcard mee en zet je pinpas op wereld.

Visum Peru

Heb je een Nederlands of Belgisch paspoort dan is voor Peru geen visum nodig. De stempel bij aankomst in Peru geldt voor een verblijf van maximaal 30 dagen. Ga je tussendoor naar Bolivia, dan begint deze periode weer opnieuw. Je paspoort moet nog minimaal 6 maanden geldig zijn bij het verlaten van Peru. Reis je via de VS? Denk aan een ESTA, ook bij een overstap.

Maatwerk reis Peru!

Weet je wanneer je naar Peru wilt reizen en wil jij je eigen unieke rondreis Peru samenstellen? Neem dan contact op met local hero Indie, je lokale reisspecialist in Peru. Samen ontwerp je je Peru rondreis op maat. Check voor inspiratie de voorbeeld Peru rondreizen op onze site. Indie kan je perfect adviseren over bijzondere plekken en brengt je graag in contact met de lokale bevolking.

Peru voorbeeld rondreizen:
betaalbaar Peru op maat
de leukste rondreis door Peru
- comfort boutique reis door Peru
Peru van de gebaande paden 
Peru familieavontuur.

Peru combineren met Bolivia en Chili? Dan zal de combireis Peru, Bolivia & Chili je aanspreken. Alle rondreizen zijn naar wens aan te passen. Zo weet je zeker dat je route logisch is en je alle bekende én onbekende highlights aandoet. 

Hola Peru!

Terug naar overzicht