Even bellen? -> 026-3030161

Contact

ma t/m vrij 08:45 - 17:00 uur

Alles wat je wilt weten over boeddhisme

Mirjam 10 september 2024 Meet the locals, Reistips, Boeddhisme

Sri Lanka, Thailand of Vietnam? De bestemmingen in Azië zijn eindeloos en tegelijkertijd heel divers. Toch hebben ze één ding gemeen: het geloof in het boeddhisme. Deze levensbeschouwelijke stroming staat symbool voor het leven van een gelukkig bestaan door de verering van Boeddha. Voor de lokale bevolking zorgt het boeddhisme voor een ontsnapping aan reïncarnatie door het volgen van het achtvoudige pad. Heb je een reis naar een boeddhistisch land op de planning staan en wil je weten wat de do’s en don’ts van het boeddhisme zijn? We vertellen het je in dit blog. 

#1 Pas je kleding aan

Wanneer je je onderdompelt in de lokale Aziatische cultuur, kan een bezoek aan een tempel natuurlijk niet ontbreken. Dit religieuze centrum ademt boeddhisme en daarom is het belangrijk om respect te tonen voor de gebruiken. Zorg ervoor dat je je schouders en knieën bedekt, doe je pet en zonnebril af en trek ook altijd je schoenen uit bij het binnengaan van een tempel. Heb je toevallig een tatoeage van een Boeddha op je lichaam? Bedek deze dan ook om een teken van disrespect naar boeddhisten te voorkomen.

#2 Opstaan

Als je eenmaal in een tempel bent, is het belangrijk om op te staan zodra een monnik de tempel binnenkomt. Hierdoor laat je zien dat je eerbied hebt voor hem en zijn levensbeschouwing. En omdat wij vaak langer zijn dan de locals, kan een buiging soms nodig zijn. Door het geven van een kleine donatie voor vertrek toon je je waardering voor het boeddhisme en draag je bij aan het voortbestaan van de tempel.

En dan nog iets... glimlach! Aanhangers van het boeddhisme geloven sterk in karma en leven onder het motto “Doe goed en goed komt naar jou”. Met een glimlach op je gezicht straal je dus tolerantie en vriendelijkheid uit, wat zorgt voor een onderling respect met de locals.

#3 Voetzolen

Een vakantie naar een boeddhistisch land laat je ook kennismaken met de betekenis van bepaalde lichaamsdelen. Zo worden voetzolen binnen deze levensovertuiging als onrein gezien. Let daarom goed op dat je de onderkant van je voet nooit richting een Boeddhabeeld of persoon richt. Dit geeft mensen de indruk dat je hen niet respecteert.

#4 Hoofd aanraken

Lichamelijk contact is sowieso niet aan te raden, maar zeker niet iemands hoofd. Dit is namelijk het heiligste deel van het lichaam volgens de boeddhisten. Vrouwen mogen een monnik niet aanraken.  Een aanraking door een vrouw noodzaakt een monnik om een zuiveringsritueel te doorgaan.

#5 Over de drempel

Als je een tempel binnenloopt, stap dan over de drempel. Boeddhisten geloven dat er heilige boeddhistische geesten in de drempel wonen. Dus door erover heen te stappen, stoor je ze niet. En het spreekt voor zich, maar praat zachtjes wanneer je in een tempel loopt.

#6 Wijzen

Het is goed voor te stellen dat je op reis enthousiast de nieuwe omgeving in je opneemt en je al het moois en lekkers dat een land te bieden heeft wilt ervaren. Zorg er wel voor dat je hierbij niet wijst naar mensen of beelden, want wijzen wordt binnen het boeddhisme als onbeleefd gezien. En genieten van de lokale keuken, dat doe je het beste buiten de aanwezigheid van monniken, die pas laat in de middag eten.

Do’s en don’ts van het boeddhisme in de praktijk brengen?

Heeft dit voorproefje je geïnspireerd om de lokale, boeddhistische gewoonten van dichtbij mee te maken? Breng het in de praktijk in Sri Lanka, Thailand, Vietnam of één van onze andere bestemmingen.

 

 

Terug naar overzicht