Even bellen? -> 026-3030161

Contact

ma t/m vrij 08:45 - 17:00 uur

Voel je een professionele natuurfotograaf op de Galapagos eilanden

Mark 22 augustus 2024 Galapagos

De Galapagos Eilanden van Ecuador staan heel hoog op de lijst van droom wildlife-trips. Voor natuurfotografie is het misschien wel de ultieme bestemming, want wij kennen weinig andere plekken waar je zo makkelijk zulke bijzondere dieren van zo dichtbij kunt vastleggen. Het kan haast niet anders dan dat je op de Galapagos het gevoel krijgt dat je een professionele natuurfotograaf bent…

 

Lopen als Darwin

De evolutietheorie van de Engelse bioloog Charles Darwin is de basis voor hoe wij tegenwoordig denken over het ontstaan en de ontwikkeling van soorten op aarde. De definitieve bewijzen voor zijn ideeën vond Darwin op de Galapagos, met name door de verschillende soorten vinkjes van de eilanden te bestuderen.

Hij legde al het moois dat hij tegenkwam met pen en potlood vast op papier; wij doen dat vooral met camera en telefoon. De overeenkomsten zijn dat wij, net als Darwin in 1835, lopend over de de (nakomelingen van) Darwins vinkjes ook kunnen zien - hoe cool is dat?! Ook verwonderen we er ons keer op keer over hoe bijzonder het is om op deze afgelegen eilanden te zijn, tussen unieke dieren.

Daadwerkelijk uniek, omdat veel (onder)soorten die je hier zeker gaat zien, alleen op de Galapagos voorkomen. Zoals de zeeleguaan, zwart gekleurd met rode of groene plekjes, en ook de enige hagedisachtige die (deels) in de oceaan leeft, en de Galapagosaalscholver, die niet kan vliegen. De dieren lopen of vliegen ook niet weg als ze ons zien, want ze kennen geen angst voor mensen, omdat er nooit op ze is gejaagd. En dat creëert perfecte fotomogelijkheden!       

Fotoparadijs

Omdat je zo dicht bij de dieren kan komen, heb je de uitzonderlijke kans om moeiteloos prachtige close-ups te maken van ogen, snavels en veren van schitterende vogels zoals albatrossen en flamingo’s. Ook de blauwe voeten van de blauwvoetgent zie je nergens anders in het wild zo goed als op de Galapagos.

En wat dacht je van de geeloranje rugstekels en schubben van de landleguaan, die op een vrolijk draakje lijkt, of de knalrode opgeblazen keelzak van de fregatvogel, die als een ballon onder zijn snavel hangt om vrouwtjes (en fotografen) te lokken? Of lange goudkleurige snorharen van een Galapagos Zeeleeuw op rood zand? Of maak je liever juist een perfect plaatje van dat hele aandoenlijke zeezoogdier, uitrustend op een poederwit strand, haar nog natte lijf donker glimmend?

Want dat is ook een absolute fotoplus van de Galapagos Eilanden: de kleuren. Prachtige contrasten en combinaties, zoals de Rode Rotskrab, die hemelsblauw, goud, zwart, paars, oranje, rood, bruin, en geel in één lijf combineert, en geduldig voor je poseert. De groene heuvels, de alle-kleuren-blauw van het zeewater, en de grijze lavarotsen met mosterdgele cactussen zijn naast mooie kleurcontrasten ook nog eens perfecte panorama-achtergronden voor elk dier dat je daarop wilt vereeuwigen.   

Voor spectaculaire social media-selfies heb je ook alle tijd, omdat de dieren gewillig blijven zitten, zoals bijvoorbeeld met Galapagos-reuzenschildpadden, duttend in ondiepe poeltjes. En die tijd kan je ook gebruiken om je onderwerp vanuit verschillende posities te fotograferen, tot je helemaal tevreden bent met je fotocreatie.

Het kan haast niet anders dan dat je je op de Galapagos Eilanden een professioneel natuurfotograaf voelt!

 Galapagos-fotografietips

-      Bedenk voor wie je fotografeert: kinderen zien bijvoorbeeld liever een zeeleeuw volledig in beeld, dan een kunstzinnige extreme close-up van de felrode ring rond het diepzwarte oog van zwaluwstaartmeeuw, of een ruim panorama met een reuzenschildpad in de benedenhoek van zijn natuurlijke leefomgeving. Met dat laatste beeld scoor je juist weer veel waardering bij je collega-fotografen, die hierin direct de ”regel van derden”- of “gulden snede”compositie herkennen.

-      Hou je aan de lokale richtlijnen en aan de aanwijzingen van je natuurgids, zodat je de dieren niet aanraakt of verstoort; je bent immers te gast op hun terrein. Zo leg je ook hun natuurlijke gedrag, zoals bijvoorbeeld de koddige paringsdans van de blauwvoetgent, het mooist op beeld vast.

-      Zak ook (letterlijk) eens door je knieën, of ga op je buik liggen: zo fotografeer je het onderwerp vanuit een compleet ander perspectief. Door je camera daarbij wat schuin omhoog te richten, kan je dan ook vaak nog een mooi achtergrondpanorama creëren met bijvoorbeeld een felblauwe hemel of mysterieuze zwarte lavalandschappen.

Tot slot: vergeet niet regelmatig je zoeker, lens of scherm opzij te leggen, om met je eigen ogen de fantastische natuur van de Galapagos Eilanden te bewonderen!

Ook oog in oog staan met een zeeleeuw op de Galapagos Eilanden?

Als je van bijzondere dieren houdt zijn de Galapagos Eilanden de perfecte bestemming voor jou. Ben je benieuwd naar de mogelijkheden? Kijk dan naar onze Galapagos  voorbeeldreizen. Combineren met een rondreis Ecuador kan natuurlijk ook.