Tuktuks zijn een bekend symbool van Thailand. De vrolijk gekleurde brommertaxi’s op drie wielen schieten diep ronkend door het drukke verkeer. Enthousiaste toeristen zitten voorovergebogen onder het lage luifeldak en veren mee met alle bochten.
Stoïcijnse Thai laten zich naar huis brengen in een tuktuk en handelaren sturen de wagentjes, volgeladen met hun waren, als snel en goedkoop transport naar hun klanten. ‘s Avonds flitsen ze fel roze, blauw en rood verlicht voorbij, op zoek naar een volgend vrachtje.
Tuktuk of niet?
Sommige mensen weigeren juist in tuktuks te stappen. Ze maken lawaai, zijn onveilig in het verkeer, hebben vervuilende motoren – tegenwoordig rijden er ook elektrische tuktuks – en je rijdt door de uitlaatgassen, zijn vaak gehoorde klachten.
En toch hoort een tuktuk-rit bij je Thailandreis, vinden wij. Al doe je maar één ritje, vanwege de korte afstand of omdat de tuktuk sneller door het verkeer golft dan een taxi, of reserveer je een (halve) dagtrip langs alle mooie plekken in Bangkok: het is gewoon een hele leuke ervaring.
Helaas halen sommige tuktuk-chauffeurs vervelende trucjes uit om meer geld te verdienen, ten koste van hun buitenlandse passagiers. We geven een paar bekende smoesjes, en tips om te voorkomen dat je geld en tijd verliest.
Gesloten paleis
“Het koninklijk paleis is nu gesloten vanwege een ceremonie. Om half drie is het weer open. Ik weet een leuke route en breng je daarna naar het paleis”. De grote bezienswaardigheden van Bangkok zijn in principe nooit gesloten. Die voorgestelde route brengt je langs toeristenwinkels met hoge prijzen, en hoge commissie voor de chauffeur.
Tip: ik vertel dat ik in Bangkok woon (“oh, dan is het paleis nu open” was een laconieke reactie daarop), of dat ik hier al vaak geweest ben. En spreek daarna een normale prijs af voor het ritje naar mijn bestemming.
Ver en per persoon
“Oh dat is heel ver”, hoor je veel, zeker op drukke plekken. Ook als dat niet zo is. “Ver” betekent uiteraard een hogere ritprijs. Tip: Bekijk vooraf hoe ver je bestemming is en vraag, bijvoorbeeld aan je hotelbalie, wat een redelijke prijs is. En vertel de chauffeur dat ook.
“Nee, dat is per persoon”. Je bent op je bestemming en de chauffeur wil de afgesproken prijs ineens niet voor de rit, maar per passagier. Tip: zeg dat je veel tuktuk-ritten maakt en dat de afgesproken prijs altijd voor de rit is. En dat hij dus vooraf had moeten zeggen als hij per persoon bedoelde. Spreek sowieso voor je rit duidelijk af waar je heen gaat en wat de totaalprijs is.
Instappen!
Blijf bij al je reacties vriendelijk, glimlach als een Thai, en onderhandel rustig verder, als nodig naar een redelijke tussenoplossing. Kom je er niet uit, loop dan gewoon naar de volgende chauffeur. Want uiteindelijk stap je in, om Thailand ook te beleven in een tuktuk!
Op reis naar Thailand..
..en het land met eigen ogen ontdekken? Ontvang een voorstel op maat van local Hero Henk, je Thailand reisspecialist ter plaatse. Bekijk onze voorbeeld rondreizen door Thailand voor meer inspiratie.
Mark, een Dutch local in Thailand
Over de schrijver:
Mark woont in Thailand, al heel wat jaren. Nu samen met zijn vriendin Praew op het prachtige eiland Koh Samui, nadat hij eerst in Khon Kaen, een grote stad in het landbouwgebied van de Noordoostelijke regio Isaan, en ook in het altijd fascinerende Bangkok gewoond heeft.