Even bellen? -> 026-3030161

Contact

ma t/m vrij 08:45 - 17:00 uur

Praktische tips voor duurzaam reizen

Adriënne 20 april 2022 Duurzaam, Reistips

We willen het allemaal: de verste uithoeken van onze planeet ontdekken, je onder dompelen in een andere cultuur, leren van de locals en ons verbazen over de schoonheid van moeder natuur. Toch zijn we ons ook steeds bewuster van hoe kwetsbaar onze aarde is.

Duurzaam reizen is reizen met een ‘minimale voetafdruk’ door natuur, cultuur en mensenrechten te beschermen. Wat kun jij doen tijdens je rondreis? In deze blog geven wij je enkele praktische tips.

#1 Vlieg als 't kan rechtstreeks 

Bij reizen hoort vliegen, het is vaak de enige manier om op je bestemming te komen. Doordat vliegtuigen CO2 en fijnstof uitstoten hebben ze een nadelig effect op het milieu. Hoe minder je vliegt, hoe beter het is. Kies voor CO2 compensatie en als het kan voor een rechtstreekse vlucht.

#2 Hiking en biking

Ben je in een stad of verblijf je een paar nachten op dezelfde plek, laat de auto dan even voor wat het is. Do as the locals do en spring op de fiets of trek je wandelschoenen aan ga de natuur in. Milieuvriendelijk en je komt op plekken waar je met de auto niet makkelijk komt.

Vaak kom je daardoor dichterbij de lokale bevolking. Je kunt je fiets makkelijk aan de kant zetten om een praatje te maken met die hardwerkende boer op zijn platteland. Of fiets naast de naar hun werk fietsende locals door de kleurige straten van een koloniale stad. Hiking & biking, het is niet alleen leuk, het is ook nog eens gezond.

#3 Eet lokaal

Een goede manier om een land te ontdekken, is via je smaakpapillen. Laat je tijdens je rondreis verrassen door de lokale cuisine. Kies voor een lokaal restaurant en bestel een plaatselijk gerecht met een lokaal biertje. Hiermee ondersteun je niet alleen de lokale bevolking en draag je bij aan de economie, het is ook goed voor het milieu. In de lokale restaurants wordt gekookt met producten uit de regio. Producten die rechtstreeks van het land afkomen, verser dan vers, en zonder dat er veel transport bij aan te pas komt.

#4 Kleinschalig overnachten

Je ziet het steeds meer als je reist: eco-lodges en kleinschalige hotels met oog voor de natuur én met aandacht voor de lokale gemeenschap. Naast eerlijke werkgelegenheid en goede arbeidsvoorwaarden, houden duurzame accommodaties zich bezig met het verminderen van energie-, waterverbruik en afval. Soms zijn deze duurzame lodges, hotels en guesthouses bijna geheel zelfvoorzienend.

Een ander bijkomend voordeel is dat je door duurzaam te overnachten vaak verblijft op de mooiste locaties middenin de natuur. Ontwaak met de geluiden van de jungle, badder in natuurlijke heetwaterbronnen of zie vanaf je veranda een heldere sterrenhemel.

#5 Onze favoriet: homestays

Een andere manier om de lokale gemeenschap te ondersteunen is door te verblijven in een homestay. Het is dé manier om de locals te leren kennen. Door een nachtje te slapen bij mensen thuis, krijg je de kans om het gewone leven van dichtbij mee te maken.

Homestays zijn er in allerlei soorten en maten. Denk aan een casa particular in Cuba, community stay in Nepal, farmstay op een koffieplantage in Nicaragua, bij de Xhosa in Zuid-Afrika of in een homestay op Tonle Sap lake in Cambodja. In elk land zijn er wel mogelijkheden. Voor de meeste van onze reizigers is het achteraf één van de mooiste reisherinneringen.

Je local Hero is zelf onderdeel van de lokale gemeenschap en kent al deze plekken. In overleg met jou boekt hij of zij deze kleine charmante hotels en homestays. Gerund door een lokale familie en echt onderdeel van het dorp of de wijk.

#6 Beperk plastic

Van de ‘plastic soep’ in onze oceaan tot rondslingerende plastic zakjes in natuurparken, ons plastic gebruik heeft een negatief effect op ons milieu. Niet alleen is zwerf plastic dodelijk voor (zee)dieren, het is ook niet of nauwelijks afbreekbaar. Het kan wel decennia lang duren voordat je plastic waterflesje is afgebroken. Daarnaast komen er bij het produceren van plastic chemicaliën in de lucht, waaronder CO2.

Neem op reis je eigen hervulbare drinkfles of camelbag mee en vul deze tijdens je rondreis steeds met water. Steeds meer hotels en lodges hebben grote watertonnen staan, waarmee je je eigen kleine flesjes kunt vullen. Zijn die er niet, koop dan in de supermarkt een grote waterfles (in plaats van kleine halve liters) om zo je drinkfles en die van je reisgenoten bij te vullen. 

Local Hero Travel heeft de Plastic Pledge om met plasticvervuiling tegen te gaan ondertekend.

Meer info over Local Hero Travel en verantwoord reizen.

Terug naar overzicht