Even bellen? -> 026-3030161

Contact

ma t/m vrij 08:45 - 17:00 uur

Ontdek de lokale cultuur van Indonesië

Mirjam 5 september 2024 Indonesië Reistips, Reiservaring, Rondreis Indonesië

Indonesië, een archipel vol diversiteit en avontuur. Elk eiland heeft zijn eigen charme, maar ze worden allemaal verbonden door de rijke lokale cultuur. Benieuwd naar de eetgewoonten en traditionele kunstvormen van Indonesië? Lees verder en laat je inspireren.

#1 Gastronomie

Een reis naar Indonesië is niet compleet zonder te genieten van het heerlijke eten. De Indonesische keuken is een ware smaakexplosie. Met kruiden en specerijentoveren de lokale bewoners de meest verrukkelijke maaltijden op tafel.

Bij een verblijf in een homestay krijg je de kans om deze gerechten in een authentieke setting te proeven.Tip van de locals? Zorg ervoor dat je altijd wat eten op je bord hebt en laat iets over als je genoeg hebt gegeten. Zo voorkom je dat de gastheer of -vrouw zich schaamt omdat ze denken dat er niet genoeg is. En vergeet niet je rechterhand te gebruiken bij het eten of aannemen van voedsel. Hier in Indonesië wordt de linkerhand als onrein gezien.

#2 Religie

Religie speelt een belangrijke rol in de Indonesische samenleving en vormt de basis van hun principes. Na de onafhankelijkheid van Nederland in 1945 werd de Pancasila opgesteld, vijf religieuze principes die eenheid en tolerantie uitdragen.

Hun geloof in deze principes betekent niet dat Indonesiërs niet openstaan voor andere overtuigingen; integendeel zelfs Het nationale motto, "Bhinneka Tunggal Ika" ofwel "Eenheid in verscheidenheid", zegt alles.Respecteer de lokale religieuze gebruiken en wees open voor de diversiteit die het land biedt, net zoals zij dat zelf doen.

#3 Amusement

Wil je je volledig onderdompelen in de Indonesische cultuur, dan mag een lokale muziek-, dans- of theaterervaring zeker niet ontbreken. Gezellig om mee te maken, net zoals een traditionele Indische verjaardag waar bijna altijd muziek wordt gedraaid; dat is nog eens wat anders dan een kringverjaardag!

Luister naar de melodieën van de traditionele Gamelan om niet alleen de muziek, maar ook de geest van elk instrument te voelen. Een andere vorm van amusement is terug te vinden in de Ramayana. Hierbij kan je meebewegen met kleurrijke, energieke dansen. Zo wordt je écht onderdeel van de lokale gemeenschap.

Ben je toch liever toeschouwer, dan is de Wayang misschien iets voor jou? Met behulp van de bekende wajangpoppen wordt een poppenkast opgevoerd wat je laat kennismaken met de drager van de Indonesische cultuur.

#4 Klederdracht

Naast gastronomie, religie en amusement is de Indonesische cultuur ook terug te vinden in de traditionele klederdracht. Hiervoor wordt vooral gebruik gemaakt van batik, een techniek om verschillende motieven op stof te verven met een achterliggend verhaal en unieke boodschap.

Bekijk de patronen en zo weet je waar een stof vandaan komt; een originele manier om meer te leren over de verschillende Indonesische regio’s en hun eigenschappen. Batik wordt zelfs als dusdanig uniek gezien dat UNESCO het heeft erkend als immaterieel cultureel erfgoed. Een traditioneel kledingstuk meenemen als souvenir uit Indonesië is dus zeker een leuk aandenken aan je reis!

Klaar om Indonesië zelf te ontdekken?

Bekijk onze inspirerende voorbeeldreizen Indonesië en laat je verder begeleiden door onze Local Hero Evy. Waar wacht je nog op? Je avontuur begint hier!

Terug naar overzicht