Hoge bergen en lagere prijzen, dan hebben we het over Georgië. Georgië, waar ligt dat eigenlijk? In Europa of in Azië? Nou allebei dus, Georgië ligt op de grens van Oost Europa en West Azië. Met als buurlanden Rusland, Azerbeidzjan, Armenië en Turkije. Een reis naar Georgië gaat bijna nooit alleen naar Georgië, maar ook naar Armenië. Twee in één deal dus. De meeste reizigers vliegen tijdens hun rondreis Georgië & Armenië heen op Tbilisi en terug vanaf Jerevan of andersom. De volgorde maakt eigenlijk niet veel uit, zolang je allebei maar gezien hebt.
Lees voordat je je Georgië & Armenië reis gaat plannen even deze blog door en leer alles over de beste reistijd van Georgië, hoe je erdoorheen reist, de to do’s en alle andere handige dingen om te weten. Zodat jij straks klaar bent om de perfecte maatwerk reis Georgië samen te stellen.
Beste reistijd Georgië
Georgië kent eigenlijk verschillende klimaten. Georgië en Armenië liggen in de Kaukasus. Naast het landklimaat, wat koude winters en warme zomers betekent, is ook de hoogte van belang. Aan de westkant van Georgië, daar waar de zwarte zee is, vind je een subtropisch klimaat, dus veel regenval en hogere temperaturen. Door de hoogte verschillen zijn er veel verschillende temperaturen in Georgië. Zo vind je in de bergen een berg klimaat, waar het in de winter wel -30 graden kan worden en in de zomer wordt het niet veel warmer dan 20 graden.
Maar wanneer kan je nou het beste naar Georgië reizen? In de zomer. Juli, augustus en september zijn de beste maanden voor Georgië. Het is er dan lekker warm en, ook niet geheel onbelangrijk, droog. Als je niet van suiker bent, kun je natuurlijk ook de rest van het jaar naar Georgië reizen. Bijvoorbeeld van april tot en met juni, dan ben je er voordat het drukke seizoen begint en zijn de tempraturen al lekker aangenaam. Maar, heb je wel grotere kans op regen.
De Georgische zomers kennen ook hittegolven met tempraturen van 30 tot 40 graden. Maar over het algemeen is de zomer lekker en kun je temperaturen verwachten van 25 tot 30 graden. In het laag- en na seizoen is het in Georgië iets minder aangenaam en moet je denken aan temperaturen van onder de 10 graden en in het winter zelfs onder het vriespunt. Klinkt een beetje zoals bij ons, als je de extreme tempraturen in de bergen niet meerekent natuurlijk.
Hoe reis je door Georgië & Armenië?
Begin je in Jerevan, de hoofdstad van Armenië, dan wordt het eerste vervoer je eigen benen. Omdat in Jerevan alles prima te voet kan (met zo hier en daar een taxi) is dit geen probleem en heb je langer de tijd om alles goed te bekijken. Verder kan je het beste door Georgië en Armenië reizen met een chauffeur. Deze rijdt je door heel het land en zet je netjes af bij de grens, waar een nieuwe chauffeur al staat te wachten. Goed geregeld dus.
De afstanden tussen alle bestemmingen is niet heel groot, maar door de bergen zijn de reisafstanden qua tijd toch nog best groot. Dus bereid je voor op aardig wat uurtjes in de auto. Met die mooie uitzichten is dat natuurlijk geen probleem.
Wat is er allemaal te doen in Georgië & Armenië
In de Georgische hoofdstad Tbilisi vind je veel negentiende -eeuwse herenhuizen met mooie houten balkons en achttiende -eeuwse zwavelbaden. Maar vergeet ook niet de grote boulevards met de neoklassieke gebouwen en de moderne architectuur die zo in Rotterdam past. En bij Tbilisi hoort een ritje met de tramway. Nee niet zomaar een tram, met de tramway bedoelen we de kabelbaan naar de heuvels. Vanaf die heuvels heb je super mooie blik over de vallei, waar oud en nieuw verrassend goed worden gecombineerd.
Wijn in Georgië? Ja, zeker! Niet alleen Frankrijk en Zuid-Afrika hebben wijn, maar ook in Georgië groeien er druiven genoeg. Sommige druiven pitten zijn zelfs al afkomstig uit het Neolithicum, de tijd zo’n 11.000 voor Christus. Nog steeds worden de 500 druivensoorten in kleipotten, genaamd qvevri’s, onder de grond gefermenteerd. Khakheti is het belangrijkste wijnbouwgebied, de wijngaarden liggen hier op de zonnige flanken van de groene Kaukasus heuvels. Telavi heeft ook wijngaarden. De eerste moderne wijngaarden van het land, die ooit werd bezocht door Alexandre Dumas (die van de 3 musketiers). Bij deze wijngaarden hoort zo’n 18 hectare grond, dus je bent wel even bezig als je overal doorheen wilt lopen. Maar mag natuurlijk en daarna kun je lekker de wijn proeven.
Armenië heeft net als Georgië veel te bieden. Maar het beste herken je Armenië toch wel aan de kerken en kloosters. Deze gebouwen zijn voor Armenië wat de piramides voor de Egyptenaren zijn. De Armeense locals zijn trots op hun christelijke roots en willen dit graag delen met alle toeristen. Hoe je al die kloosters en kerken het best kunt bezoeken? Doe het half/half, daarmee bedoelen we half met een gids en de andere helft lekker zelf.
What else?
Geen visum en geen vaccinaties! Bij aankomst op de luchthaven in Georgië of Armenië krijg je een stempel in je paspoort waardoor je 90 mag blijven. Je paspoort (met alleen een ID kaart kom je er niet in) moet bij aankomst nog 6 maanden geldig en je moet een geldig retour ticket hebben. Mocht je je reis willen verlengen naar Azerbeidzjan vraag dan van te voren een e-visum aan, deze kost ca. 25 US$.
Vaccinaties zijn niet verplicht voor Georgië en Armenië, maar zoals veel landen worden DTP en Hepatitis A wel aangeraden. Kijk voor de zekerheid even op de website van de GGD.
Handig weetje: Het leidingwater in Georgië en Armenië, dat meestal uit de bergen komt, is overal goed drinkbaar.
Maatwerk reis Georgië en Armenië
Denk jij na het lezen van al deze informatie, yes ik wil naar Georgië en Armenië? Goed idee! Neem contact op met onze local hero Lela, zij is Georgië en Armenië reisexpert en weet je alles te vertellen over deze Kaukasus landen. Dus boek samen met haar een van de Georgië voorbeeld reizen of stel je eigen Georgië reis samen.