Bij Amazone denk je waarschijnlijk direct aan Brazilië. Logisch, want het leeuwendeel van het grootste tropische regenwoud op aarde ligt in dat fascinerende land. Maar het immense natuurgebied bestrijkt ook andere Zuid-Amerikaanse landen. In dit blog verkennen we een schitterend stuk Amazone in fantastisch Ecuador.
Kaarsen in het regenwoud
Het rivierwater heeft de kleur van koffie met melk en spat in witte waaiertjes op langs de kanten van onze smalle houten kano. De buitenboordmotor ronkt, de wind is prettig koel. En het mooiste? Dat we in het Amazonegebied zijn! De rivier is enorm breed, de groenbegroeide oevers zijn nog net te zien. Straks zijn we zelf midden in dat groen: we kunnen niet wachten om het dichte woud en de kleine kreekjes te gaan verkennen!
In de eindeloze natuurmuur onderscheiden we inmiddels spookachtige witte hoge boomstammen; de boot gaat langzaam richting het bos. Zwarte gieren zitten hoog in de bomen, een grote hagedis ligt bewegingloos op een tak die half boven en half in het water hangt. We stappen aan land bij het pad naar de lodge en gaan naar ons huisje. Een dak in lagen van palmbladeren, muren van hout, ecologisch helemaal mooi, eenvoudig en toch comfortabel, en kaarsen voor ’s avonds: we zijn midden in het regenwoud!
Puntige piranhatanden
Het is tijd om de natuur in te gaan, in een klein bootje, met een gids. Rustig roeit Carlos ons door een stil beekje. De laatste sluiers ochtendnevel hangen nog boven het water. Het is heerlijk om sloom over de smalle stroompjes te varen die dan weer breed en open worden, en dan weer overdekt door de groene deken van het woud, waar stipjes blauwe hemel doorheen prikken.
In de kreekjes is het doodstil, tot de natuurgeluiden weer opkomen, zoals een plons van een ijsvogel die vanaf een tak het water in duikt en met een spartelend visje in zijn lange puntige snavel weer boven komt, en scherp tsjirpende insecten. Carlos wijst ons op een chocoladebruine boomstam die rechtop uit het water steekt. “Kijk naar de top,” zegt hij. “Kijk nog een keer”, en dan zien we de nachtzwaluw. Perfect gecamoufleerd, in het verlengde van de stam, slaapt de vogel onverstoord verder.
Onder ons zwemmen piranha’s. Varend zien we ze niet, maar na een paar minuten brengen de hengels die we uitgegooid hebben daar verandering in. Ongeveer 15 centimeter in doorsnee is de vleesetende vis, zwart, glimmend zilverachtig, en oranje gekleurd. Onze gids kijkt ondeugend lachend en vraagt “Barbecue?”. Dat hoeft niet, laat ‘m maar weer zwemmen, geven we aan, Behendig haalt hij de haak weg tussen de vervaarlijke scherpe witte punttanden van de roofvis.
Reuzenotters
We varen verder, dicht langs oevers en doorweekte dikke stammen van omgevallen bomen. Vlinders landen op enorme bladeren. Tien meter van ons vandaan steken zwarte ogen in een grijzige kop boven water: een kaaiman! Reigertjes turen vanaf dunne takjes bewegingsloos naar het wateroppervlak, hun ingetrokken nekken klaar om flitsend te strekken zodra ze een vis zien. Een geel stipje tegen het groen is de snavel van een voorbij vliegende toekan.
Carlos trekt zachtjes de peddels in, legt zijn vinger op zijn lippen en wijst vooruit. We horen een blafachtig geluid, en zacht spetterend water. Dan, als we een flauwe bocht in de beek hebben gerond, zien we ver voor ons een rond bruinzwart kopje boven water: wauw, reuzenotters! Die zeldzame dieren tegenkomen is echt bijzonder!
De familiegroep speelt in het water, zwarte gladde lichamen draaien rond bij een duik, nekken en kopjes ploppen omhoog, staarten flappen straaltjes water, piep- en humgeluidjes waaien naar ons toe. We tellen zeker zeven dieren in de groep en genieten enorm van het natuurwonder. Eventjes gaat een otter aan land: druppels druipen van zijn zwarte vacht. Hij is minstens een meter lang en snuffelt tussen planten, voordat hij weer soepel terug het Amazonewater in glijdt.
Hechten met mieren
Oneindig aaneengesloten, overal om ons heen is alleen maar groen. Als een oceaan van bomen strekt het bos van de Amazone zich uit tot aan het blauw van de lucht. We staan op een houten uitkijktoren, net een paar meter boven de boomtoppen. Op deze hoogte besef je pas echt hoe ongelofelijk groot het natuurgebied is. Stevige zonnewarmte vertelt ons ook dat we in een tropisch bos zijn, en dat we haar schaduwen weer moeten opzoeken.
Twintig meter lager, lopen we beschut door de bomen over smalle aarden paadjes. Onze gids wijst naar twee hoatzin, kipachtige vogels met een bijzondere kuif op hun kop. Roodzwarte harde zaadjes liggen verspreid op donkere aarde. “Hier maken de mensen uit het bos kettingen mee, een mooi souvenir.”, zegt Carlos.
Dan stoppen we bij een hoopje bladeren. Hij pakt voorzichtig een twee centimeter lange dikke mier op, die dreigend met zijn kop en grote kaken draait. “Bullet ants, ze heten zo omdat hun giftige beet erg pijnlijk is. Maar Amazonebewoners gebruiken ze als hechtingen voor snijwonden: ze laten de mieren de gespleten huid bijten en draaien dan de kop van het lijf af.” Behoedzaam zet hij het indrukwekkende insect weer op de bosbodem.
Lichtbruine kikkertjes, schuchtere wolapen met dikke krulstaarten, felrode bloemen, hagedisjes als minidraakjes, blauwwitte vogeltjes bij gevlochten nestjes met breekbare eitjes, harige vogelspinnen, en, tegen het eind van de middag, luidruchtige brulapen en zigzaggende vleermuizen maken onze prachtige wandeling door het fantastische Amazone-regenwoud van Ecuador helemaal compleet.
Ga ook op avontuur in het Amazonegebied van Ecuador
Wandel of vaar door de Amazone jungle en ontdek de unieke flora en fauna van het Amazonegebied in Ecuador. Bekijk onze voorbeeld rondreizen Ecuador en vraag vrijblijvend een reisplan aan voor jouw eigen individuele reis.