Even bellen? -> 026-3030161

Contact

ma t/m vrij 08:45 - 17:00 uur

De wolkenkrabbers van Shanghai

Mark 19 augustus 2024 China Reiservaring, Rondreis China, Shanghai

Het symbool van de Chinese wereldstad Shanghai is de 468 meter hoge Oriental Pearl Televisietoren. De glimmende paarsroze bol in het midden, die een parel voorstelt, is wereldberoemd. Maar dit ’s avonds schitterend verlichte gebouw is maar één van de vele wolkenkrabbers in de wijk Pudong, en zeker niet de hoogste. Dat is de Shanghai Tower, met 632 meter het op twee na hoogste gebouw ter wereld. Omdat we vinden dat “Shanghai uit de hoogte” ook een deel van je China-reis moet zijn, gaan we in die gigant naar boven.       

Supercijfers en duurzaam

Van buiten is de enorme wolkenkrabber al indrukwekkend om te zien. Een in de zon reflecterend futuristisch cilinderontwerp met een soepele draaiing erin, rolt eindeloos de lucht in. 128 bovengrondse etages en 5 ondergrondse met het hoogste hotel ter wereld op de 120ste etage. De toren heeft de op één na snelste lift ter wereld en op 562 meter boven de grond het hoogste observatiedek ter wereld. De duizelingwekkende cijfers zijn haast niet van deze wereld. Als je weet dat de Shanghai Tower ook één van ’s werelds meest duurzaam gebouwde structuren is, dan is de conclusie dat de toren symbool staat voor de hypermoderne stad en voor de enorme technologische en architectonische ontwikkelingen in China, helemaal logisch. En al die bijzondere feitjes willen we ook heel graag zelf ervaren!

Vlekjes en blokjes

In de lift merken we, behalve een kleine “plop” in onze oren door het drukverschil, echter nog niet zoveel speciaals. De lift houdt zich dan ook in: op de coole interactieve display zien we dat we op het snelste punt met “maar” 18 meter per uur omhoog schieten….

We stappen uit op etage 118, het laagste observatiedek, en 546 meter hoger dan waar we een minuut geleden nog liepen. Shanghai blijkt eindeloos, waar we ook kijken: de stad houdt niet op. Het panorama direct onder ons en steeds verder van ons af verbergt ongeveer 29 miljoen inwoners. We zijn te hoog om hen zelfs nog als kleine stipjes te zien, maar waar ze leven, zien we wel. Streepjes zwart asfalt lopen door woon- en werkwijken met vlekjes in rood, blauw en grijs: de daken van huizen en kantoren, waarschijnlijk maar een paar verdiepingen hoog. “Is dat lichtblauwe puntje een zwembad? Dat groene vierkantje is vast een park!”, is nu een leuk zoekspelletje.

Traag drijvende blokjes - in werkelijkheid grote vrachtschepen vol Chinese handel – vullen het zilveren lint dat de Huangpu-rivier is. Ze zijn onderweg naar de Gele Zee, die we dan weer niet kunnen zien, want die is nog enkele tientallen kilometers weg. Zelfs aan het uitzicht vanaf een wolkenkrabber zitten beperkingen!

Oude Reusjes

Dichtbij de superwolkenkrabber is de historische boulevard de Bund, beroemd om de tientallen goed bewaard gebleven schitterende gebouwen uit de jaren dertig van de vorige eeuw. De boulevard vol verschillende bouwstijlen, van art deco tot gotisch aan de ene kant van de rivier is ook een mooi contrast met de wijk vol moderne reuzen waar we nu in zijn, op de andere rivieroever.

We denken een oude reus te spotten: de klokkentoren van “Big Ching”. De “Big Ben van Shanghai” is het symbool van de Bund en steekt vanuit het imposante oude douanegebouw 90 meter de hoogte in. De klok is de grootste van Azië en heeft sinds hij in 1928 is geïnstalleerd zonder onderbreking altijd op vaste tijden geluid. De reusachtig volle winkelstraat Nanjing Road, die uitkomt uit op de Bund-promenade, zien we waarschijnlijk ook door de glazen ruiten van ons 360gradenuitzicht. Een fascinerende kijk op wereldstad Shanghai!

Grote buren

We reizen nog een paar etages hoger en nog wat meters dichter naar de wolken. Vanaf het hoogste observatiedek kijken we letterlijk neer (ja, echt!) op andere enorme wolkenkrabbers direct naast ons: het Shanghai World Financial Center is tenslotte “maar” 492 meter hoog – er zijn maar elf gebouwen in de hele wereld hoger - en de Jin Mao Tower is vanuit ons perspectief eigenlijk laagbouw, met z’n 420 en een halve meter. Hoe reuzen toch weer klein kunnen zijn!

Architectonisch zijn de gigantische buurgebouwen erg mooi. De veelhoekige Jin Mao heeft strakke schuinhoekige vormen, die aan een traditionele pagode doen denken. Het Financial Center heeft een hele bijzondere opening aan de bovenkant, net onder de hoogste etages; de bijnaam “de Flessenopener” had niet beter gekozen kunnen worden!

Na ruim een uur in de wolken besluiten we weer af te dalen, vanaf onze halve kilometer hoogte, terug naar de aarde. De 64 kilometer per uur-lift van de heenreis staat al klaar: zou het lukken om ons liftsnelheidsrecord te breken?

Shanghai bezoeken tijdens je rondreis China?

We kunnen ons voorstellen dat je deze hoogte zelf wilt ervaren. Bekijk onze voorbeeldrondreizen China en vraag vrijblijvend een reisplan aan bij local Hero Stella. Zij denkt graag met je mee.

 

Mark, een Dutch local in Thailand

 

Over de schrijver:

 

Mark woont in Thailand, al heel wat jaren. Nu samen met zijn vriendin Praew op het prachtige eiland Koh Samui, nadat hij eerst in Khon Kaen, een grote stad in het landbouwgebied van de Noordoostelijke regio Isaan, en ook in het altijd fascinerende Bangkok gewoond heeft.

Terug naar overzicht