Even bellen? -> 026-3030161

Contact

ma t/m vrij 08:45 - 17:00 uur

Chaiyaphum: off the beaten track in Thailand

Mark 1 augustus 2024 Thailand For Insiders Reistips, Rondreis Thailand, Bijzondere plekken

Bij buitenlandse toeristen is de provincie Chaiyaphum in noordoost Thailand nauwelijks bekend, maar de Thai zelf reizen er in juni, juli en augustus heel graag naar toe. De reden? Dan bloeien de bijzondere wilde witte en roze Siam tulpen, dok krachiew in het Thai. We gaan off the beaten track, naar de bloemenvelden!

Unieke Thaise bloem

Hoewel iedereen de (paarse) orchidee kent als symbool van Thailand, zou de Siam tulp dat ook kunnen zijn. Eigenlijk is die veel specialer, want hij bloeit in het wild alleen in Thailand, slechts op een paar plekken, en ook alleen tijdens de regentijd. Eigenlijk is de prachtige Siam tulp helemaal geen tulp, zelfs geen bloem. Dok krachiew is namelijk een kruid uit de Kurkumafamilie, bekend uit de Aziatische keuken. Wanneer het kruid bloeit, komt er wel een bloem op, maar tegen de logische verwachting in is dat niet de spetterende roze of witte kroon.

Als kamerplant en zomertuinplant is de Siam tulp trouwens ook in Nederland verkrijgbaar, maar voor de originele wilde versie zijn we nu in het kleine Pa Hin Ngam National Park. Een mooi uitzichtpunt verwelkomt ons: vanaf een vlak rotsplateau zien we hoge groene heuvels en diepe donkere valleien eindeloos door Chaiyaphum vloeien. Mininatuur, van geelzwarte kevertjes en bruine hagedisjes tot paddenstoeltjes, grondorchideeën, en vlinders, kleurt de stenen en rotsen waar een smal pad van zwarte vochtige aarde tussendoor loopt. Ze zijn het voorspel van de bloemenpracht waar wij en veel Thai zo’n driehonderd kilometer vanaf Bangkok voor gereisd hebben.    

Velden vol roze

Verhoogde houten en stenen vlonders zijn de slingerende paden door grote lichtgroene grasvelden met lage bomen met zwarte stammen. Talloze roze en wat verdwaalde witte kopjes steken omhoog uit het groen. Dat zijn ze, de Siam tulpen! Een schitterend gezicht; we worden er spontaan vrolijk van!

Om de zeldzame wilde bloemen te beschermen, mag je de vlonders niet af en de velden niet in. Begrijpelijk, want waarschijnlijk zouden ze zo leeggeplukt zijn door souvenirjagers. Die kunnen hun gewilde Siam tulp wel gewoon gekweekt bij de winkeltjes aan de parkeerplaats kopen.

We gaan regelmatig even zitten en soms even op onze buik liggen – op de vlonders, uiteraard - in het mooie panorama van groen met lichtroze, felroze, en donkerroze. Omdat sommige bloemen - zo noemen we ze toch - dichtbij de hoge paden staan, kunnen we ze zo extra goed bekijken. De dunne groene stengel van opgerolde bladeren groeit zo’n vijftien centimeter uit de grond en heeft ook halfopen bladeren, die opzij steken. De in dit natuurgebied in vooral alle tinten roze gekleurde kroon is dus niet de bloem; de kroon bestaat ook uit blaadjes! Om de bloeiende bloem te zien, moeten we even speuren. Hij is verstopt onder de roze kroonblaadjes: een subtiel klein wit met paars kelkje, qua vorm een beetje lijkend op een orchidee, met een geel streepje erin. Nu we de Siam tulp helemaal kennen, staan we op en genieten we nog meer van de prachtige groenroze bloemenzee om ons heen.   

Ruiger, kleiner, witter

Sai Thong National Park, vijftig kilometer verderop, is veel minder georganiseerd dan Pa Hin Ngam. De natuur is hier ruiger, met muren van struiken, hoge bomen en bamboe, grote rotsblokken en smalle zandpaadjes door hoog gras, soms versperd door vermolmde boomstronken. In dit natuurreservaat, waar ook minder toeristen komen, is de witte Siam tulp de attractie, al is die zeldzamer en dunner gezaaid dan de roze versie. Weides vol zien we hier niet, het is zelfs af en toe even zoeken naar de bloem. De exemplaren die we vinden zijn ook nog wat klein, wat waarschijnlijk komt doordat hier nog niet zoveel regen is gevallen. Maar schitterend zijn ze zeker! Bijna breekbaar wit, doorschijnend verlicht in de zon, dan weer hard wit, en soms zelfs reflecterend, zijn ze zeker net zo mooi als hun roze variant. Speciaal aan Sai Thong is dat we lekker ontspannen direct naast en tussen de bloemen kunnen zitten (maar wel eerst goed kijken dat we geen andere planten pletten). Zo zijn we letterlijk en figuurlijk off the beaten track in de prachtige natuur van Chaiyaphum!

Wil je zelf off the beaten track in Thailand?

Enthousiast geworden en wil je deze prachtige Siam tulp met eigen ogen bewonderen? Laat het dan in je rondreis opnemen door je local hero Mozz. Hij denkt graag met je mee over jouw Thailand rondreis op maat.

Mark, een Dutch local in Thailand

Over de schrijver:

Mark woont in Thailand, al heel wat jaren. Nu samen met zijn vriendin Praew op het prachtige eiland Koh Samui, nadat hij eerst in Khon Kaen, een grote stad in het landbouwgebied van de Noordoostelijke regio Isaan, en ook in het altijd fascinerende Bangkok gewoond heeft.

Terug naar overzicht