Even bellen? -> 026-3030161

Contact

ma t/m vrij 08:45 - 17:00 uur

Dionne en Martijn's favoriete reis

reisduur:
25 dagen / 24 nachten
route:
Negombo - Dambulla - Nuwara Eliya - Ella - Yala - Tangalle - Unawatuna – Malediven, Malé - Maafushi
reissom:
va. € 2910,- (p.p. 2 volwassenen, prijs o.b.v. laagseizoen) (Boek zelf je retourvlucht)

Mooie reizen hoor, die voorbeeldreizen van jullie. Maar misschien wil je een inspirerend verhaal lezen van iemand die zélf zijn of haar eigen reis in elkaar heeft gezet. We hebben daarom Dionne en Martijn, bekende reisbloggers, uitgenodigd te vertellen over hun belevenissen en favoriete route door Sri Lanka. 

Dionne en Martijn: fervente wereldreizigers die in 2009 startten met hun blog over hun belevenissen in de verste uithoeken van onze planeet: ‘reishonger.nl’. Nu ontdekken ze de wereld als gezin. Met z’n vieren maken ze reizen naar alle windstreken. Wil je een voorstel voor een vergelijkbare route, neem dan contact op met Viraj, je local Hero in Sri Lanka.

Meer inspiratie van reisbloggers? Bekijk de favoriete Sri Lanka reis van Erik & Lisa van Reisstel.nl. Een 22-daagse reis zonder Malediven, wel surfstranden, kleinschalige slaapplekken en lokale ontmoetingen. 

Inclusief: 
- aankomsttransfer; 
- alle transfers in een airco auto met Engels sprekende chauffeur; 
- alle overnachtingen met ontbijt;
- treinreis Ohiya naar Ella;
- genoemde excursies: Negombo City tour, tuk tuk tour Polannaruwa en Dambulla, rondleiding theeplantages, safari's Minneriya en Yala, whale watching, strand BBQ Unawatuna, fietstocht Galle en zeeschildpad snorkelen Dalawella;
- boottransfers Malediven;
- assistentie van je chauffeur en local hero


Exclusief: 
- internationale retourvlucht (tips voor het zelf boeken van je vlucht);
- extra km, indien gewenst bij afwijking van de route; 
- overige maaltijden; 
- extra upgrades; 
- entrees, reken op ca. € 150,- p.p.; 
- fooien. Gebruikelijk, reken op 3-5 US$ p.p. per dag; 
- visum ca. € 30,- p.p., zie ook praktisch; 
- evt. toeslagen bij reizen op feestdagen en in het hoogseizoen (je local hero heeft de laatste informatie).

Wat is de beste reistijd voor Sri Lanka? 
De beste reistijd voor Sri Lanka is onze winter, van december tot half april. Er zijn twee moesson periodes, de zgn. Yala, de zuidwest moesson loopt van mei tot eind juli, de zgn Maha, de noordoost moesson is van november tot en met januari.

Van april/mei tot eind september is het oosten en het noordoosten van Sri Lanka vrij droog, de bergen houden de meeste regen tegen. Het zuiden en zuidwesten van Sri Lanka is dan regenachtiger. Van december tot half april is dit deel juist droger. In oktober en november regent het in heel Sri Lanka vaker. 

Heb ik een visum nodig voor Sri Lanka? 
Voor de reizen naar Sri Lanka is een visum nodig. Dit kun je makkeijk online regelen via de website van e-visums.nl. Het visum kost ca. € 10,- en is 30 dagen geldig. Let op dat in alle gevallen je paspoort nog minimaal 6 maanden geldig moet zijn als je Sri Lanka verlaat. Je blijft altijd zelf verantwoordelijk voor het bezit van geldige en juiste reisdocumenten. Het is altijd handig voor vertrek de informatie van het  of de ambassade nog eens te checken, zodat je zeker weet dat je over de juiste en geldige documenten beschikt voor Sri Lanka.

Heb ik vaccinaties nodig voor Sri Lanka? 
Voor Sri Lanka zijn geen vaccinaties verplicht. Aangeraden wordt wel een vaccinatie tegen DTP en hepatitis A. Ga goed voorbereid op pad en laat je daarom tevoren tijdig, (d.w.z. tenminste 6 weken tevoren) adviseren. Op de website van het LCR, het Landelijk Coördinatie centrum Reizigers advisering kun je informatie inwinnen en de dichtstbijzijnde organisatie bij jou in de buurt vinden. De prijzen van vaccinaties zijn wisselend, dus een beetje shoppen kan geen kwaad. Veel ziektekosten verzekeringen vergoeden een deel van de vaccinatiekosten, het proberen waard. Vergeet niet je vaccinatieboekje mee te nemen op reis. 

Maak je op weg naar Sri Lanka een tussenstop in een land waar gele koorts voorkomt, dan moet bij binnenkomst in Sri Lanka een vaccinatie stempel getoond kunnen worden. Sri Lanka kent malaria risico. Het verschilt per streek, in hoger gelegen gebieden van Sri Lanka is het risico bijna nul. Draag zoveel mogelijk beschermende kleding met lange mouwen, vooral bij zonsondergang, en spuit regelmatig anti muggen spray met 30-50% DEET. Het LCR kan je adviseren over malaria profylaxe. Kraanwater in Sri Lanka is niet drinkbaar, drink flessenwater, het is overal goedkoop verkrijgbaar en staat doorgaans ook op je hotelkamer.

Hoeveel tijdverschil is er met Sri Lanka? 
In Sri Lanka is het gedurende onze zomertijd 3,5 uur later als in Nederland. In de wintertijd is het 4,5 uur later.

Is het veilig in Sri Lanka? 
Sri Lanka is een veilig land. Kleine criminaliteit komt weinig voor en over het algemeen kun je ’s avonds zonder problemen op straat lopen. Pas wel op in Colombo en in drukke toeristische gebieden. Laat papieren en kostbaarheden niet achter op je kamer maar berg ze op in een kluis, zo hoef je niet met al die spullen over straat. Maar vergeet dan niet ze tijdig uit de kluis te (laten) halen.

De veiligheid van jou als reiziger staat uiteraard voorop bij Local Hero Travel. Zowel wij als onze local Hero, de man of vrouw ter plaatse, checken regelmatig de actuele veiligheidssituatie en het van toepassing zijnde reisadvies en zullen je zo nodig adviseren. Kijk zelf ook op de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken

Welke kleding neem ik mee naar Sri Lanka? 
In Sri Lanka zal het tijdens je vakantie altijd wel ergens regenen. Een goedkope poncho is overal te krijgen. Let erop dat het in de hoger gelegen gedeelten in Sri Lanka koud kan worden: in dit subtropische klimaat liggen de theeplantages. In het laagland is het doorgaans tropisch en vochtig warm. Een trui, ook handig bij een loeiende airco, komt van pas. Sri Lankanen zijn conservatief: schone, hele en nette kleding vinden ze belangrijk.

Ga niet met strandkleding een stad of dorp in, topless is in Sri Lanka verboden. Bezoek je een kerk, tempel of pagode, draag dan een lange broek/jurk (schouders en knieën bedekt) en bij voorkeur witte kleding. Je hoofd hoort onbedekt te zijn. Wijs niet met hand of voet naar (boeddha) beelden, doe je schoenen uit en praat zachtjes. Zo blend je in de lokale sfeer en voel je je het prettigst.

Hoe betaal ik in Sri Lanka? 
In Sri Lanka betaal je met de Sri Lankaanse Rupee (LKR) Om een idee te krijgen kun je op de site van een convertor  alvast de koers bekijken. Als je cash euro biljetten wisselt, dan geven die van 50 en 100 de beste koers. Je kunt echter ook overal pinnen, de bij de meeste automaten kun je gewoon met je pinpas met cirruslogo terecht. Pin altijd op een goed verlichte plaats, bij voorkeur overdag en liefst in een bankgebouw. Laat niemand helpen of meekijken en vraag een bonnetje. Het is altijd aan te raden om voor ‘noodgevallen’, zoals wanneer een pinautomaat niet werkt, wat euro’s of US dollars in cash bij je te hebben. Vergeet tenslotte niet je bankpas uit te breiden naar ‘Azie’, anders kun je geen geld pinnen.

Steeds vaker worden in de grotere hotels, winkels en restaurants in Sri Lanka creditcards geaccepteerd. Visa en Mastercard worden aanbevolen. Zorg voor voldoende kleingeld, handig voor in kleine winkels, op markten of voor gidsen, chauffeurs enz. 

Is fooi gebruikelijk in Sri Lanka? 
Gebruikelijk in Sri Lanka. Je chauffeur verwacht ca. 3-5 US$ p.p. per dag. Ook in restaurants bars, en voor allerlei services heb je al snel wat dollars nodig. Als je weet hoe laag de salarissen liggen en je realiseert dat men vaak weer commissie moet betalen en van het geld hele families worden onderhouden, dan begrijp je dat hier wat makkelijk mee omgaan het best is. Op je totale vakantiebudget valt het immers mee. Vriendelijkheid is bijna altijd oprecht, maar zonder fooien kan men niet leven. De entreegelden zijn hoog. Voor bijna elke bezienswaardigheid of entree van een park moet worden betaald. Al snel US$ 10,- /20,- per persoon. Ook hier geldt dat Sri Lanka als arm land nauwelijks op andere wijze aan het geld kan komen om deze plekken goed te onderhouden. Reken voor een rondreis tenminste op ca. US$ 150,- p.p. Beschouw het maar als een stukje ontwikkelingshulp waardoor de natuur en het cultureel erfgoed goed bewaard blijven.

Welke stekker neem ik mee naar Sri Lanka? 
De stopcontacten in Sri Lanka werken op 220-230 volt. Je hebt een wereldstekker nodig, meestal zijn er verschillende soorten stopkontakten: Europees en Amerikaans. Straten zowel in de stad als op het platteland zijn vaak slecht verlicht, een kleine zaklamp meenemen is dus een must.

Hoe reizen door Sri Lanka? 
Je reist in Sri Lanka in een huurauto met chauffeur of minibus. De wegen zijn doorgaans 2 baans, smal en redelijk geasfalteerd maar wel met regelmatig gaten erin. Daarbij nog veel bochten en hoogteverschil. Gemiddeld haal je niet meer dan ca. 40 km per uur, dus je bent ook over korte afstanden vrij lang onderweg. Het is ook wel de charme van Sri Lanka. Fietshuur kost ca. 5-10 US$ per dag. Het is een goede manier om op eigen houtje dorp of stadje te verkennen. Check wel of de remmen in goede staat zijn.

Reizen met (jonge) kinderen in Sri Lanka? 
Overnachten
De meeste hotels en resorts hebben familiekamers. Vraag daar naar bij je Local Hero van Sri Lanka. Extra bedden bijzetten kan vaak ook. Babybedjes zijn schaars, neem eventueel een eigen opklapbedje mee. Ook kinderstoelen zijn niet altijd beschikbaar. Neem een extra muskieten net mee inclusief ophang materiaal.

Eten 
Sri Lankaans eten is doorgaans vrij gekruid. Probeer voor je kinderen pittu of kokosrijst bij het ontbijt. Pannenkoeken en mild gekruide Roti zijn ook aanraders. Zoet tropisch fruit is er in overvloed. Vraag ’s avonds bij het diner eerst om eten voor de kinderen, anders wordt het soms wat erg laat.

Onderweg 
Vraag voor jonge kinderen om een speciaal kinderzitje in de auto met chauffeur. Neem een draagzak mee, een buggy kan maar de straten zijn hobbelig en hier niet op ingericht. Zorg voor voldoende zonnebrandolie en insectenspray. Het is nauwelijks verkrijgbaar of erg duur. Houd je kinderen weg bij huisdieren als katten en honden en andere semi wilde dieren als apen. Hondsdolheid komt voor, andere overdraagbare ziektes ook.

Bezienswaardigheden 
Olifanten zie je in de diverse parken en olifanten opvang centra. Succes verzekerd. De entreegelden zijn hoog, soms is er echter wel kinderkorting, vraag er naar.

Zelf boeken

Tegenwoordig kun je gemakkelijk zelf een internationale vlucht boeken, direct bij de luchtvaartmaatschappij of op een van de vliegticketsites. Kijk bijvoorbeeld* op:  
-vliegwinkel.nl   
-cheaptickets.nl  
-tix.nl  
-skyscanner.com

*De internationale vlucht maakt dus geen onderdeel uit van de reis die je bij ons boekt. De bovenstaande links zijn ter informatie, we verdienen hier niet aan.

Let hierbij op het volgende:

* juist invullen volledige voornaam en (meisjes) achternaam. Later wijzigen om fouten te herstellen, al is het maar 1 letter, kost extra.
* je betaalt het volle bedrag direct, doorgaans via iDeal of creditcard. Zorg er dus voor dat voor je boekt dit bedrag op je rekening staat.
* je ticket(s) ontvang je na boeking direct via email. Check deze dan ook direct op fouten.
* bij de tickets zit informatie over voorwaarden en een begeleidende brief met informatie.
* geef na boeking je local Hero de gegevens tijdig door, ook als er iets gewijzigd is.

Internationale vlucht

Je vliegt naar hoofdstad Colombo op Bandaranaike International Airport. Diverse airlines bieden deze vlucht met een overstap of tussenstop aan. Zo kun je vliegen met Emirates, waarbij je een stopover maakt in Dubai. Als je met Qatar gaat, vlieg je via Abu Dhabi.

Je kunt er ook voor kiezen om met Lufthansa te vliegen, vanaf Frankfurt kun je namelijk een rechtstreekse vlucht boeken naar Male, de hoofdstad van de Malediven. Vanuit daar kun je dan, na een paar dagen strand, een korte vlucht pakken naar Colombo. Andersom kan natuurlijk ook.

Via India

Wil je ook naar India, een veel gemaakte combinatie, check dan tevoren of je voor India geen multiple entry visum nodig hebt. Ook bij een stop-over kan een transitvisum nodig zijn.

Kosten

Reken voor een retourvlucht op tenminste € 700,-. In het hoogseizoen kan deze prijs oplopen. Er zijn meer goedkope mogelijkheden maar je bent lang onderweg en het risico op vertragingen is groter. 

Maatschappijen

De meeste reizigers vliegen met KLM, Qatar, Ethihad of met Emirates Airlines. Ook vanaf Düsseldorf vertrekken vluchten naar Colombo.

Tijden 

* Veel maatschappijen komen een dag later aan (nachtvluchten). Ook de terugvlucht is doorgaans een nachtvlucht. Houd hier rekening mee bij je dagplanning.
* Je local Hero zorgt voor aansluiting van je vlucht op het landgedeelte. Kom je laat aan, dan is het prettig als je transfer en hotel al geregeld zijn, zelfs als je een ervaren reiziger bent.
* Naast prijs is vluchtduur en overstap ook belangrijk.

Tips

* Boek je vlucht bij voorkeur zo vroeg mogelijk, ook buiten het hoogseizoen als kerst-of zomervakantie.
* Omdat veel maatschappijen na het weekend dus maandags hun capaciteit checken en evt. hun prijzen aanpassen, zijn op maandag avond of dinsdag de sites weer up-to-date met nieuwe prijzen.
* Let op speciale actieperiodes, bv. De KLM Wereld Deal Weken.

reisduur:
25 dagen / 24 nachten
route:
Negombo - Dambulla - Nuwara Eliya - Ella - Yala - Tangalle - Unawatuna – Malediven, Malé - Maafushi
reissom:
va. € 2910,- (p.p. 2 volwassenen, prijs o.b.v. laagseizoen)
Mooie reizen hoor, die voorbeeldreizen van jullie. Maar misschien wil je een inspirerend verhaal lezen van iemand die zélf zijn …
︿

Inclusief: 
- aankomsttransfer; 
- alle transfers in een airco auto met Engels sprekende chauffeur; 
- alle overnachtingen met ontbijt;
- treinreis Ohiya naar Ella;
- genoemde excursies: Negombo City tour, tuk tuk tour Polannaruwa en Dambulla, rondleiding theeplantages, safari's Minneriya en Yala, whale watching, strand BBQ Unawatuna, fietstocht Galle en zeeschildpad snorkelen Dalawella;
- boottransfers Malediven;
- assistentie van je chauffeur en local hero


Exclusief: 
- internationale retourvlucht (tips voor het zelf boeken van je vlucht);
- extra km, indien gewenst bij afwijking van de route; 
- overige maaltijden; 
- extra upgrades; 
- entrees, reken op ca. € 150,- p.p.; 
- fooien. Gebruikelijk, reken op 3-5 US$ p.p. per dag; 
- visum ca. € 30,- p.p., zie ook praktisch; 
- evt. toeslagen bij reizen op feestdagen en in het hoogseizoen (je local hero heeft de laatste informatie).

Wat is de beste reistijd voor Sri Lanka? De beste reistijd voor Sri Lanka is onze winter, van december tot half …
︿
Zelf boeken Tegenwoordig kun je gemakkelijk zelf een internationale vlucht boeken, direct bij de luchtvaartmaatschappij of op een van de vliegticketsites. Kijk …
︿

Zo maak je deze reis op maat, vink aan:

Dag 1 - 2: Aankomst in Sri Lanka reis, verblijf Negombo

Na onze vlucht worden we opgehaald vanaf het vliegveld en binnen een half uur naar een fijn hotelletje in het nabijgelegen Negombo gebracht. Negombo is een leuk en rustig alternatief voor het drukke Colombo. Het ligt een stuk dichter bij de luchthaven dan Colombo en is een hele fijne, relaxte plek om aan Sri Lanka te wennen.

Hier kun je even bijkomen aan het zwembad of het strand na je lange reis. We schuiven aan bij een bij een barretje aan het strand en genieten van de traditionele vissersboten met de grote zeilen. Hoewel we het strand van Negombo niet het allermooiste vinden van Sri Lanka, is het zeker geen vervelende plek om de eerste zonsondergang te zien.

Dag 1 - 2: Aankomst in Sri Lanka reis, verblijf Negombo

Na onze vlucht worden we opgehaald vanaf het vliegveld en binnen een half uur naar een fijn hotelletje in het nabijgelegen Negombo gebracht. Negombo is een leuk en rustig alternatief …

︿

Zo maak je deze reis op maat, vink aan:

  • Ik wil hier wat langer blijven. Reken op ca. € 32,- p.p.p.n. extra.

  • Ik wil hier wat langer blijven. Reken op ca. € 32,- p.p.p.n. extra.

Dag 3: Stadstour Negombo en boottocht door lagune

De eerste volle dag in Sri Lanka maken we een stadstour door Negombo en een boottocht door de lagune en het moeras. Ook bezoeken we de drukke vismarkt en lokale bazaar met alle exotische vissen, spicy kruiden en tropisch vruchten. Onderweg zien we vele kerken en tempels. Onze tip: laat je meenemen door lokale vissers over de oude nog door Hollanders gegraven kanalen of dwars door de Muthurajawela wetlands.

In Sri Lanka kun je uitstekend vegetarisch eten. Verrukkelijke vegetarische curries en lekkere vegetarische snacks zijn volop verkrijgbaar. Voor de liefhebber: doe ook een kookworkshop!

Dag 3: Stadstour Negombo en boottocht door lagune

De eerste volle dag in Sri Lanka maken we een stadstour door Negombo en een boottocht door de lagune en het moeras. Ook bezoeken we de drukke vismarkt en lokale …

︿

Zo maak je deze reis op maat, vink aan:

  • Reken op ca. € 50,- p.p.

  • Reken op ca. € 50,- p.p.

Dag 4: Naar de rotstempels van Dambulla

Na het ontbijt reizen we met de auto en onze eigen chauffeur via een prachtige weg naar Dambulla, een van de koningssteden van het oude Sri Lanka. Het is werelderfgoed en beroemd vanwege de grottempel, een van de mooiste rotstempels van het land.

Onderweg zien we de wegen smaller worden, de bergen groener. We komen nu echt in de tropen en rijden door een landschap van palmen, rijstvelden, fruitbomen en akkers. We maken een lunchstop en eenmaal gesetteld in ons hotel huren we in de middag een fiets en trappen we langs de uitgehakte rotstempels van Dambulla.

local Hero

Je hele reis word je gereden door een eigen chauffeur. Deze chauffeur heeft veel ervaring in het typische weggebruik van Sri Lanka. Bespreek ’s ochtends de route van de dag, geef aan wat je wilt, waar je wilt stoppen, waar juist niet en wat je in je route opneemt. Jij hebt het voor het zeggen.

Uiteraard zijn er rusttijden voor je chauffeur en ben je voor donker op de plaats van bestemming. Onderschat de afstanden niet, de wegen zijn bochtig en meer dan 40 km/uur doe je meestal niet. Het maximaal te rijden aantal km voor deze rondreis is 1500 (ruim voldoende).

Dag 4: Naar de rotstempels van Dambulla

Na het ontbijt reizen we met de auto en onze eigen chauffeur via een prachtige weg naar Dambulla, een van de koningssteden van het oude Sri Lanka. Het is werelderfgoed …

︿

Dambulla Cave Temple

In de grotten hebben de koningen van Anaradhapura tempels gebouwd vol Boeddha’s in allerlei houdingen. Buiten wapperen de gebedsvlaggetjes vrolijk in de wind. Dit voelt als een warm welkom na het beklimmen van de vele trappen om de Dambulla Cave Temple te bereiken.

Vind je het te warm om te fietsen? Je kunt ook een tuktuk huren en zo de tempels bewonderen.

local Hero

Niet schrikken: in Sri Lanka zijn entrees een flink deel van je budget want de regering kiest ervoor het onderhoud van bezienswaardigheden voor een flink deel uit de entrees te betalen. Reken op zo’n €150,- p.p. We maakten er een apart potje voor, dat is het meest relaxt.

Dambulla Cave Temple

In de grotten hebben de koningen van Anaradhapura tempels gebouwd vol Boeddha’s in allerlei houdingen. Buiten wapperen de gebedsvlaggetjes vrolijk in de wind. Dit voelt als een warm welkom na …

︿

Zo maak je deze reis op maat, vink aan:

Dag 5: Pidurangala Rock beklimmen & olifantensafari in National Park

In de omgeving van Dambulla zijn verschillende wildparken waar je een jeepsafari kunt maken om olifanten te zien. Wij worden in de ochtend opgehaald met een gave jeep. Eerst rijden we in een half uur richting Sigiriya, Lion’s Rock, een hoogtepunt dat je niet mag missen.

We rijden via kronkelpaadjes iets verder de jungle in om tot de ietwat verborgen ingang van Pidurangala Rock te komen (zo’n 2 kilometer ten noorden van Lion’s Rock). De klim naar boven is een stuk avontuurlijker dan Sigiriya. Pidurangala is minder druk en biedt vrijwel hetzelfde mooie uitzicht over de omgeving. Sterker nog: het uitzicht van Pidurangala is stiekem leuker, omdat je vanuit deze rots ook de leeuwenrots kunt zien.

local Hero

Als je het leuk vindt, stopt de chauffeur voor of na de lunch nog even bij een kruidentuin en leer je welke kruiden er in de Sri Lankaanse keuken worden gebruikt.

Dag 5: Pidurangala Rock beklimmen & olifantensafari in National Park

In de omgeving van Dambulla zijn verschillende wildparken waar je een jeepsafari kunt maken om olifanten te zien. Wij worden in de ochtend opgehaald met een gave jeep. Eerst rijden we …

︿

Safari in Kaudulla of Minneriya National Park

Dan is het tijd voor safari! De leeuwenrots kun je prima combineren met een jeepsafari in de namiddag op zoek naar wilde olifanten. Je gids brengt je naar Kaudulla of het vlakbij gelegen Minneriya National Park, dit afhankelijk van waar de olifanten zijn. De olifanten in dit gebied kennen geen grenzen, en de kuddes kunnen zo van het ene park naar het andere park lopen.

Dit is de beste plek voor een safari als je gegarandeerd olifanten wilt zien in Sri Lanka. Die zijn hier echt niet te missen. Ook zie je wilde buffels, wilde zwijnen en vele soorten wilde tropische vogels en trekvogels die in het park rusten. Tegen de avond ben je weer terug in je hotel in Dambulla voor het diner.

Safari in Kaudulla of Minneriya National Park

Dan is het tijd voor safari! De leeuwenrots kun je prima combineren met een jeepsafari in de namiddag op zoek naar wilde olifanten. Je gids brengt je naar Kaudulla of het …

︿

Dag 6: Bezoek de Culturele Driehoek

Dambulla is een belangrijk verkeersknooppunt in het midden van Sri Lanka. Een prima uitvalsbasis om de andere koningssteden te bezoeken. Wij reizen per bus in 2 uur van Dambulla naar Anuradhapura en Polonnaruwa. Je kaartje koop je in de bus. Natuurlijk kun je ook per auto met chauffeur naar de koningssteden.

Per tuk tuk ontdekken we de belangrijkste tempels, paleizen en oude badhuizen. Anuradhapura is door de vele ceremonies (vooral rond volle maan) imposanter dan Pollonaruwa, maar de oudheden liggen er wel meer verspreid. De prachtige tempels en beelden van Polonnaruwa zijn goed bewaard gebleven en geven een goed beeld van de glorietijd van het land.

local Hero

Voor een fenomenaal uitzicht en een fijne sfeer moet je in Mihintale zijn. Wie vroeg op pad gaat kan Mihintale combineren met Anuradhapura, maar zonder eigen vervoer wordt dat wel een hele lange dag. Dus beter met je chauffeur vooraf regelen.

Dag 6: Bezoek de Culturele Driehoek

Dambulla is een belangrijk verkeersknooppunt in het midden van Sri Lanka. Een prima uitvalsbasis om de andere koningssteden te bezoeken. Wij reizen per bus in 2 uur van Dambulla naar …

︿

Dag 7: Van Dambulla naar Nuwara Eliya (via Kandy)

Vandaag brengt onze chauffeur ons naar het gezellige Kandy, de op één na grootste stad van Sri Lanka en laatste koninkrijk van het oude Sri Lanka. We maken een stop om de grootste botanische tuin te bezoeken. In Kandy zelf bezoeken we natuurlijk de heilige Temple of the Tooth, die de tand van Boeddha huisvest.

Trui aan, de weg stijgt en temperatuur daalt als we die middag doorrijden naar ons kleinschalige guesthouse in Nuwara Eliya. We gaan dwars door de binnenlanden, ook wel “Little England’ genoemd. Nuwara Eliya is beroemd om de heuvels vol theeplantages. Onze chauffeur vertelt ons onderweg van alles over Sri Lanka en maakt altijd tijd voor 'n koffiemoment of fotostop.

Dag 7: Van Dambulla naar Nuwara Eliya (via Kandy)

Vandaag brengt onze chauffeur ons naar het gezellige Kandy, de op één na grootste stad van Sri Lanka en laatste koninkrijk van het oude Sri Lanka. We maken een stop …

︿

Dag 8: Theevelden en watervallen

Vandaag brengen we een bezoek aan een kleine theefabriek en maken we een mooie wandeling over theeplantages. Tijdens de rondleiding komen we van alles te weten over wat er allemaal komt kijken bij de productie van een lekker kopje thee. Hoe de thee wordt geknipt, gesneden en gezet. De lokale gids vertelt ook over de omgeving en het leven van de theepluksters.

Tip: In het centrale deel van Sri Lanka, vol dichtbegroeide heuvels, zijn veel watervallen te vinden, waar je naar de top kunt hiken of lekker gaat zwemmen. Adrenalinejunks kunnen gaan raften in Kitulgala, een prachtige plek aan de Kelani rivier. 

local Hero

Doe je het liever wat rustiger aan, dan kun je ook een rustige boottocht of een wandeling door de prachtige natuur maken.

Dag 8: Theevelden en watervallen

Vandaag brengen we een bezoek aan een kleine theefabriek en maken we een mooie wandeling over theeplantages. Tijdens de rondleiding komen we van alles te weten over wat er allemaal …

︿

Zo maak je deze reis op maat, vink aan:

  • Reken op ca. € 30,- p.p.

  • Reken op ca. € 30,- p.p.

Dag 9: Naar het einde van de wereld bij de Horton Plains

We zetten de wekker op tijd, want vandaag gaan we de zon op zien komen bij World’s End. In de vroege ochtend worden we naar Horton Plains National Park gebracht, een bijzonder natuurgebied dat op de UNESCO werelderfgoedlijst staat.

We maken een wandeling van zo’n drie uur naar World’s End, een prachtig uitkijkpunt over de vlakte diep onder ons. In de middag relaxen we in een heerlijk hotel in Ohiya. We genieten van de zonsondergang en de groene omgeving vanuit ons zwembad en eigen veranda.

Dag 9: Naar het einde van de wereld bij de Horton Plains

We zetten de wekker op tijd, want vandaag gaan we de zon op zien komen bij World’s End. In de vroege ochtend worden we naar Horton Plains National Park gebracht, …

︿

Dag 10: Treinreis naar Ella

Vandaag staat er een geweldige treinrit op het programma, het is een van de hoogtepunten van onze Sri Lanka reis. We nemen een tuktuk naar het station van Ohiya voor een deel van het bekende traject tussen Kandy en Ella. De trein baant zich een weg door groene heuvels, langs bossen en theeplantages. In Ella stappen we uit en worden we naar een wel heel bijzonder hotel gebracht voor een unieke belevenis in een jungle resort. Het laatste stukje naar ons hotel gaat per jeep door de prachtige jungle.

Tijdens een wandeling rond het resort spotten we allerlei wilde dieren. ’s Avonds genieten we van een lokaal bereide maaltijd, met op de achtergrond de geluiden van de jungle. We slapen werkelijk middenin de natuur..

Dag 10: Treinreis naar Ella

Vandaag staat er een geweldige treinrit op het programma, het is een van de hoogtepunten van onze Sri Lanka reis. We nemen een tuktuk naar het station van Ohiya voor …

︿

Dag 11: Hiken in Hill Country

We ontwaken met fantastische oerwoudgeluiden, om vervolgens te ontbijten in het restaurant waar elke ochtend, stipt om 8 uur, een enorme eekhoorn zijn stukje ananas op komt halen. Vandaag relaxen we wat en bezoeken we op eigen gelegenheid de omgeving van Ella.

In Ella kun je wandelend alle kanten op. Ella Gap, Nine Arch Bridge (Sri Lanka’s meest gefotografeerde spoorbrug), Little Adams Peak (zo’n 2 uur), Ella’s Rock (3 à 4 uur). Allemaal de moeite waard! Onderweg lopen we langs stille dorpjes en theeplantages, over smalle junglepaden, langs de spoorbaan en watervalletjes. In de middag ook weer relaxen, in Ella, echt een backpackersplaats waar je makkelijk langer blijft dan gepland. We genieten van de zonsondergang in een van de vele cafés.

Dag 11: Hiken in Hill Country

We ontwaken met fantastische oerwoudgeluiden, om vervolgens te ontbijten in het restaurant waar elke ochtend, stipt om 8 uur, een enorme eekhoorn zijn stukje ananas op komt halen. Vandaag relaxen …

︿

Zo maak je deze reis op maat, vink aan:

  • reken op ca. € 45,- p.p.

  • reken op ca. € 45,- p.p.

Dag 12: Chasing waterfalls & richting Yala

Vandaag maken we opnieuw kennis met de prachtige jungle van Sri Lanka. Op het eigen terrein van het jungle resort zijn maar liefst 7 watervallen te vinden! Samen met een gids wandelen we door de rijstvelden en dichte jungle. Onderweg leren we van alles over de flora en fauna. Aangekomen bij de waterval is het tijd voor een picknick lunch en een verfrissend zwempartijtje.

Met onze chauffeur rijden we in de middag naar Tissamaharama. We maken een stop bij de Rawana-waterval, een van de hoogste watervallen van Sri Lanka en brengen een bezoekje aan de Buduruwagala Tempel. Aangekomen in de buurt van Yala relaxen we bij het zwembad van ons hotel in Tissamaharama.

Dag 12: Chasing waterfalls & richting Yala

Vandaag maken we opnieuw kennis met de prachtige jungle van Sri Lanka. Op het eigen terrein van het jungle resort zijn maar liefst 7 watervallen te vinden! Samen met een …

︿

Dag 13: Safari Yala - op zoek naar luipaarden

Vandaag rijden we met een stoere jeep naar Yala National Park voor onze tweede safari in Sri Lanka. Vroeg in de ochtend (in de middag kan ook als je dat fijner vindt) maken we een mooie jeepsafari.

De jungle van Yala staat bekend als één van de beste plekken ter wereld om luipaarden te spotten. De eerste dieren laten zich na enige tijd zien: herten, apen, buffels, ijsvogels, af en toe een olifant. En wat ik hier totaal niet had verwacht: kippen en pauwen. De gids is er nogal enthousiast over. Wij iets minder, want eigenlijk willen we alleen nog heel graag dat luipaard of die speciale lippenbeer zien. Helaas spotten we ze niet…

Dag 13: Safari Yala - op zoek naar luipaarden

Vandaag rijden we met een stoere jeep naar Yala National Park voor onze tweede safari in Sri Lanka. Vroeg in de ochtend (in de middag kan ook als je dat …

︿

Dag 14: Vogelspotten & relaxen aan het strand in Tangalle

Wederom vroeg op! Dit keer voor birdwatching. Op zoek naar een aantal endemische vogelsoorten. Drie kilometer buiten Tissamaharama stappen we het rijk van duizenden vogels binnen: Wirawila Tissa Sanctuary. We spotten flamingo’s, ijsvogels, pelikanen en neushoornvogels.

Op eigen gelegenheid kun je Tissa Wewa verkennen. Dit meer net buiten de stad is hand gegraven in de 3e eeuw en dient als waterreservoir, zodat gewassen geïrrigeerd konden worden. Tegenwoordig is het vooral een leefgebied van talloze dieren en kun je er in de schaduw van prachtige bomen volledig tot rust komen. Na de wandeling rijden we naar Tangalle. Tijd om te ontspannen aan de vele fijne strandjes.

Dag 14: Vogelspotten & relaxen aan het strand in Tangalle

Wederom vroeg op! Dit keer voor birdwatching. Op zoek naar een aantal endemische vogelsoorten. Drie kilometer buiten Tissamaharama stappen we het rijk van duizenden vogels binnen: Wirawila Tissa Sanctuary. We …

︿

Dag 15: Walvissen spotten & relaxen aan het strand van Tangalle

Het is heerlijk relaxen aan het strand van Tangalle aan de zuidkust van Sri Lanka, waar het massatoerisme nog ver weg lijkt. De brede zandstranden met palmen zijn nog relatief onontdekt en daarmee een uitgelezen plek om te ontspannen.

We bezoeken de in het westen gelegen verborgen inhammen met vissersboten en maken een mooie strandwandeling richting het oosten voor kilometers onberoerd strand, waar je in het juiste seizoen zeeschildpadden ziet broeden. Tussen de palmbomen en de verspreide rijstvelden erachter liggen vooral kleine resorts. In de middag stappen we de boot op om walvissen te spotten, wat een indrukwekkende zeereuzen. We sluiten af met een barbecue op het strand.

Dag 15: Walvissen spotten & relaxen aan het strand van Tangalle

Het is heerlijk relaxen aan het strand van Tangalle aan de zuidkust van Sri Lanka, waar het massatoerisme nog ver weg lijkt. De brede zandstranden met palmen zijn nog relatief …

︿

Dag 16: Kanoën door de mangrove & via de strandweg naar Unawatuna

Na het ontbijt maken we een mooie kanotocht door de mangrove, nog voordat onze chauffeur ons via de zuidkust van Sri Lanka afzet bij de volgende beachstay op het strand van Unawatuna. Er volgt een vriendelijk en gastvrij onthaal van de eigenaren en we voelen ons meteen thuis. Vanaf onze veranda hebben we een schitterend uitzicht op de palmen, de rotsen en de zee.

Unawatuna is een populaire badplaats aan een grote baai met een mooi zandstrand: langzaam aflopend en met een rif tegen de sterke golfslag. Jungle Beach is ook een echte aanrader! Voor duikers en snorkelaars liggen er diverse wrakken op een half uurtje varen.

Dag 16: Kanoën door de mangrove & via de strandweg naar Unawatuna

Na het ontbijt maken we een mooie kanotocht door de mangrove, nog voordat onze chauffeur ons via de zuidkust van Sri Lanka afzet bij de volgende beachstay op het strand …

︿

Dag 17: Met de fiets naar Galle

Met onze gehuurde fiets trappen we vanmorgen langs de mooie stranden van Unawatuna naar Galle. Onderweg is een bezoekje aan Jungle Beach de moeite waard, mocht je hier gisteren niet zijn geweest.

Galle is een mooi vestingstadje met veel koloniale invloeden. De kleine straatjes staan vol oude handelshuizen met veranda’s, deuren en ramen zoals we die in Nederland kennen. Breng zeker een bezoek aan de vuurtoren en het fort aan het eind van de middag en zie hoe de zon zakt tussen overblijfselen van het fort.

Dag 17: Met de fiets naar Galle

Met onze gehuurde fiets trappen we vanmorgen langs de mooie stranden van Unawatuna naar Galle. Onderweg is een bezoekje aan Jungle Beach de moeite waard, mocht je hier gisteren niet …

︿

Dag 18: Snorkelen met zeeschildpadden bij Dalawella Beach

Lekker relaxen deze dag en al snorkelend gaan we op zoek naar zeeschildpadden. Het duurt niet lang en we komen de eerste schildpad tegen.

Heb je zin er nog op uit te gaan, pak dan de fiets en ga op eigen houtje naar de Sea Turtle Hatchery of het weeshuis (Holland House of Hope) in Habaraduwa. Onderweg kom je langs Mihiripenna Beach en Koggala Beach, bekend van de (klucht van de) paalvissers. ’s Avonds genieten we weer van een barbecue en kampvuur, met op de achtergrond de geluiden van de jungle.

Dag 18: Snorkelen met zeeschildpadden bij Dalawella Beach

Lekker relaxen deze dag en al snorkelend gaan we op zoek naar zeeschildpadden. Het duurt niet lang en we komen de eerste schildpad tegen.

Heb je zin er nog op uit …

︿

Dag 19: Van Unawatuna naar Colombo

Na het ontbijt pakken we onze spullen en worden we naar de luchthaven gebracht voor onze vlucht. Het is nog zo’n 2,5 uur rijden tot de internationale luchthaven van Sri Lanka. Onderweg maken we  nog een stop in Colombo voor de lunch. Als je het leuk vindt kun je een korte sightseeing tour door het oude centrum maken of als je laat vliegt, relaxt dineren om je reis door Sri Lanka in stijl af te sluiten. Na je bezoek aan Colombo rijd je door naar de luchthaven.

We vonden Sri Lanka fantastisch en zijn verliefd geworden op de prachtige stranden, het groene binnenland, de cultuur en het heerlijke lokale eten!

Dag 19: Van Unawatuna naar Colombo

Na het ontbijt pakken we onze spullen en worden we naar de luchthaven gebracht voor onze vlucht. Het is nog zo’n 2,5 uur rijden tot de internationale luchthaven van Sri …

︿

Strandverlenging Malediven

Sri Lanka is perfect te combineren met een verblijf op de Malediven. Wanneer je de kans hebt: doen! Net als wij.

Vanuit Colombo vliegen we dan ook nog niet naar huis maar naar de Malediven. De vlucht duurt slechts een uurtje en brengt ons – wederom - in een compleet andere wereld. De Malediven is met recht een van de mooiste plekken op de wereld. Alle clichés over deze tropische koraaleilanden blijken te kloppen: midden in de Indische Oceaan vind je witte stranden, wuivende palmbomen met kokosnoten en een helderblauwe zee.

Strandverlenging Malediven

Sri Lanka is perfect te combineren met een verblijf op de Malediven. Wanneer je de kans hebt: doen! Net als wij.

Vanuit Colombo vliegen we dan ook nog niet naar huis …

︿

Dag 20 - 23: Van Malé naar Maafushi, verblijf Maafushi

Na een nachtje Malé varen we per lokale veerboot naar Maafushi, een klein, lokaal eiland met voldoende betaalbare guesthouses. Het is het belangrijkste eiland voor wie niet in een resort wil verblijven. De bewoners zijn al gewend aan de toeristen, dus je wordt hier niet meer gek aangekeken. En er is een speciaal ‘toeristenstrand‘, waar je gewoon in je bikini kunt zonnen.

Maak vooral ook verschillende dagtrips om volop te genieten van deze surrealistische omgeving. Ga snorkelen bij verschillende snorkelspots, ga een dagje naar een van de vele resorts en laat je eens afzetten op een zandbank of ander lokaal eilandje.

Dag 20 - 23: Van Malé naar Maafushi, verblijf Maafushi

Na een nachtje Malé varen we per lokale veerboot naar Maafushi, een klein, lokaal eiland met voldoende betaalbare guesthouses. Het is het belangrijkste eiland voor wie niet in een resort wil …

︿

Dag 24 - 25: Vertrek Malediven, vlucht naar Amsterdam via Colombo

Terug in Sri Lanka is het handig om je laatste dag vlakbij de luchthaven door te brengen. Wij wilden deze dag vooral lekker bij het zwembad liggen, maar je kunt deze dag ook nog benutten om wat van Negombo of Colombo te zien waar je in het begin niet aan bent toegekomen.

Wil jij dezelfde reis door Sri Lanka maken als wij hebben gedaan?

Vraag deze reis dan bij Viraj aan. Uiteraard kun je de reis aanpassen als je nog iets anders wilt toevoegen, als je iets wilt skippen, of als je juist wat extra nachten in wilt plannen om meer rust te hebben tussendoor.

Dag 24 - 25: Vertrek Malediven, vlucht naar Amsterdam via Colombo

Terug in Sri Lanka is het handig om je laatste dag vlakbij de luchthaven door te brengen. Wij wilden deze dag vooral lekker bij het zwembad liggen, maar je kunt …

︿

Reisplan aanvragen? Stuur je opmerkingen naar Viraj

stap 1/2

Kijk waar je verblijft tijdens je rondreis Sri Lanka: